Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко назвав історичним для країни рішення НАТО про те, що Україна буде членом Альянсу


Виступаючи в Бухаресті на прес-конференції, Президент сказав: «Сьогодні Україна пройшла звуковий бар’єр, досягнуто рішення щодо історичної перспективи відносно членства в НАТО. Друге: всі без винятку країни позитивно оцінили українську заявку щодо ПДЧ. Ряд країн виступили за те, щоб Україна стала членом НАТО навіть без ПДЧ». Важливим, за словами керівника держави є те, що міністрам закордонних справ доручили зробити першу оцінку досягнутого на їхній зустрічі в грудні 2008 року. Міністри мають повноваження ухвалити рішення щодо заявки України та Грузії стосовно приєднання до ПДЧ.


У четвер, виступаючи в Бухаресті на прес-конференції, Президент сказав: «Сьогодні Україна пройшла звуковий бар’єр, досягнуто рішення щодо історичної перспективи відносно членства в НАТО. Друге: всі без винятку країни позитивно оцінили українську заявку щодо ПДЧ. Ряд країн виступили за те, щоб Україна стала членом НАТО навіть без ПДЧ».

Важливим, за словами керівника держави є те, що міністрам закордонних справ доручили зробити першу оцінку досягнутого на їхній зустрічі в грудні 2008 року. Міністри мають повноваження ухвалити рішення щодо заявки України та Грузії стосовно приєднання до ПДЧ.

Таким чином, за словами Віктора Ющенка, у четвер досягнуто два консенсуси: відносно загальної позитивної оцінки сприйняття української заявки щодо ПДЧ і досягнення єдності про те, що всі члени НАТО підтвердили – Україна і Грузія стануть членами НАТО.

Окремо торкаючись ПДЧ, Президент зазначив: «Передбачається, що в грудні цього року члени Альянсу через відповідне доручення міністрів закордонних справ повернуться до позитивного рішення з цього питання».

Віктор Ющенко також повідомив, що він провів переговори з Президентом Франції Ніколя Саркозі.

«Я хочу твердо і однозначно сказати, що Франція є нашим другом, нашим партнером, коли ми говоримо про приєднання України до ПДЧ і майбутнє членство України в НАТО», – зазначив Віктор Ющенко.

Він сказав, що на саміті для України було дуже важливим продемонструвати в рамках Альянсу існування фундаментального принципу відкритих дверей. Україна продемонструвала, зазначив Віктор Ющенко, що 15 років назад країна зробила, можливо, один із найбільших внесків у європейську і планетарну безпеку, відмовившись від 2000 ядерних боєголовок.

********* Реакції в Україні на рішення саміту НАТО в Бухаресті

Борис Тарасюк, голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції, представник «Нашої України – Народної самооборони»: «Особисто я задоволений рішенням саміту. Воно передбачає, що НАТО підтримує заявку України про ПДЧ. По-друге, в Альянсі навіть далі пішли, і говорять про підтримку членства України у НАТО, що значно більше. По-третє, в Альянсі ухвалили рішення, що ухвалюючи це позитивне рішення, в принципі, вони доручають високим представникам зібратися в грудні, і оцінити стан справ виконання Україною своїх зобов’язань. Я вважаю, що це є перемога Президента, перемога української дипломатії».

Андрій Кожемякін, представник Блоку Юлії Тимошенко: «Протягом двох місяців, коли ще Партія регіонів блокувала трибуну з цього приводу, то більшість коментарів, зокрема, і спікера парламенту, і Прем’єр-міністра попереджали, що нічого особливого на цьому самміті не відбудеться. Для нас – це не новина, ми до цього були готові. Думаю, що Україні слід діяти так, як вона діяла досі. Сідати і плакати немає часу, треба навести порядок тут, в країні, а потім вже більше перейматися проблемами вступу до НАТО».

Анатолій Толстоухов, народний депутат від Партії регіонів, екс-міністр Кабінету міністрів колишнього уряду Віктора Януковича: «Це означає, що перемагає демократія, воля народу. Це рішення є і закономірним, і справедливим. Якщо український народ на референдумі висловиться за позаблоковий статус країни, і сьогодні більшість народу не підтримує ідею приєднання до ПДЧ та вступу до НАТО. Це справа окремих політиків, хоча й керівників держави, але це не справа народу. Коли саме так відбуваються події у країні, а у Європі, в яку ми крокуємо, найбільш потужні країни висловлюються за передчасність всього цього, це означає, що потрібно поставити лише одне питання: «Чию волю виконують керівники країни?» А я вітаю таке рішення, воно нами очікувалося, воно буде позитивно сприйняте в українському суспільстві».

Голова Моніторингового комітету ПАРЕ Сергій Головатий: «Це означає, що українські політики не підготувалися, або повели себе неадекватно. Вони думали, що одностороннім нажимом чи допомогою США ця проблема буде вирішена, тоді, коли були цілком зрозумілі сигнали від Франції і Німеччини. Зараз відсутність єдності у НАТО серед країн старої Європи і нової Америки, говорить про те, що ці речі з українського боку потрібно готувати ґрунтовніше, щоби не зазнавати таких поразок. В принципі, я би це назвав поразкою української дипломатії. Питання євроінтеграції, і питання євроатлантичного членства, – це не питання партії, це питання держави, це питання народу, і представленого ним парламенту, це питання відповідальності політиків, які займають державні посади».

Матеріали до теми:

•&nbspВступ України та Грузiї до НАТО матиме серйознi наслiдки для безпеки в Європi, заявляють в МЗС Росії

•&nbspНАТО відклало розгляд питання про надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства на грудень

•&nbspНа НАТО почекати запропонують Україні і Грузії в Бухаресті •&nbspВічний російський слід у євроатлантичних прагненнях України (Точка зору) •&nbspЄвроатлантичний курс і російський Чорноморський флот: чи можливе співіснування? •&nbspЧи повинне НАТО захищати Європу від енергетичної зброї Москви? •&nbspПрем’єр-міністр Данії: Союз НАТО має знайти щодо України і Грузії компроміс, прийнятний для всіх

•&nbspКерівник МЗС Росії:Подальша експансія НАТО на схід є штучною і абсолютно непотрібною •&nbspБухарест приймає найбільший самміт НАТО

•&nbspВід партнерства до союзництва? Візит Буша до України відбувся • Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна •&nbspКонгрес США затвердив резолюцію про сприяння приєднанню України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО • Віктор Ющенко сподівається, що в Україні появиться комуністична партія, яка діятиме в інтересах українців
XS
SM
MD
LG