Доступність посилання

ТОП новини

Промова, на яку ніхто не чекає. Ми вже знаємо, про що Путін (не) розкаже у своєму зверненні?


На російських телеканалах іде зворотній відлік до звернення Путіна
На російських телеканалах іде зворотній відлік до звернення Путіна

Рік тому у ці самі дні Кремль анонсував засідання Ради Федерації, виступ Путіна і засідання російської РНБО. Тоді політичні експерти, міжнародники та журналісти намагалися прогнозувати, які рішення буде ухвалювати російська влада на тлі побоювань розширення військового вторгнення в Україну. Свої припущення на базі всього зібраного масиву інформації робили і Донбас.Реалії – вони справдилися у найгіршому варіанті. На 21 лютого 2023 року в Москві анонсоване нове звернення Володимира Путіна до Федеральних зборів, а 22 лютого на позапланове засідання збереться Держдума та Рада Федерації. Та цього разу ці події, схоже, вже не викликають особливого інтересу не лише в Україні, але й за кордоном. Чому?

«Тема моего выступления – события на Украине и то, почему это так важно для нас, для России. Конечно, моё обращение адресовано и нашим соотечественникам на Украине. Говорить прийдется обстоятельно и подробно. Вопрос очень серьёзный…».

Так почав свій виступ російський президент 21 лютого 2022 року. До початку повномасштабного вторгнення залишалося менше трьох діб, багато хто намагався зрозуміти, які рішення вже ухвалили у Кремлі, й на що наважиться путінська Росія.

Промова довжиною у рік

Рік потому Путін знову готує свою промову, її активно афішують у російських ЗМІ, на наступний день після неї має зібратися Дума та Рада Федерації, можливо, ухвалити якісь рішення, а у московських Лужниках має відбутися концерт, на який майже відкрито збирають проплачену масовку.

Та в українському інформаційному полі особливих очікувань від цих подій вже немає. Обговорюють несподіваний візит Джозефа Байдена у Київ, бої під Бахмутом, приїзд французьких танків та перспективи надання Україні західної авіації.

Однак, загрози, що їх несе російське керівництво й особисто Путін, не зникли. Тривають спроби наступальних дій російських військ на кількох напрямках, час від часу російські владні функціонери використовують риторику ядерного шантажу, розвідки повідомляють про накопичення російської авіації близько до українських кордонів, прогнозують нову хвилю мобілізації у Росії, до кінця не вичерпала себе небезпека нового наступу з півночі – з Білорусі, з можливістю масованих ракетних ударів у річницю початку повномасштабного вторгнення, здається, всі змирилися і навіть вже створюють на цю тему меми.

Чому ж аналітики, воїни і цивільні українці більше не чекають чогось пророчого від Путіна у промові? Невже ніхто не хоче спрогнозувати подальші події на базі його слів та формулювань?

Але те, що може сказати Путін, вони, здається, завчасно знають, а промову для нього, певно, швидко міг би написати український гуморист-стендапер і потрапив би майже один в один з її реальним офіційним текстом.

Кремлівський мрійник

Тож ми зібрали основні теми, які протягом року повномасштабної війни аналізували українські та західні медіа, і склали з них два списки: про що говоритиме Путін 21 лютого 2023 року, а про що в ніякому разі не скаже.

А от про що Путін вочевидь промовчить:

Небезпеки, до яких готуються Україна і світ

Москва, судячи з її риторики і дій, не збирається згортати агресію в Україні, проте і Київ, і західні столиці зазвичай знають (та вголос заявляють) про нові загрози від РФ ще до того, як вони втіляться в життя.

Про розширення Москвою мобілізації в українській розвідці кажуть вже давно, до ракетних ударів українська ППО готується весь час, а у режимі підготовки до розширення вторгнення та нового наступу перебувають Сили оборони України, більше того, в українському військово-політичному керівництві говорять про те, що наступ вже почався.

Навіть погрози застосування ядерної зброї не зупинили підтримки України, постачання їй західної зброї, а українські війська з початку використання такої риторики здійснили 2 вдалих контрнаступи – на Харківщині та у Херсонській області.

Але попри те, що зі старими-новими погрозами Путіна здебільшого Україна та Захід добре знайомі, є ті, хто промову лідера Росії таки чекає: російська державна пропаганда. На ТБ навіть запустили урочистий зворотній відлік.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

XS
SM
MD
LG