Доступність посилання

ТОП новини

«Плани на автобани» . В Україні планують спорудити мережу швидкісних автострад


Мережу автострад із максимально допустимою швидкістю півтори сотні кілометрів за годину розраховує побудувати в Україні Державна служба автодоріг (Укравтодор). Попередня вартість такого проекту - 300 мільярдів гривень. Чи можлива поява в Україні цілої мережі швидкісних шосе європейського рівня в недалекому майбутньому?

700 кілометрів сучасної автомагістралі до Євро-2012

Чотири сотні кілометрів відновлених автострад європейського рівня від кордону України з Угорщиною та Словаччиною до міста Броди (райцентру на північному сході Львівщини). Саме цим результатом дорожнього будівництва за останні шість років пишаються в Укравтодорі. Із досягнень саме нинішнього року називають введення в експлуатацію 30-кілометрової відремонтованої ділянки автодороги Київ-Чоп від Житомирщини до населеного пункту Корець (Рівненщина). Автодорівці переконують, що ведеться активно реконструкція дороги Київ–Ковель–Ягодин у межах Житомирської, Волинської та Рівненської областей. Однак, за даними кореспондентки Радіо Свобода Валентини Одарченко, будівництво, здійснюване за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку, не обходиться без проблем. Проблема перша – придорожні села. Місцеве автомобільне начальство спочатку обіцяло. що будинки перебувають поза зоною робіт, і їхнє знесення не передбачене. Однак склалося інакше: скажімо, в селі Верба Дубенського району відселені мешканці на зустрічі з прем’єром висловили незадоволення новим житлом:

- Нас три сім’ї переселяють в один будинок трикімнатний, а зараз чотири кімнати є… А всім побудували по два житлових будинки,а в нас по два власники на один будинок...
- Траса розрізала населений пункт по половині, не можна перейти. Мають же бути якісь пішохідні переходи…


Поблизу Рівного частина траси просто «в’їхала» у двір пенсіонерки, хоча відстань до траси від будинків повинна становити не менше 50 метрів. Нині влада вирішує, кому компенсувати незручності, а кого таки потрібно відселити.

Проблема друга – відмивання коштів, які були виділені на будівництво траси «Київ-Ковель-Ягодин». У червні волинська прокуратура затримала керівника приватної структури з Рівного, через яку кошти, виділені на ремонт, потрапили до непричетних до нього комерційних структур і… зникли . Причиною правоохоронці назвали незаконну перемогу у тендері на виконання робіт одного з рівненських підприємств. У зв’язку з цією справою держава втратила більше двох з половиною мільйонів бюджетних гривень, а з бюджету Волинської області наприкінці минулого року були вилучені 70 мільйонів невикористаних коштів.

Однак, якщо все йтиме, як запланували спочатку, то Україна все ж матиме до Євро-2012 сучасну магістраль завдовжки 700 кілометрів – від кордону з Угорщиною до Житомира, переконують в Укравтодорі. Його голова Вадим Гуржос запевняє: у перші роки будівництва біля Львова лише вчилися, тому наступні шляхи зроблять « надійніше» й швидше.

Мова про автобани поки не йде?

На сьогоднішній день в Україні існує лише одна швидкісна траса європейського рівня – у напрямку Борисполя, довжина якої 40 кілометрів, стверджує Юрій Кучинський, віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників. А про автобани Україні поки що годі й мріяти. На черзі поки будівництво просто якісних автошляхів із багатьма смугами, пристосованих для швидкісного руху. «Є дорога на Одесу 1 категорії, зараз будується дорога на Ягодин, а також будується дорога Рівне-Львів – до Стрия. Це будуть дороги першої категорії, мова про автобани поки не йде», – переконаний фахівець.

А за сьогоднішньої технології будівництва за 5 років в Україні можливо спорудити кілька транспортних коридорів, які б увійшли до європейської системи автошляхів, наголошує Юрій Кучинський. Проблема у коштах, а їх можна назбирати, запровадивши дорожній збір з автомобілістів. «Той, хто їде, має платити. У нас сьогодні дуже багато транспорту на дорогах України. Треба подумати про сплату за користування дорогами. Білорусія, Польща беруть плати за певні дороги. Нам треба зробити достойний придорожній сервіс, а покриття, яке вже десь зроблене, а десь робиться, якості вже доброї», – запевняє Кучинський.

Нових автошляхів в Україні сьогодні практично не будують, дороги в основному капітально ремонтують, зазначає начальник департаменту капітального будівництва та інвестиційної політики Укравтодору Федір Гончаренко. «Найбільш інтенсивно реконструюється дорога М-06. Це дорога Київ-Чоп. Також активно йдуть роботи в Житомирській та Рівненській областях. Уже 50 кілометрів у цьому році здано. Наступного року очікується здати близько 200 кілометрів».

Автошляхи Європи

Якщо брати до уваги автошляхи із максимально допустимою швидкістю півтори сотні кілометрів за годину, із роздільними смугами руху, пересіченням на різних рівнях з іншими автострадами, таких доріг в Україні – близько трьохсот кілометрів, констатують експерти. В Іспанії трас такого рівня три тисячі кілометрів, у Франції – вісім тисяч, у Німеччини - 12 тисяч.
А нинішні головні дорожні артерії Польщі, Угорщини чи Словаччини мало чим відрізняються від західноєвропейських, розповідає кореспондент Радіо Свобода Віталій Єреміца.

Стратегічна важливість національних доріг та міжнародних магістралей спонукає об’єднану Європу не шкодувати витрат, а навпаки, створювати спеціальні рахунки на обслуговування та будівництво доріг. Наповнення цих «дорожніх фондів» різне і залежить від країни. Скажімо, у Франції левова частка цих сум надходить від системи платних автомагістралей. Поїздка легковиком із півночі на південь до французького середземномор’я може коштувати до 150 євро. Ще дорожча у цьому сенсі – Італія. Проте ті, що не мають бажання платити, можуть скористатися паралельними менш швидкісними національними шляхами.

Країни, де так звані «автобани» безкоштовні, покривають дорожні витрати податками.

Обов’язковими елементами швидкісної дорожньої інфраструктури Євросоюзу є смітники й туалети (кожні 15 кілометрів), чітка розмітка та освітлення з’їздів на автомагістралях. Тривалість життя зданої у експлуатацію європейської автодороги у середньому складає 30 років, кажуть місцеві фахівці. Проте, кожні 15 років покриття піддається так званій «санації», тобто поновленню верхнього шару.

Зважаючи на те, що вартість будівництва мережі швидкісних автострад в Україні оцінена у 300 мільярдів гривень, а однорічний кошторис Укравтодору десять мільярдів гривень, виходить, що на втілення проекту зі спорудження такої мережі знадобиться близько тридцяти років, підрахували експерти.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG