Доступність посилання

ТОП новини

Про що домовлялися Обама з Клінтон?


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах починається новий етап президентських перегонів. У Вашингтоні сенатор-демократ Гіларі Клінтон готується провести мітинг своїх прихильників і визнати власну поразку у кампанії первинних виборів. Як повідомляють, вона вирішила підтримати переможця, сенатора Барака Обаму. Напередодні цієї події відбулася приватна зустріч учорашніх суперників.

Зустріч двох демократичних лідерів відбулася в обстановці тотальної втаємниченості. Обама покинув свій супровід після мітингу у Вірджинії неподалік Вашингтона і поїхав у напрямку столиці лише з охоронцями зі служби «Сікрет Сервіс».

Як повідомляють, ініціатором зустрічі була Гіларі Клінтон і, за деякими даними, з нею там була лише сенатор Даян Файнстайн, її давня прихильниця.

Усім помічникам, причетним до зустрічі, було наказано не розголошувати подробиць розмови. Опублікували лише коротеньке офіційне повідомлення: «Сенатор Клінтон і сенатор Обама зустрілися сьогодні увечері і мали плідну дискусію щодо важливої праці, необхідної для перемоги (на президентських виборах) у листопаді».

Оце все. Одначе йшлося, ймовірно, про речі, щодо яких «цвірінькають», як то кажуть, «усі горобці на вашингтонських стріхах», на всіх ток-шоу, в аналітичних програмах і коментарях.

Ідеться про те, що Обамі конче потрібні мільйони доларів на передвиборну агітацію, насамперед телевізійну, і він хотів би перебрати заможних жертводавців кампанії Гіларі Клінтон (таких жертводавців в Америці називають донорами).

Крім того, Обама потребуватиме активної допомоги з боку мережі помічників і прихильників Клінтон, особливо коли йдеться про кампанію у тих штатах, де робітництво і жінки підтримали Гіларі, і Обама зазнав там поразки на первинних виборах – це Пенсильванія, Огайо, Західна Вірджинія й деякі інші. То ж говорити їм було про що.

Про кандидата на віце-президента «говорити зарано»

Друге запитання, яке цікавить багатьох у цей час, чи запропонує Обама пані Клінтон стати його партнером і балотуватися на віце-президента Сполучених Штатів? Вельми делікатна проблема.

Чоловік Гіларі Біл Клінтон, колишній президент, відверто каже, що вона погоджується стати номером другим, а сама Гіларі наголошує, що жодних попередніх вимог вона не висуває і прагне об’єднати Демократичну партію.

На первинних виборах вона отримала майже 18 мільйонів голосів виборців-демократів, і Обамі життєво необхідно мати на своєму боці тих виборців, бо без них перемога на загальних виборах неможлива.

Але, з іншого боку, у пані Клінтон є те, що на політичному жаргоні звучить як «важкий багаж»: вона разом із її чоловіком викликають активну нехіть певної частини американського суспільства. До того ж Обама заповідає зміну курсу у Вашингтоні – це його чільне гасло, тож йому потрібні свіжі обличчя.

І напередодні зустрічі з Клінтон Обама в телевізійному інтерв’ю сказав, що він мусить перепочити після виснажливої кампанії первинних виборів і що зарано говорити про віце-президентську кандидатуру.
XS
SM
MD
LG