Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Києві: чого хотіли, що отримали?


Тетяна Ярмощук Як місцеві вибори у Києві позначаться на великій політиці та рейтингах основних політичних гравців? Чи вплинуть вони на стосунки у парламентсько-урядовій коаліції, і чи не стануть черговим лакмусовим папірцем для подальшого президентсько-прем’єрського протистояння?

Київ, 26 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як місцеві вибори у Києві позначаться на великій політиці та рейтингах основних політичних гравців? Чи вплинуть вони на стосунки у парламентсько-урядовій коаліції, і чи не стануть черговим лакмусовим папірцем для подальшого президентсько-прем’єрського протистояння?


Місцеві вибори у Києві оглядачі називали генеральною репетицією перед президентськими, на яких основні політичні гравці мали б випробувати свої сили. Результат наступний: БЮТ, який традиційно мав високий рейтинг у Києві, отримав друге місце, зменшивши свій результат порівно із попередніми виборами, і це за умови, що список очолила сама Юлія Тимошенко. Другим поки йде і бютівський висуванець у мери Олександр Турчинов, при цьому суттєво відставши від старого-нового мера Черновецького. А «Наша Україна – Народна самооборона» навіть не долає прохідного бар’єру.

Тож, безперечно, що ці вибори негативно позначаться на рейтингах як Юлії Тимошенко, так і Віктора Ющенка, вважає політичний експерт Сергій Таран.

«Ці вибори чітко і ясно засвідчили: боротьба між Тимошенко та Ющенком закінчиться президентством Януковича. Тому що, саме протистояння між Прем’єром та Секретаріатом на київському рівні призвело до перемоги політичних сил, які взагалі не мають політичної програми, і будують з виборцями зовсім інші стосунки, ніж мали б будуватися у демократичному суспільстві. І повна відповідальність лягає саме на ці дві політичні сили, які не могли дійти згоди. Вибори у Києві вдарять боляче по рейтингу Тимошенко та Ющенка», – наголошує експерт.

Найбільше програв Ющенко?

Але найбільше програв від дострокових виборів у Києві Віктор Ющенко, вважає політолог Андрій Єромолаєв. Політична сила, лідером якої є Президент, Народний Союз «Наша Україна», фактично не брала участі у цій кампанії, оскільки ініціативу повністю взяла «Народна Самооборона». А результат, який отримав НУНС засвідчив: Ющенко більше не є лідером «помаранчевих».

«За фактом, він отримав ще одне підтвердження недієздатності коаліції, відсутності, як такого політичного альянсу. Він отримав пасивну власну партію, яка, фактично, програла цю кампанію. Він втратив можливість надалі модерувати владу, як певну конфігурацію інтересів і принципів організації влади. Адже Президент вимагав від цієї кампанії чесності, прозорості, і формування демократичного формату після виборів. Цієї можливості він не отримав», – зазначає Андрій Єромолаєв.

Місцеві вибори не вплинуть на коаліцію?

На нинішній формат парламентсько-урядової коаліції київські місцеві вибори не вплинуть, вважає політичний експерт Олександр Палій. Зрозуміло, що союзники де-юре, а де-факто опоненти друзями не стануть, але політичні пристрасті всередині більшості можуть дещо вгамуватися, принаймні, стануть не такими публічними:

«Річ у тім, що сьогодні з популярністю цих політичних сил є певні проблеми. Тобто, в столиці намітилося падіння впливу Блоку Юлії Тимошенко, а ситуація для НУНСу ще гірша. Тому ці політичні сили не можуть бути зацікавлені в негайному, або якомусь швидкому проведенню дострокових виборів. І саме це може бути стимулом для зміцнення коаліції, хоча б формального», – зауважив Олександр Палій.

У помаранчевих наразі два шляхи. Перший – розповідати, що за старого-нового мера проголосувала меншість киян. Другий – зробити серйозні висновки з київської поразки. Судячи з деяких поствиборчих заяв поки що перемагають прихильники першого шляху.

Матеріали до теми:

• За даними трьох екзит-полів, на виборах мера Києва переміг Леонід Черновецький • На виборах Київради, за даними трьох екзит-полів, найбільше голосів здобули: Блок Черновецького, Блок Юлії Тимошенко і Блок Кличка

• Віктор Ющенко висловив упевненість, що результати виборів у Києві принесуть стабільність і спокій місту • Комітет виборців України називає основною проблемою на виборах у Києві підкуп виборців під виглядом псевдоопитувань
XS
SM
MD
LG