Доступність посилання

ТОП новини

Чим загрожує Україні фрегат РФ із гіперзвуковими ракетами «Циркон»? Відповідаємо


«Адмірал Горшков» перед «далеким походом», база ВМС РФ у Сєвєроморську, 4 січня 2023 року
«Адмірал Горшков» перед «далеким походом», база ВМС РФ у Сєвєроморську, 4 січня 2023 року

Президент Росії Володимир Путін відправив фрегат ВМС РФ «Адмірал Горшков» у «далекий похід». Судно, як заявив його командир, завантажено кількома видами озброєння. Серед нього і «Циркон» – розрекламована агресором гіперзвукова ракета, яку нібито не здатне перехопити жодне ППО та ПРО, з категорії «аналогів немає».

Ця новина спричинила занепокоєння, цілком зрозуміле. Тим більше, не минулось без загрозливих натяків. Чи становить небезпеку для України фрегат із заявленими «Цирконами» – розібралося Радіо Донбас.Реалії.

«Адмірал Горшков» і «Циркон»: що сталося

У середу, 4 січня, Путін відправив у «дальній похід» фрегат ВМС РФ «Адмірал Горшков». З цього приводу у Сєвєроморську на Кольському півострові (там розташована база Сєвєрного флоту ВМФ РФ – ред.) була організована урочиста церемонія. Керував нею – онлайн – президент Росії.

Командир корабля Ігор Крохмаль заявив, що на корабель завантажили (без уточнення кількості):

  • ракети «Циркон»;
  • ракети «Калібр»;
  • засоби ППО;
  • засоби торпедного озброєння;
  • артилерія.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу запевнив, нібито «Циркони» є недосяжними для будь-яких систем ППО та ПРО. Він анонсував, що фрегат вирушить до Атлантичного та Індійського океанів, а також зайде у Середземне море.

За словами Шойгу, однією з задач екіпажу буде – після навчань та тренувань – відпрацювати «застосування гіперзвукової зброї та крилатих ракет великої дальності в різних умовах обстановки». А основні зусилля під час походу «Адмірал Горшков» зосередить на «протидії загрозам Росії, на спільному з дружніми країнами підтримці регіонального миру та стабільності».

Що відомо про «Циркон»

Гіперзвукова ракета «Циркон» заявлена Росією як новітнє озброєння, якому «аналогів немає». Перший пуск, за офіційною інформацією, було зроблено у жовтні 2020 року, а випробувальних пусків – загалом менше десятка.

Ось що заявляє про ракету агресор:

  • гіперзвукова протикорабельна крилата ракета, призначена для ураження кораблів та наземних об’єктів;
  • має повітряно-ракетний двигун і здатна маневрувати;
  • вага бойової частини – 300-400 кг;
  • дальність польоту – до 1000 км;
  • розвиває швидкість до 9 Маха (близько 2,7 км/с) (власне, тому її і називають гіперзвуковою);
  • «Циркон» не здатні перехопити будь-які системи ППО та ПРО.

Але експерти ставляться до заявлених характеристик «Цирконів» зі значним скепсисом. Почалося все ще від урочистої презентації ракети – це зробив сам Путін у посланні до Федеральних зборів-2019. На ній показали ролик, де для ілюстрації «Циркона» було використане зображення американської гіперзвукової ракети Boeing X-51_Waverider.

Це спричинило шквал кпинів, мемів та сумнівів, чи «Циркон» взагалі існує. Наступні відео з випробуваннями теж не були надто переконливими, але вже з інших. Приміром, на них не показаний момент влучання чи його результат.

Первый запуск «Циркон» с фрегата «Адмирал Горшков» в Белом море, 7 октября 2020 года
Первый запуск «Циркон» с фрегата «Адмирал Горшков» в Белом море, 7 октября 2020 года

Експерти спеціалізованого українського видання Defence Express, проаналізувавши їх та наявну інформацію, дійшли, зокрема, до такого висновку – швидкість ракети на термінальній ділянці значно менша заявленої. «Циркон» змогла зафіксувати звичайна камера, та ще й на трьох кадрах, а це було б неможливо за швидкості до 9 Маха. А її дальність оцінюють у 600 км. Але, фактично, жодні заявлені дані Росії по цій ракеті є непідтвердженими.

Є питання і до кількості «Цирконів». Ще на початку жовтня 2022 року – тобто лише три місяці тому – Шойгу сподівався, що «найближчим часом завершаться всі ці роботи і ракета буде поставлена на озброєння». Серійне виробництво «Цирконів» неодноразово переносили ще з 2017 року, і досі не розпочали. А враховуючи потужні санкції, можливості з їхнього виробництва у агресора ще більше скоротилися.

Росія, Китай і Сполучені Штати змагаються у розробці гіперзвукової зброї, щоб отримати перевагу над будь-яким супротивником завдяки її швидкості, що у п’ятеро перевищує швидкість звуку, і маневреності.

Чим загрожує «Адмірал Горшков» з «Цирконами»

Військовий оглядач порталу Defence Express Олег Катков впевнений – «далекий похід» фрегата з «Цирконами» загрози для України не несе. В ефірі Радіо Донбас.Реалії він навів такі аргументи:

«Адмірал Горшков» не може зайти у Чорне море, тому що Босфорська протока заблокована Туреччиною для проходу військових кораблів військового призначення в обидві сторони. РФ не може ні вивести з Чорного моря свої наявні кораблі, ні завести нові.

– Фрегат не зможе здійснити пуск із Середземного моря, бо ці ракети летітимуть над територією країни НАТО – Туреччиною. Так Путін не наважиться ризикнути.

Сумнівно, що Росія змогла зробити необхідну кількість «Цирконів», щоб завантажити «Адмірал Горшков», не кажучи про об'єктивні сумніви в правдивості заявлених характеристик ракети.

– Судячи з оголошеного Шойгу списку акваторій, можна припустити, що фрегат зайде до бази РФ у сирійський Тартус, а звідти – до Ірану, де здійснить спільні маневри з іранськими кораблями.

Схоже, «далекий похід» «Адмірал Горшков» і загрозливі заяви, якими військово-політичне керівництво Росії приправило його початок – чергова спроба залякування і шантажу, але не більше. Цю версію робить ще більш переконливою раптове доручення Путіна Шойгу– навіть не пропозиція Україні – встановити різдв'яне перемир'я на фронті. Хоча ще 14 грудня у Кремлі заявляли, що припинення вогню на майбутні свята – Нового року та Різдва – не стоїть на їхньому порядку денному.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

XS
SM
MD
LG