Доступність посилання

ТОП новини

«Крематорії працюють цілодобово, йде часткова евакуація»: окупанти готуються до нового прориву ЗСУ на Запоріжжі?


Міський голова Мелітополя Іван Федоров 3 жовтня у своєму телеграм-каналі зазначив, що російські військові не планують так званих «жестів доброї волі» на окупованій частині Запорізької області найближчим часом і продовжують окопуватися, фото ілюстративне
Міський голова Мелітополя Іван Федоров 3 жовтня у своєму телеграм-каналі зазначив, що російські військові не планують так званих «жестів доброї волі» на окупованій частині Запорізької області найближчим часом і продовжують окопуватися, фото ілюстративне

Як поводяться російські військові на Запорізькому напрямку, наскільки змінюється фронт у цьому регіоні? До чого призведе подальша побудова укріплень і замінування на цих територіях? Що відбувається в окупованих містах Запорізької області? Чи посилюється тиск на місцевих жителів і чи намагаються вони звідти виїхати, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російські військові будують бетонні укріплення та траншеї на Оріхівському напрямку. Це свідчить про занепокоєння Росії щодо подальшого прориву українських військ у Запорізькій області, повідомило 6 жовтня Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані своєї розвідки.
  • Міський голова Мелітополя Іван Федоров 3 жовтня у своєму телеграм-каналі зазначив, що російські військові не планують так званих «жестів доброї волі» на окупованій частині Запорізької області найближчим часом і продовжують окопуватися. На передньому краї фронту в районі Новопрокопівки вони влаштували складну систему тунелів та двоповерхові підземні бліндажі.
  • Крім того, навколо Токмака заливають окопи бетоном та будують нові лінії оборони. Також російські окупанти прокладають нові транспортні шляхи, щоби спростити доставку військових вантажів: заявили, що будуватимуть залізницю від Мелітополя до Ростова, а також автодорогу від Маріуполя до Новоазовська.
  • Британські розвідники при цьому зазначили, що бліндажі забезпечать додатковий захист російських солдатів і командного складу від обстрілів з важкої української артилерії та безпілотних літальних апаратів.
  • Американський Інститут вивчення війни у звіті за 8 жовтня повідомив, що російські війська посилюють мінування в районі Роботиного-Вербового.
  • Один із пов’язаних з Кремлем військових блогерів стверджував, що російські війська посилили тактичні наступальні операції на кількох ділянках фронту за межами Запорізької області, щоб розтягнути українську оборону та розділити увагу Збройних сил України, зазначили аналітики.
  • Водночас речник Таврійського угруповання військ України Олександр Штупун заявив, що російські війська намагаються зафіксувати українські сили на Авдіївському та Мар’їнському напрямках і не дати їм перекинути резерви на Запорізький напрямок, нагадують в Інституті вивчення війни.

«Окупанти вивозять родичів»

Міський голова Мелітополя Іван Федоров у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що російські військові вивезли до цього міста деякі свої підрозділи.

Іван Федоров
Іван Федоров
Ворог вивіз деякі свої підрозділи з Токмака, Молочанська
Іван Федоров

«Яку тенденцію ми маємо по ворогах? Перш за все, сьогодні ми вже можемо підтверджувати інформацію, що ворог вивіз деякі свої підрозділи з Токмака, Молочанська. Наприклад, з Токмацького нелегального виконкому псевдоокупаційної влади вони вивезли майже половину співробітників, може, навіть більше. Також евакуювали деякі освітні заклади, евакуювали деякі підрозділи ФСБ і своїх родичів, всі військові також вивезли (родичів) із Токмака і Молочанська. На жаль, поки що вони перевозять їх до тимчасово окупованого Мелітополя. Але я впевнений, що це точно не надовго», – сказав міський голова.

Російська армія несе великі втрати у Запорізькій області, стверджує посадовець. За його словами, щоденно лунають по 5-7 вибухів у Токмаку та Молочанську.

«Крематорій працює в Токмаку та інших містах тимчасово окупованих територій майже цілодобово, тому що ворог несе великі втрати. Також ми бачимо, що ситуація на інших територіях, які ворог вважає глибоким тилом, суттєво напружується. Наприклад, між собою вороги починають сваритися, один на іншого пишуть доноси до Путіна про надвелику вартість палива на АЗС, що не виплачується зарплата, не вистачає вчителів та лікарів. Тож і соціальна напруга нарощується. Але все це, на жаль, у вкрай поганому напрямку проявляється і на наших мешканцях», – зазначив Федоров.

«Міста перетворюють у фортеці»

За його даними, російські військові також не припиняють будувати укріплення у регіоні. Так, якщо навесні від Василівки до Мелітополя було три укріпрайони, то зараз їх стало значно більше, стверджує Федоров.

Мелітополь, архівне фото
Мелітополь, архівне фото
Окремо вони фортецями сьогодні роблять міста такі, як Мелітополь, Токмак, Бердянськ. Нові укріпрайони з'явилися на трасі між Бердянськом та Маріуполем
Іван Федоров

«Окремо вони фортецями сьогодні роблять міста такі, як Мелітополь, Токмак, Бердянськ. Нові укріпрайони з'явилися на трасі між Бердянськом та Маріуполем. Ворог розставив додаткові «зуби дракона». Додаткові оборонні споруди ворог сьогодні розставив і в напрямку від Мелітополя до Криму, не зупиняючись», – розповідає він.

Крім того, окупанти продовжують мінувати всі можливі об'єкти, додав міський голова Мелітополя. Так, за його словами, мінування продовжується і безпосередньо на передовій запорізької лінії фронту, і у тилових містах там, де мінується інфраструктура, сільгоспугіддя, щоб ускладнити просування ЗСУ.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Ховаються у лісосмугах»

Пологівський міський голова Юрій Коноваленко розповів, що російських військових та їхньої техніки на території цієї громади дуже багато. Більшість із них розміщується в лісосмугах.

Юрій Коноваленко
Юрій Коноваленко
Практично кожна посадка – це є лінія оборони
Юрій Коноваленко

«Лісосмуги від міста в сторону Басані, Ожерельного, Семенівки, Григорівка, Шевченкового і, зрозуміло, в сторону Вербового – туди взагалі проїзду немає. Там вони всі розміщені. Є цікавий документ, яким так званим головою ВА Пологівського округу, як вони себе називають, заборонено жителям нашої громади навідуватися в лісосмуги й займатися вирубуванням посадок під маркою того, що «треба зберігати природу, деревину». За порушення цієї заборони дуже суворі покарання передбачені. Ми розуміємо, що люди можуть зіткнутися з розміщеними там їхньою технікою та військовими. Практично кожна посадка – це є лінія оборони», – зазначив він.

Звідки чекають наступу ЗСУ?

Російські військові будували укріплення на території Пологівської громади ще задовго до контрнаступу ЗСУ, згадав Коноваленко.

Місто Пологи Запорізької області після обстрілів, архівне фото
Місто Пологи Запорізької області після обстрілів, архівне фото

Наступ на Пологи окупанти очікують з півночі від міста, каже він.

Основна лінія оборони міста Пологи – з боку села Пологи, і там вони окопалися, умовно кажучи, з 3 березня 2022 року
Юрій Коноваленко

«Самі Пологи вони охороняють з боку села Пологи, на висоті. Тому що Пологи розташовані в низині, а село Пологи в частині, коли їдеш на Гуляйполе, повністю пагорби зайняті, вони розміщені там. Тобто основна лінія оборони міста Пологи – з боку села Пологи, і там вони окопалися, умовно кажучи, з 3 березня 2022 року, куди їм вдалося дійти. І ще певний напрямок, де вони укріплені, це західна сторона з боку села Інженерного, де вони очікують ЗСУ. З боку Оріхова теж серйозні укріплення», – сказав він.

У самому місті Пологи майже немає електроенергії, часто зникає зв'язок. Крім того, російські військові посилюють тиск на місцевих жителів, зазначив міський голова.

«Здійснюють великий тиск на жителів через паспорти (відсутність паспортів РФ – ред.). Намагаються це зробити в Григорівці та Семенівці. Ідуть навіть до тих людей, які не можуть самостійно пересуватися, вдома беруть відбитки, привозять паспорти. Ми це знаємо, фіксуємо. Останні дві доби з Пологами практично немає зв'язку. Наші люди не можуть зв'язатися з рідними, дізнатися ситуацію», – розповів Коноваленко.

Посадовець додав, що проїхати у бік Новофедорівки та Вербового зараз практично неможливо. Хоча нещодавно місцеві жителі користувалися цими напрямками, щоб виїхати подалі від лінії фронту.

«У Токмаку – ротація»

Начальник міської військової адміністрації Токмака Олександр Чуб розповів «Новинам Приазов'я», що російська армія час від часу проводить ротації у цій громаді, тож туди прибувають нові військові.

Олександр Чуб
Олександр Чуб

«У Токмаку на сьогодні змінився їхній (окупаційний) начальник поліції, він посилив наряди, почастішали перевірки документів, збільшилась перевірка самих будівель. Продовжують приїжджати та заселяти нові «освободітєлі», продовжують проводити так звану «націоналізацію» житла, заселяють порожні помешкання, підселяються до людей. В них все-таки інколи буває ротація, коли вони виїжджають, а це зазвичай буває вночі, то після них залишається в будинках тільки одне сміття – забирають не тільки побутову техніку, але і ковдри, доріжки, стільці, все забирають», – поділився посадовець.

Бачимо приток населення з тимчасово окупованої на підконтрольну Україні територію
Олександр Чуб

Окупанти вивозять свої сім'ї з Токмака, але не дозволяють виїжджати місцевим жителям, які пішли з ними на співпрацю, каже начальник адміністрації.

«Є інформація, що одного з них в Крим не пустили. Іншого теж не пустили, він хотів виїхати через Маріуполь на Ростов. Простих мешканців, хоч і мордують, але пропускають. Ми зараз бачимо приток населення з тимчасово окупованої на підконтрольну Україні територію», – розповів Чуб.

Він зазначив, що територія навколо громади також замінована. Через це людям не дозволяють випасати худобу на пасовиськах, які вже перетворені на мінні поля.

«Люди з Токмацької громади виїжджають, особливо з північних територій, там де йдуть бойові зіткнення, але і південні села теж покидають свою територію. Хтось переїжджає в Токмак, а хтось – на підконтрольну Україні територію. Ми бачимо, що з Токмака люди реєструються в запорізьких хабах. Тобто виїзд населення з ТОТ збільшився. Є декілька причин цього. По-перше, Токмак був окупований на другий день після початку повномасштабної війни й токмачани не відчули артилерійських прильотів, тому зараз одна з причин – це страх людей. Друга причина – жахливий тиск на мешканців», – пояснив начальник МВА.

Енергодар: «суцільні лінії оборони»

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України тричі намагалося деокупувати Енергодар та Запорізьку АЕС, але поки марно, розповів в інтервʼю NV керівник ГУР Кирило Буданов. За його словами, під час першої операції бійці висадилися біля Енергодара, але не змогли закріпитися. Бійці ще двічі намагалися висадитись на лівому березі Дніпра. В інтерв'ю NV очільник розвідки розповів, що в останній з цих спроб брали участь кілька сотень людей, однією з яких був командир «Іноземного легіону».
  • З кожною операцією бійці ГУР набиралися досвіду, проте й окупанти ставали дедалі більш підготовленими. Під час третьої десантної висадки російська армія підвела до самого берега важку військову техніку, зокрема, танки. Внаслідок цього українським спецназівцям знову не вдалося закріпитися, зазначив Буданов.

Заступник міського голови Енергодару Іван Самойдюк у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що вся територія між Енергодаром і до межі зіткнення – це суцільні лінії оборони російської армії.

Іван Самойдюк
Іван Самойдюк
Території і населені пункти навколо Енергодару кишать російськими військовослужбовцями
Іван Самойдюк

«Безумовно, у них був час, вони робили укріплення, вони їх робили бетонними, вони окопувались і сьогодні вони знаходяться на тих позиціях, які вони зуміли собі зробити упродовж року. Це мінні поля, це бліндажі, це окопи, це може бути що завгодно. Безпосередньо в місті кількість військовослужбовців РФ не міняється. Території і населені пункти навколо Енергодару кишать російськими військовослужбовцями. Вони займають будівлі жителів, які виїхали з окупованих територій, вони розселяються там. Вони міняють дислокацію своїх ночівель, але їхня кількість достатньо посилена на всій території навколо Енергодару, включно до лінії розмежування, до лінії військових дій», – зазначив Самойдюк.

Він каже, що жителі Енергодару зараз активніше виїжджають з міста. Посадовець порівнює 1,5 року окупації міста з фактичним увʼязненням його мешканців, тому їхній психологічний стан важкий.

«Останні три місяці евакуація посилилася, люди більш інтенсивно почали виїжджати. Є декілька причин, одна з них – це дійсно затягування очікувань на деокупацію, у людей вривається терпець, вони хочуть виїхати з тої території. Друга – ситуація з Каховським водосховищем, постійна загроза реального стану катастрофи на ЗАЕС, яка спонукає до того, аби люди лишали місто і виїжджали звідти», – пояснив посадовець.

Чергова хвиля мінувань ще попереду?

Військовий експерт Іван Ступак зазначив, що російські військові можуть почати нову хвилю замінувань, коли зіпсується погода.

Іван Ступак
Іван Ступак
Спробують почати новий процес з замінування більш глибинних територій, щоб стримати українське просування
Іван Ступак

«У них є таки план зараз – втриматися до перших дощів. Потім їм здається, що українські військові зупиняються: треба десь перепочити, багнюка, техніка не їде. І саме в цей час російські військові спробують почати новий процес з замінування більш глибинних територій, щоб стримати українське просування. Знову будуть ці «зуби дракона» розставляти, можливо, десь копати окопи, траншеї.

Але головна мета – це мінування і перекидання додаткових резервів. Вони облаштовують окопи, щоб земля не сходила, деревами обкладають, роблять укріплення так, щоб ці переходи були у кількасот метрів завдовжки. Це дозволяє окупантам переміщуватися вздовж цих окопів, не висуваючи голови, доволі приховано від снайперів, розвідників», – зауважив експерт.

Вихід українських військових до Азовського моря буде наразі суттєвою перемогою України, вважає Ступак: «Я не кажу зараз про Крим. Великим досягненням буде, коли ми дійдемо, умовно, до Генічеська, Кирилівки – і закріпимося там, а далі, як кажуть, дерево можливостей».

Узбережжя Азовського моря в Генічеську, вересень 2022 року
Узбережжя Азовського моря в Генічеську, вересень 2022 року

Втім, після відступу з окупованих міст російська армія буде продовжувати їх знищувати, додав експерт. Зокрема, коли звільнять Енергодар, то ЗАЕС стане для військових РФ новою мішенню так само, як зараз Херсон, вважає Ступак.

«Вони будуть обстрілювати її боєприпасами, мінами, керованими ракетами, тому це велика загроза для України в перспективі. Будуть кошмарити і ЗАЕС, і місто Токмак. Яка мета? Ніхто не знає. Це тактика терористів», – наголосив він.

  • Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони, важкого озброєння, боєприпасів, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.
  • 11 жовтня, зокрема, стало відомо, що Фінляндія надасть Україні 19-й пакет військової допомоги на 95 мільйонів євро.
  • Водночас президент України Володимир Зеленський під час зустрічі «Рамштайн» сказав журналістам, що усвідомлює загрозу скорочення допомоги Заходу на тлі ескалації протистояння на Близькому Сході, приходу до влади більш лояльних до Росії сил у Словаччині та інших чинників.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG