Доступність посилання

ТОП новини

Росія нарощує військові м’язи, українці і поляки також більше тратять на оборону


Прага – Головною рисою євроатлантичних відносин минулого року було відновлення самовпевненості Росії. Про це мовиться у щорічному звіті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI), який оприлюднили у понеділок. Про амбіції Москви говорив новобраний президент Росії Дмитро Медведєв, коли виступав у суботу на економічному форумі у Санкт-Петербурзі.

«Росія сьогодні – глобальний гравець, і, розуміючи нашу відповідальність за долю світу, ми хочемо брати участь і в формуванні нових правил гри, причому не через імперські амбіції, а саме тому, що маємо відповідні публічні можливості і відповідні ресурси», – заявив російський президент.

Росія видобуває найбільше газу у світі і є другим за розміром міжнародним експортером нафти. Саме за допомогою енергетичних ресурсів Росія змогла суттєво підняти видатки на оборону, кажуть стокгольмські фахівці. За їхніми даними, минулого року Росія підвищила видатки на оборону на 13 відсотків до 35,4 мільярдів доларів, а за минуле десятиліття – більше ніж у півтора раза.

Втім, це не йде в порівняння з тим, як фінансували військові програми за радянських часів, сказав Радіо Свобода один із авторів звіту Петтер Столенгейм.

«Хоча видатки на оборону в Росії дуже зросли за останнє десятиліття, та ми порівнюємо ситуацію з 1998 роком, коли була фінансова криза. Також варто зазначити, що російське військо було в дуже жалюгідному стані. Зростання останнього року пов’язане з тим, що Росія може собі дозволити більше витрачати на військо з огляду на зростання цін на нафту», – каже аналітик.

Петтер Столенгейм також помічає, що останнім часом дедалі більше складових військового бюджету Росії закриті для публіки. Водночас оглядач зауважує, що для впливу у світі Росії нині легше використовувати енергетичні важелі впливу, ніж військові ресурси.

Україна теж надолужує


Для порівняння, найбільше на своє військо тратять американці: понад півтрильйона доларів минулого року, або ж 45 відсотків від видатків на оборону у світі.

Україна, знову ж таки за даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру, в 2007 році надала на військові програми 3,3 мільярди доларів (це на 23 відсотки більше, ніж попереднього року). Це вдесятеро менше, ніж Росія, і вдвічі менше, ніж Польща. У поляків військовий бюджет становив близько 7 мільярдів доларів (зростання на 7,2 відсотка порівняно з 2006 роком).

Хоча українці та інші східноєвропейські держави не можуть похвалитися енергетичними ресурсами, у цих державах зростає економіка, звідси і додаткові гроші на військо, зауважують експерти.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG