Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» наполовину скоротив постачання газу до України й не виключає подальших скорочень


У вівторок увечері речник «Газпрому» повідомив, що російський газовий монополіст виконав свою погрозу скоротити поставки газу Україні ще на 25 відсотків після попереднього скорочення на чверть у понеділок. За його словами, переговори «Газпрому» з «Нафтогазом» не зрушили з місця і взагалі не поновилися, і якщо так буде й надалі, «Газпром» може вирішити ще скоротити постачання газу до України. У «Нафтогазі України» підтвердили в вівторок увечері нове скорочення поставок газу.


У вівторок увечері речник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив на телебаченні, що російський газовий монополіст виконав свою погрозу скоротити поставки газу Україні ще на 25 відсотків після попереднього скорочення на чверть у понеділок.

За його словами, переговори «Газпрому» з «Нафтогазом» не зрушили з місця і взагалі не поновилися, і якщо так буде й надалі, «Газпром» може вирішити ще скоротити постачання газу до України.

Речник «Газпрому» знову закликав українську сторону до переговорів.

При цьому він запевнив, що постачання газу європейським споживачам залишається в повному обсязі.

Наразі, сказав він, «Газпромові» ще нічого не відомо про несанкціоноване відбирання газу в Україні.

У «Нафтогазі України» підтвердили в вівторок увечері нове скорочення поставок газу.

Водночас, як сказав речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, дата нових переговорів іще не визначена.

Раніше в вівторок, після ранкового попередження «Газпрому», що ввечері постачання газу скоротять далі, в «Нафтогазі України» застерегли, що компанія може гарантувати безперебійний транзит для європейських споживачів доти, поки це не загрожуватиме енергетичній безпеці України. Але якщо «Газпром» продовжить скорочувати постачання газу для України, попередив «Нафтогаз», він може знизити обсяги транзиту.

Як заявив «Нафтогаз» у вівторок напередодні вечірнього подальшого скорочення поставок газу, таке скорочення було б «грубим порушенням технічних домовленостей» із «Газпромом».

Російська компанія постачає до України лише близько чверті газу з російських родовищ – стільки, скільки вона вже перестала подавати від учора; решта – це середньоазійський газ.

Водночас українська компанія вкотре наполягала на якнайшвидшому розблокуванні переговорного процесу щодо газопостачання.

Натомість міністр закордонних справ України Володимир Огризко запевняв у вівторок у Варшаві, що транзит російського газу територією України до Європи продовжиться «в нормальному режимі».

«За будь-яких обставин я хотів би ще раз наголосити на тому, що українська сторона забезпечить безперебійний транзит газу до європейських споживачів. Як і у всіх інших галузях, і в газовій сфері Україна хоче мати з Росією якнайкращі відносини», – сказав Огризко ще до вівторкового вечірнього скорочення.

Комісар ЄС із енергетики Андріс Пієбалґс і міністр економіки Словенії, яка головує в Євросоюзі, Андрей Віз’як у своїй спільній заяві в вівторок наполягають, щоб постачання газу до Європейського Союзу не переривалося.

Обидва повідомили, що станом на день у вівторок жодна з країн ЄС наразі не заявляла про нестачу газу.

Водночас Європейська Комісія скликає спеціальне засідання своєї Координаційної групи з газу.

Це засідання, яке відбудеться 11 березня, «забезпечить скоординовану відповідь ЄС на нинішню ситуацію», мовиться в заяві Єврокомісії.

А в Міжнародному агентстві з атомної енергії підхід Росії до вирішення газової суперечки з Україною назвали «надмірно суворим».

Голова відділення диверсифікації енергопостачання МАГАТЕ Іян Кроншо в інтерв’ю агентству «Ройтерз» висловив сподівання, що суперечку розв’яжуть «більшою мірою комерційним чином», а не скороченнями поставок газу.

«Нафтогаз» тим часом у вівторок удень повторив, що заяви «Газпрому» про борги України аналогічні претензіям Києва щодо відсутності оплати за транзит російського газу.

На цьому речник «Нафтогазу» Валентин Землянський наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Починаючи з кінця грудня та за два місяці поточного року ми не отримали грошей за транзит російського газу до Європи. Російська сторона знає про це, але аргументація та ж сама: відсутність документів про підтвердження транзиту. Саме такі претензії у нас до російської сторони: ми не маємо документів щодо спожитого газу у січні – лютому поточного року», – заявив речник «Нафтогазу України».

У понеділок перший віце-прем’єр України Олександр Турчинов звинуватив «Газпром» у несплаті за транзит газу від грудня минулого року.

У відповідь речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив тоді, що «Нафтогаз України» не надав відповідних рахунків.

Уранці в вівторок речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив на телебаченні, що російський газовий монополіст від 19-ї години за київським часом скоротить постачання газу до України ще на 25 відсотків, а загалом наполовину.

У понеділок уранці «Газпром» уже скоротив постачання газу Україні на чверть. У понеділок удень «Нафтогаз» повідомив, що «Газпром» обмежив подачу газу ще на 10 відсотків, а загалом на 35. Російська сторона цю заяву не коментувала. Сторони не пояснювали такі розбіжності.

Обмеження поставок газу російська компанія пояснює тим, що досі не врегульоване питання боргу «Нафтогазу» і відсутні домовленості про умови постачання палива на цей рік.

Українські ж урядовці вважають причиною конфлікту намір Києва відмовитися від послуг посередників при постачанні газу.

Раніше, ще в суботу, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що від початку березня буде скасована реєстрація компанії-посередника «УкрГаз-Енерго» і все паливо надходитиме безпосередньо через «Нафтогаз України».

Вона не раз заявляла, що домагається повного усунення посередників із газового ринку й переходу на прямі контракти.

Натомість Президент Віктор Ющенко на нараді в понеділок із Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко нагадав про домовленості, досягнені ним і Президентом Росії Володимиром Путіним на переговорах у Москві 12 лютого.

За повідомленнями, Президенти Ющенко і Путін у лютому домовилися про ліквідацію дотеперішньої схеми постачання газу через компанії-посередники «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» і перехід на двох нових посередників, які мають бути спільними підприємствами «Нафтогазу України» і російського «Газпрому».

Матеріали до теми:

• «Газпром» має намір скоротити поставки газу до України ще на 25%, «Нафтогаз» застерігає, що може обмежити газовий транзит, за який Росія не платить

• Європа закликає Україну й Росію залагодити газову суперечку і готує скоординовану відповідь • Заяви «Газпрому» про борги України аналогічні претензіям Києва щодо відсутності оплати за транзит російського газу – речник «Нафтогазу України» • Головним чинником напруженості в українсько-російських газових відносинах є компанії-посередники – речник «Нафтогазу України» • «Газпром» заявив про недопуск представників швейцарської компанії SGS на українські газовимірювальні станції для моніторингу транзиту газу • Віктор Ющенко та Володимир Путін обговорили виконання домовленостей у газовій сфері

• Від слів до діла. «Газпром» скоротив газові поставки • Нинішній конфлікт із «Газпромом» відволікає Україну від вирішення стратегічних питань в енергетиці – британський експерт

• Олександр Турчинов: Російський «Газпром» не сплачує за транзит російського газу по території України з грудня минулого року • Президент України: Для вирішення газової кризи потрібні динамічні переговори з Росією • «УкрГаз-Енерго» стверджує, що є єдиною компанією в Україні, яка нині має законне право імпортувати газ • Російський «Газпром» скоротив постачання газу до України вже на 35 відсотків • «Газпром» скоротив постачання газу в Україну ще на 10%, а загалом на 35% • Європейська Комісія вірить «Газпромові» і закликає сторони російсько-українського газового конфлікту вирішити його • Російський «Газпром» надав «Нафтогазу України» новий проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері • Володимир Огризко: Український уряд досі не отримав від російського «Газпрому» пояснень у зв’язку з обмеженням постачання газу в Україну • Договори на постачання у цьому році газу до України ще не підписані – речник російського «Газпрому»

• Юлія Тимошенко заявляє про ліквідацію посередників на ринку газу і впевнена, що Росія не перекриє газ • «Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів • Олександр Турчинов: Останні заяви «Газпрому» є спробою повернути посередників на український ринок • Ющенко: Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли; «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли, вважає Президент • Олександр Турчинов: Уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку • Уряд подав Президентові звіт про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді • Олександр Турчинов: Україна повністю погасила борг за газ, спожитий у минулому році

• В Україні знову запахло газом. З усіх боків • Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну
XS
SM
MD
LG