Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко називає співпрацю України і Казахстану у галузі енергетики пріоритетом номер один


Про це Президент України заявив в Астані на спільній прес-конференції зі своїм казахстанським колегою Нурсултаном Назарбаєвим. А Президент Казахстану зазначив, що його країна має потенціал і бажання збільшити постачання нафти й газу до України. При цьому він нагадав, що наразі на територію України можна здійснювати постачання тільки через російські нафтопроводи. Говорячи про проект «Одеса-Броди», Назарбаєв наголосив, що існує ще багато невирішених питань. Віктор Ющенко, серед іншого, сказав, що Україна готова надати Казахстану будь-яке місце на своїй території для будівництва нафтопереробного заводу.


Про це Президент України заявив в Астані на спільній прес-конференції зі своїм казахстанським колегою Нурсултаном Назарбаєвим.

А Президент Казахстану зазначив, що його країна має потенціал і бажання збільшити постачання нафти й газу до України.

Нурсултан Назарбаєв нагадав, що Казахстан має величезні запаси нафти й газу та може в майбутньому збільшити їх видобуток. Він сказав, що Казахстан хотів би постачати до України великі обсяги енергоресурсів, але нині існує проблема з їх транспортуванням. Він нагадав, що наразі на територію України можна здійснювати постачання тільки через російські нафтопроводи.

Водночас Назарбаєв розповів, що зараз відбуваються переговори між Казахстаном і Росією про збільшення майже вдвічі обсягів транспортування нафти на рік. Таким чином, за словами Назарбаєва, з''явиться можливість збільшити обсяги постачання до України.

«Що стосується російської компанії «Транснефть» (з якою тривають переговори), то треба разом з Росією на трьох домовлятися щодо цього питання», – зазначив Нурсултан Назарбаєв

Говорячи про проект «Одеса-Броди», він наголосив, що існує ще багато невирішених питань. «Питання Одеса-Броди залишається відкритим», – сказав Назарбаєв, вкотре наголосивши, що потрібно домовлятися з російською стороною, щоб нафта потрапила в Одеський порт.

Зі свого боку Віктор Ющенко наголосив, що проект нафтопроводу «Одеса-Броди», яким українська сторона пропонує Казахстану транспортувати нафту до Європи, є безальтернативним проектом транспортування нафти.

Президент України заявив, що на травневому енергетичному саміті в Києві буде надано техніко-економічне обґрунтування цього проекту. Також він повідомив, що найближчим часом здійснять експериментальне прокачування цим нафтопроводом «з трьох нових напрямів».

Віктор Ющенко також сказав, що Україна готова надати Казахстану будь-яке місце на своїй території для будівництва нафтопереробного заводу.

Матеріали до теми:

• Казахстан має намір збільшити постачання нафти й газу до України, але потрібна згода Росії • Україна та Казахстан мають намір розвивати співпрацю у сфері транспортування казахстанської нафти до Європи • Візит Ющенка до Казахстану: «розмови на майбутнє» • Ющенко їде відкривати «Рік України в Казахстані»
XS
SM
MD
LG