Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ повідомляє про обстріл місії з українського боку, який назвали помилковим


Спостерігачі ОБСЄ на сході України, архівне фото
Спостерігачі ОБСЄ на сході України, архівне фото

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила про випадок обстрілу на Донбасі спостерігачів її Спеціальної моніторингової місії в Україні з боку позицій українських військ.

Як мовиться в повідомленні, що стосується подій суботи й неділі, 9 і 10 травня, інцидент стався в неділю біля контрольованого українською владою села Кримського на Луганщині, що лежить біля лінії фронту й де в той час тривав артилерійський обстріл. У бік спостерігачів пролунали кілька кулеметних черг; ніхто не потерпів. Український командир вибачився за інцидент і пояснив його помилкою знервованого солдата, який відкрив вогонь по місії випадково, бо не знав про її прибуття.

Крім того, місія повідомила про значне число важкої військової техніки, яка тими днями перебувала на територіях, звідки мала бути відведена за мінськими домовленостями. Більша частина її стосувалася техніки, що брала участь у парадах 9 травня в окупованих Донецьку й Луганську, а також у виставці того ж дня в підконтрольному владі України Сєверодонецьку, нинішньому тимчасовому центрі вільної від окупації Донеччини.

Також спостерігачі були свідками нових боїв біля Широкина під Маріуполем і біля донецького аеропорту на вихідні.

Зокрема, тільки 10 травня в Широкині й біля села вони зареєстрували понад 400 вибухів, що, за даними ОБСЄ, свідчить про значне погіршення становища порівняно з попередніми днями.

А зі спостережного пункту в окупованому Донецьку вони стали свідками 9 травня 148 вибухів, за їхніми оцінками, переважно біля контрольованого урядом України села Піски і захопленого сепаратистами селища Спартак поблизу донецького аеропорту, а 10 травня – 89 вибухів і кількох артилерійських залпів у різних напрямках поблизу Донецька.

Укладені 12 лютого останні наразі мінські домовленості передбачали режим припинення вогню на лінії контакту сторін конфлікту в частині Донбасу з 15 лютого і подальше відведення від лінії контакту важких озброєнь. Та перестрілки й бойові сутички, в тому числі з застосуванням важких озброєнь, тривають досі. Майже невпинні вони біля Широкина і поблизу донецького аеропорту. Сторони звинувачують у порушеннях і провокаціях одна одну.

XS
SM
MD
LG