Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Казахстан мають намір розвивати співпрацю у сфері транспортування казахстанської нафти до Європи


Про це йдеться в спільній заяві Президента України Віктора Ющенка та Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, яку вони підписали після двосторонньої зустрічі в Астані.


Про це йдеться в спільній заяві Президента України Віктора Ющенка та Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, яку вони підписали після двосторонньої зустрічі в Астані.

У заяві наголошено, що сторони також мають намір продовжити розгляд довгострокових перспектив розвитку проекту нафтопровідної системи «Одеса-Броди-Плоцьк». Також сторони зазначили готовність розширювати взаємовигідну співпрацю в енергетичній сфері на підставі Європейської енергетичної хартії.

Крім того, у документі наголошено, що Президенти визнають необхідність співпраці в сферах енергетики, зокрема в нафтогазовому секторі, машинобудуванні, мирному освоєнні космосу, транспорті, будівництві, сільському господарстві, науково-технічному та військово-технічному партнерстві.

У заяві зазначено, що Президенти двох країн висловили зацікавленість у спільній реалізації проектів будівництва на території Казахстану атомних електростанцій, об''єктів електроенергетики та транспортної інфраструктури.

Також наголошено, що сторони вважають пріоритетним розвиток співпраці у сфері транспортно-комунікаційних зв''язків і розширення вантажних перевезень між Європою та Азією. Країни домовилися займати активну позицію в питаннях розвитку й функціонування транспортного коридору Схід-Захід і визнають важливість взаємодії під час реалізації спільних проектів, що забезпечують транзит вантажів територією двох країн.

Окрім цього у спільній заяві глав держав наголошено на співпраці в гуманітарній сфері та на міжнародній арені. Зокрема, Україна висловила готовність підтримувати Казахстан у процесі його вступу до Світової організації торгівлі.

Матеріали до теми:

• Казахстан має намір збільшити постачання нафти й газу до України, але потрібна згода Росії • Віктор Ющенко називає співпрацю України і Казахстану у галузі енергетики пріоритетом номер один • Візит Ющенка до Казахстану: «розмови на майбутнє» • Ющенко їде відкривати «Рік України в Казахстані»
XS
SM
MD
LG