Доступність посилання

ТОП новини

Велика політика локального масштабу: Київрада та зрада


Гості Вечірньої Свободи: лідер Блоку Миколи Катеринчука Микола Катеринчук та лідер Блоку Віталія Кличка Віталій Кличко

Микола Катеринчук у студії Радіо Свобода


Роман Скрипін: Пане Миколо, як так сталося, що мер Черновецький — знову і секретар Київради — Довгий?

Микола Катеринчук: Перш за все треба сказати, що все, що відбувається сьогодні у ВРУ, воно так само, на жаль, повторюється і в Київраді. І методи застосовуються по захопленню влади чи боротьбу за владу одні і ті ж самі.

Блок Миколи Катеринчука став першою жертвою в Київраді цих методів. У нас три народних депутати заявили окрему позицію. Хоч раніше, ще день до цього, вони заявляли і ставили свої підписи на всіх документах, що в нас єдина позиція, у нас не може бути іншої позиції, тому що ми саме таку позицію демонстрували під час виборчого процесу.

Роман Скрипін: Чекайте, Вас надурили, виходить? Чи як?

Микола Катеринчук: Я хотів би спочатку сказати наступне, що мені дуже шкода сьогодні говорити про те, що елементи політичної корупції зайшли так далеко, що вже не знаєш, кому вірити.

Насправді я хотів би вибачитися за ту помилку, яку я зробив, коли запросив цих людей до списку, тому що я вважаю, що це була помилка. І я приношу свої вибачення саме за це киянам, тому що на сьогоднішній день нам буде дуже важко вдвох у Київраді (це два депутати від Блоку Миколи Катеринчука) виконати взяті на себе зобов’язання.

Але я хотів би сказати, що на сьогоднішній день не думаю, що тільки Микола Катеринчук став такою дилемою, що відбувається в Київраді. Насправді процеси йдуть достатньо динамічно.

І мені дуже шкода, що сьогодні замість того, щоб підтримувати мою позицію, радикальну позицію неприйняття зради і боротьби за те, щоб ці депутати не залишилися депутатами в Київраді, сьогодні просто починають топтатися на цій темі.

І хто топтатися? Ті, хто обіцяв, що Черновецький ніколи не буде при владі…

Роман Скрипін: Пане Миколо, давайте віддамо належне Вашій ролі. Ви обіцяли, брали мітлу в руки на бігбордах і вимітали Черновецького. У результаті вимітають Вас троє Ваших же депутатів. Ви самі з собою грали в цю гру.

Микола Катеринчук: Не самі з собою, тому що, вибачте, коли чотири політичні сили: Блок Леоніда Черновецького, який розробив технологію, технологічного кандидата, потім НУНС, які вважали мене конкурентом на цих виборах, БЮТ і Кличко, тобто вчотирьох займалися моєю дискредитацією весь виборчий процес, і коли мені казали, що в нашому списку якісь люди, і журналісти, до речі, казали…

Ви знаєте, я зустрічався з цими людьми постійно, казав: це правда чи неправда? Вони в очі дивилися, клялися своїми дітьми, батьками, що це неправда або не зовсім правда, тому я сприймав це як..

Роман Скрипін: Біблію читайте. Іуда навіть цілував Христа. І нічого.

Микола Катеринчук: Ви ж розумієте, що я не вперше в цій ситуації. Але дуже шкода, що Блок Миколи Катеринчука попав в цю ситуацію.

Роман Скрипін: В халепу, я сказав би.

Микола Катеринчук: Так. Я вважаю, що це ситуація, яку не пробачають.

Але в Тимошенко 18 чоловік пішло минулого разу. У Кличка пішло 7 чоловік. Але ж вони навіть не вибачалися. Я ж зараз вибачаюся і визнаю, що це моя помилка. Я готовий над нею працювати.

Роман Скрипін: Давайте не повторюватися. Я думаю, що розумний слухач Ваші вибачення чув.

Віддамо належне інформаційним потокам: Катеринчук просить Медведька допомогти йому розібратися зі своїми депутатами. Я посилаюся зараз на інформацію від «Інтерфакс Україна». Народний депутат, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук просить ГПУ перевірити факти і дати правову оцінку діям депутата Київради Павла Тесленка під час сесії столичної міськради 10 червня.

Які факти, пане Миколо? І імперативний мандат… Здається КСУ його забракував як такий?


Микола Катеринчук: Факти ті, що, не маючи належних повноважень, він заявив про створення фракції.

Я можу сказати, що, залишаючись на принципових позиціях, поки не будуть вигнані зрадники з Київради, там фракції Миколи Катеринчука не буде…

Роман Скрипін: …Ви хочете послухати, що пише преса?

«Газета по-київськи». «Імпотенти здалися Черновецькому»: «Вчорашня сесія остаточно показала: в Києві немає опозиції».

«Українська правда». «ДТП Європейської партії в Київраді: Катеринчук не впорався з керуванням».

Вам приємно ось таке читати і слухати? Я далі можу продовжувати.


Микола Катеринчук: Можете продовжити. Я бачу, що у Вас там далі.

Насправді я можу сказати, що, напевне, це правильно, і я ніколи не буду засуджувати журналістів, які висловлюють свою позицію. Єдине, що під час виборчого процесу…

Роман Скрипін: Ми говоримо про поствиборний процес. Ось заголовок. Перша шпальта газети. Вашу політичну силу називають «імпотентами».

Микола Катеринчук: Почекайте. Я думаю, що нам треба розібратися з нашими зрадниками. Як БЮТ розібрався і виключив…

Роман Скрипін: Це вже неможливо, тому що КСУ скасував імперативний мандат.

Микола Катеринчук: Давайте не казати неможливе, коли Ви говорите з професійним юристом. Дайте мені час, дайте попрацювати. Я переконаний, що якщо Блок Віталія Кличка…

Роман Скрипін: Пане Миколо, у Вас попереду ціле життя часу.

Микола Катеринчук: Якщо Блок Віталія Кличка, скажімо, зараз переключиться з критики і БЮТ… Ну, щоб показувати, хто ж винен, треба ж когось знайти винного, то Блок Миколи Катеринчука… Насправді це системна проблема.

Я думаю, що сьогодні, якщо вони будуть допомагати працювати в тому числі і в опозиції до Черновецького, то я думаю, що ми щось можемо зробити разом.

Роман Скрипін: Ну, Ви ж не працюєте в Київраді. От для чого Ви йшли на вибори взагалі? Ваш результат надзвичайно низький, лише 5 місць. Ваш мерський відсоток смішний. От Вам не смішно взагалі з того, що Ви наробили?

Микола Катеринчук: Сьогодні чомусь, якщо людина щось робить самостійно, причому заявляє свої самостійні амбіції, щось робить, то це вважається, що мало набрав.

Вибачте, а як набирають більше? А чому починала Тимошенко? А чому починав Ющенка? А чому інші починають? Якщо я не згоден з тим, як розвивається країна, і пропоную свої якісь рецепти, то чому я маю сьогодні комусь підігравати? Ці ігри я закінчив.

І тому я впевнений, що розправитися в Київраді можна було з будь-ким. Оцих депутатів можна було «дьорнути» з будь-якої фракції. І це, Ви побачите, ще буде.

Але розправилися з Блоком Миколи Катеринчука. Це було показово: не висовуйся, не йди нікуди, ми тобі покажемо, де твоє місце.

Роман Скрипін: Ви хочете зараз здаватися жертвою або ображеним. Насправді чи можна назвати Ваші дії на київських виборах просто політичним нарцисизмом фактично?

Микола Катеринчук: Та ну, перестаньте…

Роман Скрипін: Чи можна? Я запитую, я ж не стверджую.

Микола Катеринчук: Тоді вся політика є нарцисизм.

Роман Скрипін: Тобто, можна фактично?

Микола Катеринчук: Ну, не можна займатися…

Роман Скрипін: Вся політика є нарцисизмом, а Ваші дії не підпадають…

Микола Катеринчук: Послухайте, за півтора місяця отримати такий результат, я вважаю це великим успіхом для нашої молодої команди.

Роман Скрипін: І потім, щоб троє депутатів з першої п’ятірки вийшли.

Микола Катеринчук: Це проблема. І ми будемо її вирішувати. Це проблема дійсно. Ну, не буває такого, щоб у цій ситуації, коли є повна економічна монополія, фінансова монополія, а хтось з’являється незалежний, щоб йому дали пройти. Треба теж вимазати в лайно!

І зробили це руками цих хлопців, які знають, що на цих виборах за них агітували люди, і гинули люди в переходах. І вони цієї крові не бояться на своїх руках і зараз цими руками беруть гроші отих, хто їх зараз…

Роман Скрипін: Пане Миколо, давайте будемо точними в даних.

У переході ваш агітатор загинув не через політичні переконання, а через те, що виник конфлікт з бомжем, якому він зробив зауваження, що не можна…


Микола Катеринчук: Але ж він був на роботі.

Роман Скрипін: …мити ноги в рукомийнику. Правда? Ну, через це загинув. Мені шкода…

Микола Катеринчук: Він був у майці… І хлопці про це знали. Так ради пам’яті цієї людини…

Роман Скрипін: При чому тут політика? Для чого Ви спекулюєте зараз? Ну для чого?

Микола Катеринчук:
Добре. Ці люди, які прийшли в політику, вони знають про це.

Роман Скрипін: Людське життя не варте спекуляцій.

Скажіть, скільки коштувала Ваша кампанія? І звідки взялися величезні гроші на зовнішню рекламу?

Микола Катеринчук:
Я на це питання дам відповідь, коли мені дозволить та людина, яка фінансувала кампанію, зробити таку заяву.

Про цю людину знає Юлія Тимошенко. Я їй сказав, що це не Іванов, не Хмельницький, не Черновецький, не хто інший…

Роман Скрипін: Я прізвище назву і пошлюся…

Микола Катеринчук: Але я не можу зараз назвати без його…

Роман Скрипін: Я пошлюся на «Блог» Мустафи Найєма. У Вас там конфлікт з ним. Але пошлюся на «Блог» Мустафи Найєма, що Ваша зовнішня реклама розміщувалася на носіях, які належать компаніям, близьким до зятя Черновецького В’ячеслава Супруненка.

Микола Катеринчук: Я справді з Мустафою мав жорстоку розмову…

Роман Скрипін: Та не про Мустафу, тут про Супруненка зараз питання. Про Мустафу окремо.

Микола Катеринчук: Я хотів би йому принести вибачення, тому що насправді деякі факти потім підтвердилися, принаймні цим голосуванням.

Але все ж таки відносно бігбордів, то ми їх закупили ще до того, тому що ми почали розвивати Європейську партію, і перші щити з’явилися, вибачте, з привітанням жінок, тобто 8 Березня було, а потім був і Податковий кодекс…

Роман Скрипін: Але не в такій кількості. Жінок Ви якось кволо все ж таки вітали…

Микола Катеринчук: Почекайте. А потім з’явився Податковий кодекс…

Роман Скрипін: Теж не дуже активно було.

Микола Катеринчук: Ну, не було активно, але ж будь-яка кампанія має свою стратегію. Навіщо завішувати увесь Київ, коли достатньо, наприклад, 70 або 150 бігбордів?

Роман Скрипін: Навіщо було завішувати увесь Київ? Я запитаю у Сергія Гайдая, який працював на Вас.

Микола Катеринчук: А в нас не було іншого виходу, тому що насправді телебачення практично не було. А що робити? За два тижні після того, як нас усі знімали з виборів, у нас не було навіть можливості сказати, заявити, що ми йдемо. Два тижні проходить кампанії, а ніхто не знає, що Блок Миколи Катеринчука є такий, і взагалі Катеринчук балотується на посаду мера.

А уявіть, що 15 днів ще травневі свята і ще два тижні дощі були. Як було в цих умовах працювати?

Роман Скрипін: Відверто кажучи, як киянин, який користується не громадським транспортом, а автомобілем, можу відверто сказати, що Ваші агітатори дуже добре мене забезпечили макулатурою, яку я отримував у вікно свого автомобіля. Я маю на увазі агітаційні матеріали. Я там добре ознайомився з Вашою програмою, яка не є поганою, відверто скажемо.

Віталію, яка Ваша реакція може бути на те, що преса сьогодні пише, що «імпотенти здалися Черновецькому» і справжньої опозиції в Київраді немає?


Віталій Кличко: Ні, справжня опозиція є. І я хочу сказати, що це життя буде дуже нелегким, тому що у нас є залізних 58 голосів…

Роман Скрипін: Пане Віталію, а що Ви будете робити, якщо від Вас теж підуть депутати в більшість до Черновецького?

Віталій Кличко: Я зробив висновки в минулому і зараз. Я підбирав депутатів, які 100% відповідають ідеї, є професійними людьми.

Але хочу сказати, що 100% гарантії немає. Але я впевнений у тих людях, які йшли зі мною у списку, і відповідаю своїм авторитетом за кожного з них…

Роман Скрипін: Що Ви будете робити? Ви відповідаєте авторитетом. Ви теж підете з Київради, якщо хтось буде зрадником?

Віталій Кричко: Я зрадником ніколи не був…

Роман Скрипін: Ну, Ви ні, а Ваші соратники можуть бути такими, а Ви за них ручаєтеся.


Віталій Кличко: Якщо вони будуть, тоді я зможу коментувати. На сьогоднішній день кожна людина у фракції відповідає тим принципам, які були задекларовані, відповідає переді мною.

Роман Скрипін: Добре, пане Віталію. Тоді, коли будуть зрадники, тоді й поговоримо.

Пане Катеринчук, як Ви тепер будете відбілювати своє ім’я, в який спосіб?


Микола Катеринчук: Так само, як це робила Тимошенко, як це робив Кличко, як це робив Ющенко, коли зі 120 депутатів у нього залишилося у фракції 98.

Роман Скрипін: А у Вас є, можливо, унікальний рецепт?

Микола Катеринчук: Якщо у нас, вибачте, такого рівня політика і ніхто не застрахований від помилки, тільки той, хто нічого не робить.

От я спробував – ну, мені дали. Зараз за одного битого двох небитих дають. Я вже маю досвід певний. Знаєте, це все буде на розсуд виборців…

Роман Скрипін: Чи усі у Ваш список потрапляли безкоштовно?

Микола Катеринчук: Всі безкоштовно потрапляли. Єдине, що коли ми складали бюджет кампанії, ми розуміли, що велику частину цього бюджету буде займати агітаційна продукція, яка розвішена на стовпах..

Роман Скрипін: І Ви не знали, що троє з першої п’ятірки є потенційними зрадниками, що вони є родичами Черновецького?

Микола Катеринчук: Ні, вони не є родичами Черновецького. Це 100%.

Роман Скрипін: Ну, один з них є.

Микола Катеринчук: Нікого немає родичів Черновецького.

Роман Скрипін: Добре. Можливо, я помиляюся. Ну, ідеологічними родичами Черновецького, скажімо так.


Микола Катеринчук: Ми ідеологічні вороги з Черновецьким. І це головна проблема, тому що ми зараз перебуваємо на електоральному полі і Тимошенко, і Кличка, і Президента, і, вибачте, НУНС, тому нас треба знищити. Тому будуть відпрацьовуватися всі технології.

На жаль, на сьогоднішній день у мене немає рецепту, як відбілюватися, тому що я не вважаю, що на сьогоднішній день сам Катеринчук щось зробив погане.

Так, я маю проблему з людьми, які є, але я сам цю помилку виправлю.

Роман Скрипін: Так може треба було єдиного кандидата висунути врешті-решт, а не всім чубитися поміж собою?

Луценко взагалі Вам фору дав – він закликав голосувати або за Кличка, або за Турчинова. Розумієте, ще треба було третього додати для того, щоб дійсно сконцентрувати голоси в одному місці.

Микола Катеринчук: Ви собі не уявляєте, ніхто навіть не розмовляв…

Роман Скрипін: Як не розмовляв? Кличко говорив…

Микола Катеринчук: Та він каже: знімися і все.

Роман Скрипін: Ну і все. А це хіба не єдиний…?

Микола Катеринчук: А як блок? Кажу: давайте зробимо блок…

Роман Скрипін: Так Ваш блок від Вас втік фактично.

Скажіть, Ви плекаєте президентські амбіції на 2010 рік і досі?

Микола Катеринчук: Не зрозумів? А що я до того заявляв, що у мене президентські амбіції?

Роман Скрипін: Так, Ви говорили.

Микола Катеринчук: Це не так.

Роман Скрипін: Шкода, я не підняв інтерв’ю, де Ви говорили, що так, я хотів би бути Президентом…

Микола Катеринчук: Ні, це неправда. Ніколи такого я не казав. Я казав про пост Прем’єр-міністра і то…

Роман Скрипін: Добре, а Прем’єр-міністра пост?

Микола Катеринчук: Все буде залежати від того, яка ситуація буде в країн. Я думаю, що на сьогоднішній день актуальні позачергові вибори до ВР.

Ситуація, пов’язана зі скупкою голосів на цих виборах, я тут згоден з Віталієм, абсолютно не дає шансів таким, як я і Кличко.

Роман Скрипін: Ви не склали перший іспит, а говорите про посаду Прем’єр-міністра. Я маю на увазі перший самостійний іспит виборами.

Микола Катеринчук: Іспит перший самостійний я склав…

Роман Скрипін: На двійку.

Микола Катеринчук: Це Ваша оцінка. Я вважаю, що…

Роман Скрипін: Не моя, виборця це оцінка.

Микола Катеринчук:
Я вважаю, що на п’ятірку. Але що потім сталося? То це вже інше питання. Але дайте мені можливість виправити ситуацію. Не хороніть зразу те, що може…

Роман Скрипін: Пане Миколо, ще одне особисте уточнення про згаданий конфлікт з Мустафою Найємом.

Ви там сказали, що в 2004 році захищали журналістів. Що це за хизування перед іншим журналістом, моїм колегою, такими речами: «Ви до нас ще звернетеся по захист»? Звідки ця зверхність? І коли Ви захищали журналістів у 2004 році?

Микола Катеринчук:
Постійно це робив.

Роман Скрипін: Цього не було.

Микола Катеринчук:
Ну, перестаньте…

Журналісти, я перепрошую, рвали одне місце перед політиками і захищали політиків.

Микола Катеринчук: Під час виборчого процесу Ви ж були, напевне, на «5 каналі», де голодували…

Роман Скрипін: Я якраз пам’ятаю.

Микола Катеринчук: І Ви знаєте, що іншої юридичної команди в Ющенка не було і координація була…

Роман Скрипін: Коли Ви журналістів захищали? Оце питання.

Микола Катеринчук: Ну, «5 канал» ми захищали…

Роман Скрипін: І що це за зверхнє ставлення: «Ви до нас ще прийдете проситися по захист»?

Микола Катеринчук: А яке зверхнє ставлення? Я просто кажу про те, що замовних статей не повинно бути.

Роман Скрипін: Ви досі стверджуєте, що Мустафа писав замовні статті?

Микола Катеринчук: Ні, я спитав його…

Роман Скрипін: Ви ж вибачилися.

Микола Катеринчук: …звідки у нього ця інформація?

Роман Скрипін: Ну, і вона хіба не відповідає дійсності?

Микола Катеринчук: Я вважаю, що це правильно.

Роман Скрипін: Історія показала, що все, що він писав, відповідає дійсності. Ось Ваша перша п’ятірка.

Микола Катеринчук: Не все відповідає дійсності…

Роман Скрипін: Але більшість з того, що він писав, правда?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG