Доступність посилання

ТОП новини

У Європі обговорюють санкції проти білоруських лідерів


Прага – У Європі знову обговорюють санкції проти білоруських чиновників, причетних до репресій після президентських виборів 19 грудня. Тим часом низка відомих міжнародних діячів на хвилях Радіо Свобода в Білорусі виступили на захист сотень ув’язнених білорусів, які потрапили за ґрати після цих виборів.

Олександрові Лукашенку та десяткам інших білоруських офіційних осіб заборонять в’їзд до Європейського Союзу. Про це заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт в інтерв’ю бельгійському виданню EU observer. Санкції також розглядає канцлер Німеччини Анґела Меркель, повідомила у вівторок німецька газета Süddeutsche Zeitung, посилаючись на урядові джерела.

Європейський Союз вже запроваджував санкції проти білоруських чиновників після виборів у 2006 році, але відмовився від такої практики два роки тому, коли Білорусь випустила на волю низку політичних в’язнів. Оглядачі очікують, що Євросоюз на засіданні міністрів закордонних справ 31 січня вирішить, чи варто повернутися до обмежень.

За даними EU observer, йдеться не лише про заборону в’їзду до ЄС білоруським чиновникам. На порядку денному також можливе скасування всіх проектів співпраці ЄС із білоруською владою та розширення підтримки громадянського суспільства.

У Європі обурені репресіями у Білорусі після грудневих виборів, в результаті яких у крісло президента вчетверте сів Олександр Лукашенко. Після сутичок із правоохоронцями понад шість сотень білорусів потрапили за ґрати, у понеділок половину з них звільнили – по закінченні 15 діб ув’язнення.

«Голоси солідарності»

Щоб підтримати затриманих білоруська редакція Радіо Свобода залучила десятки міжнародних лідерів до проекту «Голоси солідарності». У святкову ніч і в перший день Нового року вони читали імена затриманих активістів. Колишній президент США Джордж Буш, промовляючи білоруською, назвав імена кандидатів на президента Білорусі, які Новий рік зустрічали в тюрмі КДБ: «Кандидати на президента Білорусі: Міхалевич Олесь, Некляєв Володимир, Римашевський Віталій, Санніков Андрій, Статкевич Микола».

У понеділок одного з п’яти опозиційних кандидатів Віталія Римашевського тимчасово випустили з в’язниці. Слідство в його справі триває. За звинуваченнями в організації заворушень керівникові Християнсько-демократичної партії Білорусі загрожує до 15 років тюрми. Сьогодні в Мінську він мав проводити прес-конференцію, але після «рекомендацій» слідчих її скасував.

У проекті «Голоси солідарності» тим часом також взяли участь міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, колишній президент Чехії Вацлав Гавел, колишній держсекретар США Кондоліза Райс, російська правозахисниця Олена Боннер.

Президент Білорусі, зі свого боку, називає затриманих «купкою зрадників».

США критикують закриття офісу ОБСЄ в Мінську

В останній день минулого року Білорусь також наказала закрити місцеве представництво ОБСЄ. У Мінську заявили, що не бачать «об’єктивних» підстав для продовження роботи місії. Перед тим спостерігачі ОБСЄ розкритикували президентські вибори в Білорусі, назвавши їх недемократичними.

Нинішній голова ОБСЄ, Литва, висловила «глибоке розчарування» рішенням Мінська. Розчаровані також Сполучені Штати. У Вашингтоні нагадують, що місія ОБСЄ мала на меті сприяти білоруському урядові у розбудові демократичних інститутів і правової держави. «Як засвідчила критична оцінка ОБСЄ президентських виборів, мандат цієї місії не завершився. На жаль, це крок назад у розвитку демократичного уряду і поваги до прав людини у Білорусі», – заявив у понеділок речник Державного департаменту США Філіп Кроулі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG