Доступність посилання

ТОП новини

Польські журналісти визнали, що передчасно заявили про сліди вибухівки в уламках літака президента


Головний редактор польського видання Rzeczpospolita визнав у вівторок, що його газета передчасно написала про виявлення слідів вибухових речовин в уламках літака, в катастрофі якого під Смоленськом у Росії 2010 року загинув колишній президент Польщі Лех Качинський і ще 95 людей.

Як сказав Томаш Врублевський у радіоінтерв’ю, насправді видання не мало такої інформації. За його словами, виявлені речовини не обов’язково мали бути слідами саме вибухівки.

У редакційній заяві газета теж визнала, що помилилася, стверджуючи про нібито виявлені сліди тротилу й нітрогліцерину. Водночас журналісти розкритикували органи прокуратури і уряд країни за зволікання, на їхню думку, зі з’ясуванням усіх обставин катастрофи.

В окружній військовій прокуратурі Варшави в вівторок заявляли, що в повідомленні газети містилася низка неправдивих чи принаймні неточних заяв, а також безпідставні спекуляції і що експерти не заявляли, ніби виявили сліди тротилу і нітрогліцерину в уламках літака чи на місці катастрофи.

Rzeczpospolita заявляла в вівторок, що польські прокурори і експерти, які нещодавно проводили нові дослідження на місці катастрофи біля Смоленська, виявили на уламках літака сліди вибухових речовин. При цьому газета також вказала на можливість, що ці сліди могли походити з невибухлих боєприпасів часів Другої світової війни, коли в регіоні Смоленська точилися важкі бої.
XS
SM
MD
LG