Доступність посилання

ТОП новини

«Армія РФ продовжує відступати». Коли ЗСУ звільнять лівобережну Херсонщину?


Український військовий дивиться на зруйнований Антонівський міст. Херсонщина, 13 листопада 2022 року
Український військовий дивиться на зруйнований Антонівський міст. Херсонщина, 13 листопада 2022 року

Якою є військова та гуманітарна ситуація на лівобережній частині Херсонщини? Чи мають російські військові достатньо ресурсів, аби втриматися в цьому регіоні? Наскільки швидко Збройні сили України можуть звільнити лівобережну Херсонщину та від чого це залежить, з'ясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

  • На лівобережній частині Херсонщини російські військові продовжують вивозити людей sз населених пунктів, повідомив 13 листопада речник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров. За його словами, окупанти у цьому регіоні проводять фортифікаційне облаштування оборонних рубежів.
  • За даними українських військових, російська армія обстрілює позиції Сил оборони України та звільнені населені пункти Херсонської й Миколаївської областей із реактивних систем залпового вогню та артилерії різних калібрів.
  • Керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк 15 листопада повідомила, що логістика російської армії на лівому березі Дніпра перебуває під вогневим контролем ЗСУ. За її словами, російські військові залишають облаштовані рубежі на лівому березі Дніпра та відсуваються вглиб на 15-20 км, щоб убезпечитися від обстрілів ЗСУ.

Нова Каховка: «кількість окупантів зменшилася»

Мер Нової Каховки Херсонської області Володимир Коваленко у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що російські військові ще перебувають у місті, але більшість угруповання вже відійшла на 10-15 км.

Володимир Коваленко
Володимир Коваленко
Але останні день-два ворога в місті залишилося не так багато, є патрульні, представники Росгвардії, а більшість відійшла кілометрів на 10-15 у глибину від Дніпра
Володимир Коваленко

«Права сторона звільнена, а ліва – це територія, яку ворог готував до оборонних дій: окопи, бліндажі. Але останні день-два ворога в місті залишилося не так багато, є патрульні, представники Росгвардії, а більшість відійшла кілометрів на 10-15 у глибину від Дніпра. На території наших населених пунктів – Обривка, Маслівка, Райське, Чернянка – там теж окопи. Але по місту їх стало значно менше», – повідомив мер.

Він зазначив, що російські окупаційні сили продовжують пропонувати жителям Нової Каховки залишити місто.

«Ще пропонують людям виїжджати, але здебільшого таке враження, що ті, хто хотів – виїхали, а ті, хто змушений, наробивши недобрих справ, – ті вже давним-давно втекли. Ну, а решта населення очікує, що буде далі. Чи буде, чи не буде наступ (ЗСУ – ред.). Ми всі очікуємо! Ми тепер по-білому заздримо, радіючи за Херсон і за праву сторону Херсонщини. Сподіваємося, що і Нова Каховка, і Каховка, і Таврійськ, і все лівобережжя буде звільнене», – поділився Коваленко.

Мер Нової Каховки розповів, що в місті зараз поки нема проблем з електро-, водо- та газопостачанням, а також із продуктами.

Ті, хто хотів виїхати з окупованої Нової Каховки, вже це давно зробили, каже мер міста
Ті, хто хотів виїхати з окупованої Нової Каховки, вже це давно зробили, каже мер міста


«Є окремі райони постраждалі. І ЗСУ чітко працюють по тих об’єктах, де ворог компактно проживає. Продукти, по-перше, люди запасалися, розуміючи, що як будуть звільняти місто, будуть йти бої. З іншого боку ще працює хлібозавод, є можливість продукти купити. Як сказала мені жителька одного села, ціни захмарні. Ліки є в аптеці, правда дуже мало», – повідомив посадовець.

У місті повивішували оголошення, що виплата пенсії російськими рублями припиняється
Володимир Коваленко

Коваленко додав, що у місті зараз зазвичай розрахунки ведуться в українській гривні.

«Ще декілька днів тому мені повідомляли, що у місті повивішували (оголошення – ред.), що виплата пенсії російськими рублями припиняється. Він (російський рубль – ред.) і так особливо не ходив. Окупант намагався нав’язати, щоб рубль розширив свої повноваження, але гривня брала гору. А сьогодні тим більше», – запевнив мер.

Скадовськ: «прибули нові військові»

Мер Скадовська Олександр Яковлєв розповів «Новинам Приазовʼя», що, за його інформацією, місцеві жителі очікують звільнення міста найближчим часом. Гуманітарна ситуація в Скадовську у задовільному стані, стверджує він.

Гуманітарна ситуація в Скадовську у задовільному стані, запевнив мер міста
Гуманітарна ситуація в Скадовську у задовільному стані, запевнив мер міста


«Електрика та газ є, зв’язок майже завжди є, не всюди, але працює банківська система, мається на увазі, можна розрахуватися карткою. Тому з цим питань складних немає. Є продукти, люди мають змогу придбати», – повідомив Яковлєв.

Отримували повідомлення про додатковий приїзд російських військових Це, я так розумію, була з Херсона якась частина, можливо ще з якихось інших міст
Олександр Яковлєв

Він зазначив, що у Скадовську перебуває велика кількість російських військових.

«Останній тиждень ми отримували повідомлення про додатковий приїзд військових (російських – ред.). Це, я так розумію, була з Херсона якась частина, можливо ще з якихось інших міст, складно сказати. Додатково ми отримуємо повідомлення про захоплення житла, це продовжується і сьогодні. Вони особливо нічого не розповідають, окрім своїх наративів, що «ми тут назавжди» та «ми брати», а поводяться як завжди зухвало», – розповів мер Скадовська.

Горностаївка: «дуже багато вибухів»

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що 12 листопада російські військові з мінометів обстріляли приватний сектор населеного пункту Горностаївка Херсонської області, жителі якого відмовилися від так званої евакуації. Внаслідок цього обстрілу загинули двоє та отримали поранення троє місцевих жителів.

Жителька Горностаївки Ілона Копилова, яка зараз живе у Києві, розповіла «Новинам Приазов'я», що їй відомо про цей обстріл зі слів очевидців.

Постраждали адміністративні будівлі, лікарні та декілька житлових будинків. Зняло дах, комусь влучило в авто
Ілона Копилова

«Це було вночі з п'ятниці на суботу, за словами людей, які там знаходяться, приблизно з третьої ночі до ранку. Дуже багато було вибухів.. Чи «Гради», чи щось таке, важка техніка, не автомати. І постраждали адміністративні будівлі, лікарні та декілька житлових будинків. Зняло дах, комусь влучило в авто», – повідомила переселенка.

Також жінка переповіла, як поводять себе російські військові у Горностаївці.

«Спочатку вони нікого не чіпали, а просто були присутніми. Потім були історії від людей, що вони (російські військові – ред.) влаштовують собі вечірки, забирають чужі будинки, починають там жити. Були випадки, вони робили обшуки, шукали спочатку військових, потім у когось шукали зброю, шукали якісь воєнні бази на території колгоспу, якого вже немає 50 років. І були такі ситуації, коли вони викрадали людей. Мого знайомого викрали з дому за те, що він колись служив за контрактом. Його забрали в підвал і протримали там близько 40 днів», – згадала жінка.

Російські військові на мосту біля Каховської ГЕС
Російські військові на мосту біля Каховської ГЕС

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини півдня України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Жителька Горностаївки зазначила, що у селищі час від часу бувають збої з електро- та водопостачанням.

«З приводу електроенергії – вона пропадає. Не можу сказати, що прямо місяцями немає, але там на декілька днів відключають. За газ не можу нічого сказати, бо в нашому селі не було централізованого газопостачання. Просто в кожної людини була газова плита з балоном. З водою перебої, бо вона залежить від світла», – додала Копилова.

«За сценарієм правого берега»

Політолог із Херсона Володимир Молчанов розповів, що на лівому березі Херсонщини російські окупаційні сили проводили більш масове вивезення місцевих жителів, ніж на правому.

Цивільні жителі, які виїжджали з окупованої Херсонщини до Криму, жовтень 2022 року
Цивільні жителі, які виїжджали з окупованої Херсонщини до Криму, жовтень 2022 року

«Виселення велося під приводом евакуації з 15-кілометрової зони вздовж берега (Дніпра – ред.). Але такого масового, загального, тотального виселення не сталося. Навіть з тих будинків, які вони використовували як опорні пункти, є повідомлення, що не всіх звідти вигнали. Більш-менш масова депортація саме сталася з лівого берега, на відміну від правого. Тобто на правому березі примусових виселень, крім ув'язнених, дітей з інтернатів та пацієнтів геріатричних закладів, не було», – зауважив експерт.

За його словами, з лівобережної Херсонщини вже виїжджають деякі російські військові формування, а також ті, хто співпрацював з окупантами.

«Кілька днів тому вони оголосили про евакуацію взагалі державних установ, тобто своїх окупантських адміністрацій і почали активно вивозити колаборантів, їх родини практично вивезли. Так само звідти вийшла Росгвардія», – розповів Молчанов.

Повторюється сценарій правого берега, Росгвардії та ФСБ, здається, там вже нема. Хоча є воєнні патрулі
Володимир Молчанов

«Тобто повторюється сценарій правого берега, Росгвардії та ФСБ, здається, там вже нема. Хоча є воєнні патрулі. Складалося враження, що була побудована міцна оборона, вони самі «вкинули» інформацію про три лінії оборони, які вони начебто побудували. Хоча практика показує, що є лише одна лінія оборони, саме перша вздовж берега», – запевнив політолог.

Молчанов зазначив, що українські військові продовжують обстрілювати позиції російської армії на лівобережній частині Херсонської області.

«З правого берега ведуться постійні обстріли російських позицій, складів на цих опорних пунктах, які вони займають. Можемо констатувати, що задача мінімум, яка була виконана, – Україна зробила собі лівобережні плацдарми», – каже Молчанов.

За даними політолога, російські окупаційні сили проводять навчальний процес у школах на території 13-ти громад Херсонської області. Зокрема, йдеться про Лазуренську, Скадовську громади, а також ті, які розташовані на території колишніх Каланчацького, Чаплинського, Іванівського, Нижньосірогозького та Генічеського районів. Також там проводять тренування нещодавно мобілізованих російських військових.

«Проводять біля сіл навчання, вони позаймали передусім публічні споруди: сільради, клуби, школи. Невідомо, чи всі школи, чи тільки ті, в яких навчання немає, бо 65 шкіл – це 45% від тих, що були у цих громадах», – сказав Молчанов.

«Не почуваються у безпеці»

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан зазначив, що російські військові добре підготували лінії оборони на лівому березі Дніпра. Втім, вони не почуваються там у безпеці.

Сергій Кузан
Сергій Кузан
Зі швидкою висадкою десанту було знищено фактично і засоби радіоелектронної боротьби ворога, і радіоелектронної розвідки. Тобто розчищено небо для того, щоб контролювати
Сергій Кузан

«Вони розташовують свою артилерію, свої позиції, але водночас ми не дозволяємо їм облаштуватися, наприклад, в районі Олешок, це велике скупчення якраз сил противника. Ми бачили, що з вчорашнього вечора було завдано досить потужних ударів артилерійських, також наші підрозділи вступали в бій», – зазначив експерт.

«Отже, окупант не почувається безпечно саме на тій території. Тут можу привести в приклад і Кінбурнську косу, де зі швидкою висадкою десанту було знищено фактично і засоби радіоелектронної боротьби ворога, і радіоелектронної розвідки. Тобто розчищено небо для того, щоб контролювати», – розповів Кузан.

Експерт розповів, які, за його даними, підрозділи російської армії перебувають на лівобережній частині Херсонщини.

«Тут ті самі угрупування: мотопіхотні підрозділи, десантно-штурмові, морська піхота – все це знаходиться на лівому березі. І, звісно, окрім того, щоб укріплювати цей берег Дніпра, росіяни, очевидно, хвилюються через можливу нашу атаку на запорізькому напрямку.

Мелітополь вони зараз вже перетворюють на укріплену базу. Там постійно будуються укріплені райони та сам цей запорізький напрямок, очевидно, окупанти розглядають як пріоритетний. І там буде підсилення», – каже Кузан.

Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по позиціях армії РФ на Херсонщині
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по позиціях армії РФ на Херсонщині

Російській армії зараз потрібна «будь-яка» перемога, наголошує Кузан.

Не виключено, що штурмові підрозділи будуть застосовувати на донецькому напрямку, щоб там досягти хоч якихось цілей.
Сергій Кузан

«Зараз панує в російському суспільстві та російській армії така деморалізація у зв'язку з визначною нашою перемогою та їхньою ганебною поразкою. І тепер вони будуть пробувати більш розгорнути ті можливі напрямки, де здобувають перемогу, де можуть показати хоч якісь результати.

Тому не виключено, що штурмові підрозділи будуть застосовувати на донецькому напрямку, щоб там досягти хоч якихось цілей. Не можна виключати новопавлівський напрямок, це починаючи від Волновахи до Маріуполя», – пояснив експерт.

Для того, щоб звільнити лівобережну частину Херсонської та Запорізьку області, Збройним силам України потрібно отримати більшу кількість необхідної для цих завдань зброї, зазначив експерт. За його словами, у російського угруповання поки є ресурси, щоб утриматися в цьому регіоні.

«Вони накопичуються та це правобережне угруповання, яке виведене на лівий берег, – звісно, що вони зможуть стати в оборону та підсилити конкретно ті напрямки. Сили у них є», – зазначає Кузан.

Тому ЗСУ важливо взяти під вогневий контроль шляхи постачання, зазначив він.

«Тобто Армянськ, Перекоп, я маю на увазі з Криму, звідки забезпечується з півдня їхнє угруповання. І зі сходу – Волноваха, Маріуполь, це якраз залізничний шлях, автошляхи, якими йде постачання угруповання зі сходу. І якщо ми припинимо це постачання, ми будемо поступово виснажувати південне угруповання окупаційних військ, ми тоді зможемо витиснути їх і звідси. Все це займе час, такі операції робляться не швидко», – підкреслив Кузан.

  • Херсон повернувся під контроль України 11 листопада Міністерство оборони України повідомило, що до міста заходять ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів перебувають під вогневим контролем української армії, повідомили у Міноборони. Того ж дня у центрі міста підняли український прапор.
  • 12 листопада у звільненому Херсоні почали працювати законні обласна та міська військові адміністрації, а також Служба безпеки України та Національна поліція.
  • 14 листопада до звільненого Херсона приїхав президент України Володимир Зеленський. Він подякував ЗСУ і привітав херсонців.
  • Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков 14 листопада не захотів коментувати приїзд Зеленського у Херсон, але заявив, що це місто – «територія Росії».

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG