Доступність посилання

ТОП новини

Розпочинається передвиборча кампанія «по-тихому»


Передвиборча агітація у Дніпропетровську, травень 2015 року
Передвиборча агітація у Дніпропетровську, травень 2015 року

Політичні сили активізуються, але нового законодавства для виборів поки немає

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську партійні організації й окремі потенційні кандидати на майбутніх місцевих виборах вже розпочали свої піар-кампанії, констатують експерти. Політичні гравці активізувались, попри те, що точної дати виборів, які нібито мають відбутись восени, поки немає, так само, як і нового законодавства. Найсильнішими конкурентами, між якими точитиметься боротьба, аналітики зараз називають «Опозиційний блок», «Блок Петра Порошенка» і потенційну «команду Коломойського». Користувачі соцмереж наразі обговорюють спробу реваншу прибічників попередньої влади. Водночас експерти в «загрозу реваншу» не вірять і вважають, що цей меседж використовуватимуть різні політичні сили для мобілізації свого електорату.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біл-борди, зустрічі з трудовими колективами, привітання ветеранів. Передвиборча кампанія на майбутні місцеві вибори вже розпочалась в Дніпропетровську, констатують експерти. Приводом для активізації політичних сил різних таборів стали законопроекти про «декомунізацію», які, зокрема, порушують вразливі для міста проблеми – перейменування вулиць і самого обласного центру, позбавлення пам’ятників компартійної доби. Ще одним приводом для мобілізації свого електорату для політичних гравців стане 9 травня – на цей день заплановані акції як екс-регіоналів, так і провладних сил.

«Розмови про загрозу реваншу – це технологія»

Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко зазначає: на майбутніх виборах в регіоні боротьба точитиметься між трьома найсильнішими гравцями – «Опозиційним блоком», «Блоком Петра Порошенка» і потенційною «командою екс-голови ОДА Ігоря Коломойського», яка поки не вималювалась в конкретну політичну силу. У нових політичних проектів «розкрутитись» до виборів вже не має часу, вважає Віктор Пащенко. У «загрозу реваншу» прибічників Януковича в регіоні він не вірить, розмови про це, каже він, – це частина політичної технології.

У нас майже рік був губернатор, його команда отримала політичний бонус у вигляді електоральної довіри. І вони будуть намагатися зібрати цей електорат у вигляді голосів на виборах
Віктор Пащенко

«Звичайно, на виборах ми побачимо активізацію старих гравців і появу нових. У нас майже рік був губернатор, його команда отримала політичний бонус у вигляді електоральної довіри. І вони будуть намагатися зібрати цей електорат у вигляді голосів на виборах. Багато говорять про «реванш Вілкула» та його оточення. Але тут буде швидше особисте протистояння. Я не думаю, що будуть інші серйозні сили. Зараз є «Опозиційний блок», потенційно команда Коломойського, є «Блок Петра Порошенка». Скажімо так, це трійка лідерів. Коли говорять про загрозу реваншу – це теж технологія. Як найшвидше мобілізувати свій електорат? Говорити про те, що команда опонентів може прийти до влади», – зазначає Віктор Пащенко.

Старт чи фальстарт?

Дніпропетровський політолог Владислав Романов погоджується з колегами: під час та після травневих свят передвиборча кампанія активізуватиметься. Він прогнозує на Дніпропетровщині, зокрема, жорстку боротьбу за посади міських голів, і каже – ці місцеві вибори будуть складними, адже в умовах воєнної загрози вони ще не проводились.

Політичні сили готують собі плацдарми, з яких будуть атакувати. Ці вибори будуть відрізнятися дуже жорсткою політичною боротьбою, зокрема за посади міських голів...
Владислав Романов

«На вулиці тепло, прийшла весна, у нашому ставку вибори, перші наші жаби вже подають голос, але, я згоден із колегами: після травневих свят буде хор. Ці місце вибори мають значну вагу. І не тільки для політичної мапи Дніпропетровської області, а й для політичної мапи України в цілому, і для зовнішньополітичногого іміджу України. Оскільки мова про те, що ми йдемо на демонтаж старої адміністративно-політичної системи, ми зараз бачимо активні дії (можливо, передчасні, можливо фальстарт) політичних гравців. Політичні сили готують собі плацдарми, з яких будуть атакувати. Ці вибори будуть відрізнятися дуже жорсткою політичною боротьбою, зокрема, досить жорсткою боротьбою за посади міських голів. Ми не можемо сказати конкретно, що буде, бо ще не зрозуміло, яка виборча система буде ухвалена, який закон про вибори. Головне, щоб на цих виборах не було можливості купляти собі місця, щоб було дійсно змагання політичних постатей. Це буде велике навантаження, бо у таких умовах наші виборчі комісії, наші виборці ще не працювали. Багато говорять про реванш, «злиття» України. Але цього не буде. Зараз є результати опитувань. Так от, співвідношення 6 до 1. Це кількість людей, котрі не хочуть повернення старої системи, вони не хочуть реваншу», – вважає Владислав Романов.

Аудит дій влади ще до виборів

Керівник громадської організації «Народна воля Дніпра», активної учасниці дніпропетровського Євромайдану, Іван Маркевич загрозу реваншу старої влади в регіоні на місцевих виборах вважає цілком реальною. Аби цього не сталось, заявляє він, треба дуже уважно приглядатись до посадовців, яких наразі призначають на посади, і ще до виборів здійснити аудит діяльності місцевих рад.

Наші люди стояли на Майдані не для того, щоб одні особи змінювали інші, а щоб була змінена система. Скільки ми не будемо змінювати людей, якщо лишатиметься система, де налагоджені корупційні ланцюжки, вони й надалі функціонуватимуть
Іван Маркевич

«Наші люди стояли на Майдані не для того, щоб одні особи змінювали інші, а щоб була змінена система. Скільки ми не будемо змінювати людей, якщо лишатиметься система, де налагоджені корупційні ланцюжки, вони й надалі функціонуватимуть. З чого почати змінювати систему? З незалежного аудиту. Ми запропонували розпочати з департаменту молоді та спорту, як приклад, є ще управління культури, є низка цікавих управлінь, щодо яких є питання. Зрештою можна провести аудит всього міськвиконкому, всієї виконавчої влади», – зазначає Маркевич.

«Європа не зрозуміє закритих списків на українських виборах»

Експерти сходяться на тому, що хоч передвиборча кампанія фактично стартувала, нового законодавства для місцевих виборів наразі немає. У заявах президента України та Міністра юстиції йшлося про те, що ці вибори мають відбутись за відкритими партійними списками, але парламент поки не ухвалив ніяких рішень.

Дніпропетровський політичний оглядач Юрій Райхель зазначає: те, як пройдуть місцеві вибори в Україні, дуже вплине на імідж держави у світі, зокрема, на ставлення західних інвесторів.

Європа, Захід зараз уважно спостерігають, як пройдуть місцеві вибори в Україні. Якщо не буде застосовуватися система відкритих списків, то Захід цього не зрозуміє
Юрій Райхель

«Міжнародне значення місцевих виборів буде дуже велике. Потрібно розуміти, що в європейських країнах вибори на місцевому рівні мають більшу вагу, ніж вибори на загальнодержавному. Вся політика в європейських країнах здійснюється на місцевому рівні, а на верхньому – вирішуються загальні для країни питання, оборони тощо. Європа, Захід зараз уважно спостерігають, як пройдуть місцеві вибори в Україні, за яким законом і як в результаті будуть формуватися органи місцевого самоврядування. Якщо не буде застосовуватися система відкритих списків, то Захід цього не зрозуміє. Це призведе до певних наслідків. Вже зараз західні інвестори готові вкласти інвестиції 50-60 мільярдів доларів упродовж кількох років. Це колосальні цифри. Якщо процес піде, то цифра може збільшитися», – зазначає Юрій Райхель.

Експерти також зазначають, що потенційним політичним гравцям на майбутніх виборах належить попрацювати над мобілізацією електорату: явка на дільниці на місцевих виборах в Україні традиційно нижча, ніж на загальнодержавних.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG