Доступність посилання

ТОП новини

Подорож Олімпійського вогню світом перетворюється на битву за права Тибету


Василь Зілгалов Прага, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Парижі сьогодні було перервано урочисту церемонію естафети з Олімпійським вогнем. Сотні демонстрантів, які засуджують насильство Китаю в Тибеті, перешкоджали ході спортсменів із Олімпійським вогнем у центрі французької столиці. Були навіть спроби викрасти факел, але поліція зупинила протестувальників. Спортсменів зі смолоскипом були змушені ховати в автобус. А тим часом триває дискусія про можливі форми бойкоту літньої Олімпіади в Китаї – наприклад, бойкоту урочистої церемонії відкриття.

Прихильник незалежності Тибету під час урочистої церемонії передачі естафети з Олімпійським вогнем, Париж, 7 березня 2008 р.
Замість агітації за ці Ігри і сприяння популяризації Олімпіади та запрошення тисячам людей відвідати їх цього разу подорож Олімпійського вогню перетворилася на безупинні протести проти насильства Китаю в Тибеті.

Сьогодні Париж зустрічав Олімпійський вогонь величезним написом на ратуші французької столиці – «Париж захищає права людини у всьому світі».

Серед сотень учасників протестів у Парижі знайшлися й такі, хто хотів на знак протесту проти політики Пекіна щодо тибетців викрасти факел із Олімпійським вогнем. Але поліція перешкодила цьому і заарештувала кількох протестантів. Вогонь вулицями Парижа супроводжувало приблизно три тисячі поліцейських – на мотоциклах, на роликах, на конях.

Голова Оргкомітету Олімпійських ігор у Пекіні Ван Хуй засудив ці протести. «Олімпійський вогонь належить людям усього світу, тому поведінка кількох сепаратистів не викликає симпатії людей. Вона заслуговує на критику і приречена на поразку», – заявив він у Пекіні.

Тим часом у Європі тривають дискусії про те, чи повинні європейські чільники відвідувати відкриття Олімпіади в Пекіні, коли місцева влада придушує населення Тибету.

Бойкотувати чи ні?

Одним із перших європейських лідерів, який не виключив бойкоту церемонії відкриття Олімпіади, був французький президент Ніколя Саркозі.

«Коли генерал де Ґолль визнав Китай, він визнав Китай включно з Тибетом. Навіть сам Далай-Лама не закликає до незалежності чи бойкоту Ігор. Я, як голова держави, висловив моє велике занепокоєння китайському президентові Ху Цзіньтао і просив, щоб він виявив відповідальність і закликав до початку діалогу», – сказав французький керівник.

А канцлер Німеччини Анґела Меркель уже заявила, що не поїде до Пекіна. Натомість президент США Джордж Буш і британський прем’єр Ґордон Браун підтвердили свою участь у церемонії відкриття Ігор у Пекіні.

Президент Міжнародного Олімпійського комітету Жак Роґґе заявив цими днями, що він «дуже занепокоєний» протестами в Тибеті, але не бажає втручатися у справи політиків. «Ми знаємо, що йде дискусія щодо бойкоту, але ми не бачимо реального імпульсу для бойкоту Олімпіади з боку урядів. Хай глави урядів самі вирішують, їхати їм у Пекін чи ні, а МОК тут не втручається», – сказав він.

Чи вплинуть протести, що супроводжують Олімпійський вогонь під час його естафети світом, на політиків, які б, у свою чергу, докоряли Китаєві? Учасники акцій протестів сподіваються на це.

Після Парижа Олімпійський вогонь прибуває в середу до Сан-Франциско в США. Того ж дня туди мають доставити й альтернативний «факел незалежності», подорож якого світом влаштовують тибетці у вигнанні як антикитайський протест.

Матеріали до теми:

• Спікер Палати представників Конгресу США засуджує дії китайської влади проти тибетців. Китай підтягує війська до Тибету • Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG