Доступність посилання

ТОП новини

Прощавай, Пайєтт. Вітаємо, Йованович!


Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Що чекати від нового посла США в Україні Марі Йованович?

Дипломатичні чутки двох останніх тижнів офіційно підтвердив Білий дім. Президент США Барак Обама висунув Марі Йованович на посаду посла в Україні. Таким чином, вона замінить Джеффрі Пайєтта, який працює в Києві вже три роки. Експерти щодо цього призначення оптимістичні. Щонайменше, відносини між Україною та США не охолонуть. А у кращому випадку, – це сигнал, що Вашингтон готовий брати активнішу участь у врегулюванні російсько-українського конфлікту.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дипломатичного досвіду у Марі Йованович не забракне. Останні роки працювала на посаді заступника помічника держсекретаря і відповідала за двосторонні відносини з країнами Скандинавії, Балтії та Центральної Європи. Раніше була послом у Вірменії (з 2008 до 2011 року) і Киргизстані (з 2005 до 2008 року). Працювала в також у посольствах в Росії, Сомалі і Великій Британії.

Йованович закінчила престижний Прінстонський університет із дипломом бакалавра історії та російських студій. Магістратуру закінчила в Національному оборонному університеті.

У відомстві розраховують, що вона швидко увійде в курс справ. Із серпня 2001 року до червня 2004 року працювала заступником американського посла та була тимчасовим повіреним в Україні. Вона також вільно говорить російською.

Більше активності Обами перед виборами

Зворотній відлік до президентських виборів (8 листопада) у Сполучених Штатах іде на місяці. І якщо ще місяць тому Барак Обама вів досить стриману політику щодо «проблемних» Сирії та України, то зараз можна говорити про її пожвавлення, вважає політолог Олеся Яхно.

Яхно припускає, що якщо до середини літа не буде помітно прогресу у питанні Донбасу, і якщо Європа не гратиме ключову роль у його вирішенні – США можуть активніше втручатись.

У наступні місяці більш активною буде роль Сполучених Штатів
Олеся Яхно

«У наступні місяці більш активною буде роль Сполучених Штатів. І я не виключаю, що той чи інший переговорний формат, наприклад, нормандський – може розширитись», – говорить експерт.

Пайєтт нічим не завинив – Потєхін

Відбувається традиційна зміна посла, яка зовсім не означає, що Джеффрі Пайєтт чимось не влаштовує Вашингтон. Так вважає Олександр Потєхін, фахівець із міжнародних відносин та екс-радник посольства США в Україні. І Марі Йованович ефективно продовжить зовнішньополітичний курс Вашингтону, упевнений він.

«Вона дійсно досвідчена. Працювала в різних непростих для американських дипломатів країнах», – каже Потєхін.

Посли-«творці» і посли-«виконавці»

На думку експерта, усіх послів можна умовно поділити на дві категорії: «творці» і «виконавці». А відрізняються тим, що перші – ініціативні, проявляють увагу, висувають власні пропозиції. А другі – пасивні провідники позиції Сполучених Штатів. І Пайєтта, і Йованович експерт зарахував би послів-«творців». Схожим чином себе наприкінці 90-х проявив і Стівен Пайфер. Він був також активним та дуже популярним послом у верхівках української влади. Утім з часом йому почали дорікали, що він надто втручається у внутрішню політику України, додає Потєхін.

У Йованович є всі шанси бути популярною людиною як серед дипломатичного корпусу, так і серед української влади
Олександр Потєхін

«Є люди, яких добре сприймають. І у Йованович є всі шанси бути популярною людиною як серед дипломатичного корпусу, так і серед української влади», – резюмує Потєхін.

Йованович дійсно матиме з ким змагатись за популярність. Джеффрі Пайєтт за роки роботи в Україні проявив себе, за оцінками експертів, як фаховий дипломат та «влився» в українських контекст. Він непогано вивчив мову, писав аналітичні статті для українських медіа, активно вів Твіттер.

Джеффрі Пайєтт надалі буде послом у не менш проблемній із економічної точки зору Греції. Місцеві медіа вже написали про нього як про «умілого і жорсткого дипломата».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG