Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську збирають підписи проти рішення щодо неперейменування міста 


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Жителі Дніпропетровська почали збирати підписи проти рішення міськради щодо неперейменування міста, а лише зміни змісту назви. Текст відповідної електронної петиції 11 січня зареєстрований на офіційному сайті президента України.

Згідно з документом, підписанти вимагають від президента «визнати нікчемним та скасувати рішення Дніпропетровської міської ради № 7/2 «Про перейменування міста Дніпропетровська у місто Дніпропетровськ».

Ініціатор петиції Сергій Кіреєв, зокрема, зазначив, що ухвалення рішення міськради вважає «насмішкою над людьми, мовою та законом і є фактично не перейменуванням, а збереженням старої назви».

«Перейменування – це зміна хоча б однієї букви в назві, а не зміна його значення. Впевнений, що якби до міськвлади звернувся громадянин Петренко з заявою про зміну його прізвища на Петренко, з нього мабуть посміялися й навіть не прийняли заяву. Чому ж міська влада сама видає такі безглузді рішення? До того ж, навіть при зміні етимології, як пояснюють у міськраді, на честь Святого Петра, назва міста повинна звучати не Дніпропетровськ (від Петровський), а Дніпропетрівськ, або навіть Дніпропетрськ (від Петро). Тому прошу визнати нікчемним та скасувати вказане рішення Дніпропетровської міськради з подальшим розглядом Верховною Радою питання реального перейменування міста відповідно до обговорених варіантів (Дніпро, Січеслав, Дніпровськ...)», – зазначив ініціатор.

29 грудня 2015 року Дніпропетровська міськрада звернулась до Верховної Ради України з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Рішення було ухвалене на сесії міськради, яку з ініціативи «Опозиційного блоку» провели о 6-ій ранку в приміщенні Амур-Нижньодніпровської районної ради.

Водночас дніпропетровський політолог Віктор Пащенко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що Верховна Рада України навряд чи візьме до уваги рішення депутатів, адже назва міста підпадає під перейменування, згідно із законами «про декомунізацію».

Влітку 2015 року у Дніпропетровську, на офіційному інтернет-сайті міської ради, організували голосування за нову назву міста. Жителям міста пропонували обрати із 9 варіантів, напрацьованих комісією з топоніміки, серед них було 8 нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав) і чинна – Дніпропетровськ.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG