Доступність посилання

ТОП новини

Ксенія Ляпіна: Бідні платитимуть більше, багаті – не знаю


Ксенія Ляпіна
Ксенія Ляпіна

Ярина Скуратівська Київ – У вихідні в Україні професійне свято підприємців. І , очевидно, саме до нього Кабінет міністрів завершив роботу над Податковим кодексом. Про це вчора повідомив прем’єр-міністр України Микола Азаров. Чого можна очікувати від податкового кодексу, про це в ефірі Радіо Своьода розповідала народний депутат від блоку НУНС, заступник голови комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна.

– Податковий кодекс називають «конституцією для бізнесу». Деякі оглядачі кажуть, що Україна потребує ухвалення Податкового кодексу, яким би він не був. Ви згодні?

– Абсолютно ні. Насправді добре, аби у нас був добрий Податковий кодекс, але який-небудь кодекс може зашкодити країні ще сильніше і зруйнувати взагалі бізнес-середовище. Тому прийняття Податкового кодексу є серйозним кроком, до якого треба підходити дуже виважено. З приводу заяв Прем’єр-міністра, можу сказати, що якщо ви пригадаєте презентацію першого варіанту кодексу, всі ті слова, які він учора говорив, він уже промовляв. Однак, тоді коли почитали Податковий кодекс, виявилося там усе навпаки. Чого очікувати від нового документа? Можу сказати, що підприємці очікують тільки найгіршого. Крім красивих слів Прем’єр-міністра, були заяви віце-прем’єрів, які казали, що буде зруйнована спрощена система оподаткування, – єдине, що сьогодні якось дозволяє вижити малому підприємництву, причому найменшому. Очікування лише найгірші. І попередній варіант виглядав руйнівним. Тому для підприємців майбутнє свято буде зі сльозами на очах.

– Розробка Податкового кодексу наробила галасу в Україні. Чи відомі Вам підводні камені цього документа?

– Так, ці підводні камені всім давно відомі. Хоча ми не знаємо, який документ зараз «виродить» уряд. Тому, що вони приховують все до презентації, тобто хочуть, щоб було багато красивих слів і мало хто прочитав документ, але ми знаємо, на що треба обов’язково звернути увагу. По-перше, спрощена система оподаткування, в якому вигляді вона буде і що це буде, для яких категорій бізнесу – це дуже важливо. Якщо вони підуть шляхом, анонсованим віце-прем’єр міністром у провідній газеті …

– Йдеться про заяву Бориса Колеснікова щодо єдиного податку?

– Так, так. То я думаю, що це буде вкрай негативно сприйняте малим бізнесом. Це буде суттєве руйнування спрощеної системи оподаткування. Майже ніхто не зможе на ній залишитись, то ж ніякі канікули не врятують. Канікули податкові – це ще одна величезна омана, яка сьогодні існує. Мова йде про те, що єдине, по чому можуть надавати канікули, це податок на прибуток. І інших канікул не надають. Так я можу сказати, що у підприємців ці «канікули» вже давно, від початку кризи. У них нема прибутку…

– Давайте про позитиви. Серед іншого у кодексі закладено податок на багатство. Чи означає це, що бідні платитимуть менше, а багаті більше?

– Те, що запропонував уряд до першого читання, коли ще був податок на нерухомість, нагадаю: в останню ніч перед презентацією у Верховній Раді він зник, до того він був. Я Вам хочу сказати, що все буде навпаки. Бідні платитимуть більше, багаті – не знаю. У виконанні уряду податок на нерухомість виглядав так, що він буде платитися з кожного квадратного метра в приблизно однаковій пропорції. Тому бабуся, яка мешкає у п’ятдесяти квадратних метрах, буде платити невелику суму, але саме адміністрування, сам факт для цієї бабусі буде досить неприємним. Що залишать зараз, сказати складно. Я ще раз повторюю: не вірте деклараціям. Поки що уряд постійно обманював.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG