Доступність посилання

ТОП новини

Чи розумніші дівчата за хлопців?


Дар‘я Марченко

Київ – У багатьох країнах поширена думка, що хлопчики краще, ніж дівчата, знають математику. Але автори нового дослідження, опублікованого в американському журналі Science, припустили, що різниця між статями у знаннях з математики зникає у країнах, де жінки мають більше можливостей.

Дівчата із 40 країн продемонстрували, в середньому, на 10,5 балів нижчі, ніж у хлопців, результати в однакових тестах з математики. Але якщо звернути увагу на показники у кожній країні окремо і порівняти їх відповідно до заходів, яких там вживають для досягнення рівності статей, з’являються цікаві факти.

Співавтор дослідження, доцент кафедри підприємництва у Північно-західному університеті США Паола Сап’єнца пояснює: «У спільнотах, де існує рівноправне ставлення до жінок, ми виявили, що дівчата знають предмет нарівні з хлопцями, а у читанні демонструють навіть кращі результати».

Дівчата краще знають математику у країнах із гендерною рівністю

У всіх країнах, безвідносно до гендерної рівності, показники з читання у дівчат вищі, ніж у хлопців. Але в деяких державах успіхи дівчат з математики не лише однакові, а й перевершують результати хлопців. Наприклад, в Ісландії дівчата отримують на тестах, в середньому, на 14,5 балів більше, ніж хлопці.

У Норвегії і Швеції, де існує більше економічних, освітніх і політичних можливостей для жінок, різниця між статями у знаннях з математики зникає. Натомість у державах, де жінки мають менше прав, рівень знань з математики у дівчат нижчий. Наприклад, у Туреччині дівчата, в середньому, набирають на тестах з цього предмету на 22,6 балів менше, ніж хлопці. Їхні показники з читання також низькі: вони перевершують результати хлопців на 32,7 балів, тоді як в Ісландії різниця становить, в середньому, 61 бал.

Попри результати у розвинених країнах, Паола Сап’єнца не наважується стверджувати, що дівчата розумніші за хлопців, коли решта умов однакова. На її думку, дівчата просто проводять більше часу за виконанням домашніх завдань.

З американським фахівцем погоджується український педагог – викладач математики у київській Академії бізнесу Должикова Тетяна Василівна: «Моя думка така: взагалі жінки мають, на жаль, менші здібності до математики. Але, як показує досвід, вони більш старанні, ніж чоловіки, і часом виходить так, що вони досягають більших успіхів, ніж вони».

Чому зі здібних дівчат здебільшого не виходить блискучих математиків

Звичайно, не тільки умови життя жінок різнить країни, як, наприклад, Ісландію й Туреччину. Паола Сап’єнца переконана, що її дослідження враховує й решту факторів. Схоже, що навіть їхня відносна різноманітність не впливає на результати тестів дівчат. Наприклад, Італія – економічно добре розвинена країна, але тут бракує гендерної рівності, тож існує більша різниця у знаннях з математики у хлопців і дівчат, порівняно з такими державами, як Сербія і Польща.

Попри те, що дівчата, принаймні у деяких країнах, мають однакові з хлопцями здібності до математики, професію математика або інженера обирають для себе одиниці. Автор дослідження зазначає, що слід враховувати не лише здібності, а й пріоритети дівчат: «У деяких спільнотах жінки мають такі самі або вищі здібності до математики, але ми нічого не знаємо про їхні пріоритети. Можливо, вони хочуть обрати собі іншу кар’єру».

Паола Сап’єнца повідомила, що досліджувала результати тестів 15-річних підлітків, оскільки саме у цьому віці показники з математики починають відрізнятись за гендерною ознакою. У початковій школі немає свідчень різниці між успіхами хлопчиків та дівчат з математики, та в юності з показниками дівчат із цього предмету трапляється те, чому наразі наука не спромоглась знайти жодного адекватного пояснення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG