Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожчий хміль». Пиво в Україні подорожчає на третину


Пиво в Україні може подорожчати на третину, прогнозують виробники хмільного напою. Мовляв, суттєво зросли ціни на солод та інші пивні компоненти, не кажучи вже про енергоносії. Наскільки виправдане таке подорожчання?

Українські пивовари намагалися не підвищувати ціни, запевнила Радіо Свобода генеральний директор ЗАТ «Укрпиво» Галина Коренькова. Але подорожчання сировини та енергоресурсів, нерівні умови конкуренції з іноземними виробниками вибору не залишили, стрибок цін може сягнути 35%. «Ми дійшли висновку, що сировина, транспортні витрати та фірмове українське пиво дешевше, ніж у Молдові, Білорусії та Росії. І взагалі назріла необхідність ціни переглянути, бо далі вже нікуди».

Крім того, що, наприклад, ціни на солод зросли у два і три десятих рази, а також подорожчали всі інші інгредієнти, даються взнаки додаткові податки, зазначає Тетяна Корж, директор з економіки акціонерного товариства «Оболонь». Пивовари наважилися підняти ціни ще й тому бо введено додатково податок на воду, як складову пива і напоїв. «Ми платимо 4 гривні за кубічний метр того, що є в пляшці. Пивовари втримували ціни в першому кварталі тому, що був не сезон».

Співробітник Департаменту харчової промисловості, Олександр Сандол розповів радіо Свобода, що жодних ознак змови пивоварів для отримання додаткового прибутку в подібних намірах не простежується. Причина одна – інфляція. «Будь-який продукт обов’язково повинен дорожчати, якщо дорожчають інгредієнти».

Тим часом в країні епідемія пивного алкоголізму

Ціни цінами, але споживання пива зростає. Як попереджають наркологи, в Україні – епідемія пивного алкоголізму. 15 років тому такі алкоголіки складали відсоток усіх залежних від різних видів міцних напоїв. Зараз така цифра стала соліднішою. Дві третини дорослих українців обійтися без нього не можуть, каже Говорить Сергій Перхарський, представник Центру реабілітації наркоманів і алкоголіків.

Нарколог Володимир Юдін вважає, що підняття цін на пиво на кількість прихильників хмільного напою не вплине. «Хто раз на рік пив, той так і питиме. Хто пив раз на місяць, той взагалі перестане його пити. А хто від пива залежний, той перейде на горілку. Але в невеликих дозах пиво – найкращий напій».

Шанувальники пива переконують, що пиво – це як лимонад або квас, порівнювати його з горілкою чи вином не можна. Анатолій Вієвський, головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України з такою думкою не погоджується. І вважає, що залежність може з’являтися вже й від пива. Є декілька стадій залежності. «Перша стадія – коли людина не вважає себе залежною від алкоголю, але вживає його постійно. Друга стадія – синдром запоїв та похмілля, коли людина відчуває, що їй потрібний алкоголь».

Боротьба з «пивоманією»

Група народних депутатів заради здоров’я нації виступає за зниження продажу слабоалкогольних напоїв. У своєму законопроекті вони пропонують заборонити пити пиво і у транспорті, і у громадських місцях, і у ліфтах. Юрист Тетяна Монтян вважає що оскільки в Україні немає ніякої альтернативи, то молодь пиячить. «Має бути державна політика спрямована не на заборони, а на заміщення, а це довго, важко і вимагає витрат».

Торік пивовари збільшили виробництво на 18% (до 300 млн. декалітрів), порівняно з 2006 р.. Якщо перевести всі ці декалітри на півлітрові пляшки, то виходить, що за рік в Україні випустять 6 млрд. пляшок. Якщо поділити на все населення, то в середньому виходить по 120 півлітрівок на кожного українця, включаючи немовлят.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG