Доступність посилання

ТОП новини

Імідж твердої руки Москаль поєднує із вмінням домовлятися – політолог


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і новопризначений керівник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, 15 липня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і новопризначений керівник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, 15 липня 2015 року

Новий-старий очільник Закарпаття не лізе за словом у кишеню і вміє себе подати

Переведення Геннадія Москаля з посади голови Луганської військово-цивільної адміністрації на посаду голови Закарпатської облдержадміністрації свідчить про брак фахівців-управлінців, які могли б керувати кризовими регіонами. Водночас, такі призначення свідчать про визнання за цим міліцейським генералом здібностей досвідченого керівника та антикризового менеджера. Про особливості кар’єрного зростання та стилю керівництва Геннадія Москаля Радіо Свобода розповів політолог Кость Бондаренко.

ЗАВАНТАЖИТИ
Кость Бондаренко
Кость Бондаренко

– Як пояснити таку кадрову політику, коли керівника найсхіднішого регіону перекидають на найзахідніший?

– У Петра Олексійовича така невелика лава запасних, що доводиться тасувати колоду, перекидаючи людей з однієї області на іншу.

– З чого починалося сходження Геннадія Москаля до вищих управлінських щаблів?

Він – виходець із так званого буковинського клану, який формувався ще на початку 1990-х років, не в останню чергу під впливом середовища СДПУ(о)
Кость Бондаренко

– Він – виходець із так званого буковинського клану, який формувався ще на початку 1990-х років, не в останню чергу під впливом середовища СДПУ(о). Це – десь та сама група, яка свого часу породила і нині вже покійного Олександра Зінченка (колишній перший віце-спікер та голова президентського секретаріату) і чинного прем’єра Арсенія Яценюка та цілу низку інших політиків.

Поштовх йому дали ті процеси, які відбувалися в західній Україні, зокрема і в Чернівецькій області, в 1990-і роки – пов’язані із первісним накопиченням капіталу; спершу – протистоянням, а потім – зрощенням правоохоронних органів із неформальними бізнес-структурами.

– А чим він запам’ятався за часів Кучми?

– Він перебував на різних посадах у міліцейський ієрархії, очолюючи обласні управління внутрішніх справ у Чернівцях, у Криму… До речі, коли влітку 2001 року тоді вже екс-прем’єр Віктор Ющенко піднімався на Говерлу, Геннадій Москаль – на той час губернатор Закарпатської області – пригрозив головам районних адміністрацій Закарпатської області звільненням, якщо дізнається, що ті піднімалися разом із ним.

Жорсткість створювала певний ореол, створювала імідж твердої руки. Хоча, насправді, імідж і реалії доволі часто розходилися
Кость Бондаренко

Геннадій Москаль завжди демонстрував, що він є доволі жорстким політиком. Відповідно, сама оця жорсткість створювала певний ореол, створювала імідж твердої руки. Хоча, насправді, імідж і реалії доволі часто розходилися. Журналісти дуже люблять Москаля, бо він не лізе за словом у кишеню, простий і відвертий, вміє себе подати. Тому довкола Москаля створене таке позитивне інформаційне поле.

– У Закарпатті Москаль вже очолював і міліцію, і облдержадміністрацію. Як у ті часи складалися його відносини із місцевими кланами?

Він буде вибудовувати політику, яка на показ буде жорсткою, але водночас він домовлятиметься
Кость Бондаренко

– Він намагався збалансувати інтереси цих кланів. У будь-якому випадку, я не думаю, що Москаль конфліктуватиме із Ланьо, Балогою чи ще із кимось. Думаю, він буде вибудовувати політику, яка на показ буде жорсткою, але водночас він домовлятиметься і з одними, і з іншими. Він людина доволі компромісна у житті, але натомість у нього багато є такого наносного і піарівського.

На цю ж тему:

15.07.2015
Порошенко змінив керівництво Закарпаття та силового блоку області

Закарпатську ОДА очолив Генадій Москаль, управління СБУ – Олег Воєводін, а управління МВС у Закарпатській області – Сергій Князєв далі
15.07.2015
Як розцінюють мешканці Закарпаття нове призначення Москаля? (Опитування)

У середу стало відомо, що новим головою Закарпатської облдержадміністрації буде призначений Геннадій Москаль. Як до такого призначення ставляться самі жителі Закарпаття розпитував кореспондент Радіо Свобода. далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG