Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Київського енергетичного саміту домовилися створювати єдиний енерготранзитний простір


Спільну декларацію про це підписали президенти України, Азербайджану, Грузії, Литви, Латвії, Естонії та Польщі, повідомив у п’ятницю Віктор Ющенко.


Спільну декларацію про це підписали президенти України, Азербайджану, Грузії, Литви, Латвії, Естонії та Польщі, повідомив у п’ятницю Віктор Ющенко.

«У рамках спільної декларації ми створюємо робочу групу, яка вже на прикладному рівні буде відпрацьовувати принципи й основи формування транзитного простору. Переконаний, що київський саміт завдяки цьому увійде в нашу історію», – сказав він.

Однак Віктор Ющенко зауважив, що «поки що не можна говорити, що не існує проблем у вирішенні цього питання. Безумовно, ми повинні провести ще багато аналогічних дискусій».

За словами Президента, перший звіт Міждержавної робочої групи заслухають у листопаді, на наступному, четвертому, енергетичному саміті в Баку.

Президент України додав, що учасники саміту обговорили питання створення єдиної енергетичної політики в Європі і розглянули техніко-економічне обґрунтування нафтопроводу «Одеса – Броди», а також досягнуту між Україною та Азербайджаном домовленість про наповнення цього нафтогону каспійською нафтою.

Це, на думку Віктора Ющенка, дає підстави говорити, що нафтопровід починає працювати в аверсному (прямому) режимі.

Український Президент повідомив і про інші подробиці питань, які вдалося вирішити: «Ми досягли домовленості з двома нафтопереробними заводами в західній Україні про те, що вони беруть 5 мільйонів тонн на щорічну переробку каспійської нафти. Ми вчора провели з нашими колегами з Азербайджану переговори щодо заміни технологічної нафти в нафтопроводі «Одеса – Броди», і це питання залишається технічне – проведення відповідної операції і поставки 470 тисяч тонн для заправки нафтопроводу технологічною нафтою».

За словами Віктора Ющенка, домовились і про експериментальну прокачку нафти до міста Кралупи в Чехії, де теж є велике нафтопереробне підприємство.

Президент України назвав саміт успішним і подякував учасникам за високий представницький рівень.

Президент Віктор Ющенко обговорив концепцію створення Балтійсько-Чорноморсько-Каспійського енерготранзитного співтовариства з президентами Азербайджану Ільгамом Алієвим, Грузії Міхеїлом Саакашвілі, Литви Валдасом Адамкусом, Латвії Валдісом Затлерсом, Естонії Тоомасом Хендріком Ілвесом та Польщі Лехом Качинським.

У роботі саміту також брали участь Комісар Європейської комісії з питань енергетики Андріс Пієбалґс, віце-президент Республіки Болгарія Анґел Марин, віце-міністр енергетики та мінеральних ресурсів Республіки Казахстан Ляззат Кіїнов, Спеціальний представник США з енергетичних питань Євразії Бойден Ґрей.

Водночас на саміт не прибули, як планувалося раніше, Президент Молдови Владімір Воронін та Президент Румунії Траян Бесеску.

Матеріали до теми:

• Енергетичний саміт у Києві: перспективи і ризики створення євразійського енерготранспортного коридору • Сім президентів провели Енергетичний саміт у Києві

• Міжнародний енергетичний форум у Києві: без Росії, але з думкою про неї • На Київському енергетичному форумі говорять про транспорт каспійської нафти до Європи і про Vanco • Віктор Ющенко: Переведення нафтопроводу «Одеса-Броди» на транспортування каспійської нафти перебуває в технічній стадії реалізації
XS
SM
MD
LG