Доступність посилання

ТОП новини

Як відродити і розвинути «український Кембридж»


Рівне – Проблему створення першого в державі університетського міста на базі оновленого Національного університету «Острозька академія» обговорили сьогодні на зустрічі з Головою Верховної Ради науковці, студенти і представники місцевих громад у цьому навчальному закладі.

Минуле, сучасне і майбутнє Острога нерозривно пов’язане з історією найдавнішого в Україні вищого навчального закладу – Острозької академії, заснованої 432 роки тому князем Василем-Костянтином Острозьким.

Саме в цьому навчальному закладі вперше поєдналися візантійська і західноєвропейська культури, тут діяли перші полемічні гуртки, побачила світ Острозька Біблія, випускниками Академії були гетьмани і відомі філософи.

У сучасній Україні за 14 років Академія відродилась і виросла до Національного університету, а місто, котре в радянські часи втрачало своє історичне обличчя, отримало друге життя.

Планів більше, ніж меценатів

Сьогодні зусилля, докладені до відродження академії, на власні очі оцінив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, котрий ознайомився зі старомонастирським корпусом і центром вивчення спадщини Острозької академії, кімнатою стародруків і картинною галереєю, а також єдиною в Україні віртуальною науковою бібліотекою.

На цю новітню бібліотеку не витратили жодної гривні державних коштів, а значна частина її фондів презентована з особистих бібліотек відомих українських науковців і політиків.

В академії є меценати, серед яких чимало представників діаспори. Однак самотужки здійснити проект міста-університету не під силу навіть ентузіастам, котрі працюють тут із першого дня, каже ректор університету Ігор Пасічник.

Зустріч Арсенія Яценюка в Острозькій академії
Ідеться про створення на базі Острога першого в Україні студентського містечка – студентського «кампусу», як їх називають англійською, – за принципом американської чи англійської системи, де вся мікро- і макроструктури міст підпорядковані саме університетам. Острог – ідеальне місце для того, щоб це було створене, вважають у ньому.

Але це вимагає спеціальної програми. А зараз реально залучити хоча б деякі кошти для того, щоб відроджувати Острозьку академію. Тому на зустрічі йшлося про необхідність ухвалення Державної програми розвитку першого в Україні університетського міста.

Як утвердити Волинські Афіни

Серед запропонованих заходів – завершення добудови корпусу гуманітарного факультету, де під час археологічних розкопок виникла ідея створити корпус-музей, та облаштування площі Мелетія та Герасима Смотрицьких.

Академія планує збудувати комплекс сучасних студентських гуртожитків і розширити житлове котеджне містечко для викладачів, а також відкрити готельно-рекреаційний комплекс для проведення Всеукраїнських і міжнародних конференцій.

Серед пропозицій і зміни до закону про врегулювання заборгованості за вкладами кредиторів Акціонерного банку «Україна» щодо повернення вкладених коштів вищим навчальним закладам державної форми власності.

Арсеній Яценюк пообіцяв допомогти в цьому. «Я сьогодні запропонував і буду послідовно відстоювати свою позицію, що якщо уряд вноситиме зміни до державного бюджету, то саме на Острог буде відповідна стаття фінансування, і ми зможемо вирішити цю проблему. Щодо державної програми, то я б вважав доцільним формувати її під декілька ключових національних вузів, і в першу чергу це Острог», – сказав Голова Верховної Ради.

Тут плекають національну еліту

Що ж до міста, то йому вкрай необхідне переобладнання залізничної станції, ремонт об’їзного шляху. Нині назріло й питання про розширення меж Острога, населення якого за останні роки зросло на третину за рахунок студентства.

Усі ці завдання можна вирішувати тільки за сприяння держави, яка два роки тому зробила містові «подарунок», коли фінансування Острозької академії вивели з-під прямого підпорядкування Кабміну.

Але острожці не здалися. Середньовічна Острозька академія після шести десятиріч активної діяльності перестала існувати через те, що українці втратили державність. Нині ж саме академія є однією з основ, на яких триматиметься державність у майбутньому, кажуть у місті, адже тут на історичних прикладах виховують еліту, якій не байдужа доля країни.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG