Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина та Польща за тіснішу співпрацю з Україною


Берлін/Ґданськ – У німецькому Бундестазі вже втретє відбувся День України. Цей захід зібрав близько 300 політиків та експертів. Про європейські перспективи в ці дні говорили не тільки парламентарі з двох країн. Це питання порушували й під час зустрічі канцлера Німеччини Анґели Меркель та польського прем‘єра Дональда Туска.

Ґданськ зустрів канцлера Німеччини Анґелу Меркель проливним дощем. Така погода є сьогодні символічною для настроїв всередині Європейського Союзу після провалу в Ірландії референдуму з Лісабонської угоди. Заходи, що їх прописано в цьому документі, були покликані реформувати розширений ЄС, зробити його прозорішим і найголовніше більш дієздатним.

«Нам потрібна Лісабонська угода для збереження дієздатності й для того, щоб підготувати ЄС до подальшого розширення», – заявила канцлер Німеччини.

Подібна думка пролунала і від польського прем‘єра Дональна Туска. Він наголосив, що лише з Лісабонською угодою Європейський Союз зможе надати чітку європейську перспективу таким країнам, як Сербія, Хорватія та Україна. Водночас уже зараз, на думку офіційної Варшави, можна розпочати інтенсивну роботу з питання розвитку так званого «Східного партнерства». Йдеться про спільну ініціативу Польщі й Швеції, спрямовану на поглиблення відносин ЄС із Україною, Молдовою, Грузією та Азербайджаном.

На думку Анґели Меркель, така ідея має право на існування. «Я пообіцяла свою підтримку польсько-шведській ініціативі. Думаю, що ми всі матимемо користь від того, якщо в рамках політики сусідства залучимо до співпраці наших східних сусідів», – заявила вона.

Канцлер Німеччини також повідомила, що вже найближчим часом звернеться до Комісії ЄС із проханням подумати про конкретні проекти в цьому напрямку, щоб ініціатива «не залишалася на рівні заголовків».

Україні знову радять якомога швидше подолати кризу

Про розширення співпраці між Україною і Європейським Союзом йшлося й під час Дня України в німецькому Бундестазі. Учасники форуму погодилися з тим, що нова внутрішньоєвропейська криза, як наслідок провалу референдуму в Ірландії, не повинна загальмувати процес зближення України з ЄС. Для цього, як наголошувалося на конференції, Україні важливо довести до кінця розпочаті реформи.

У Берліні йшлося, зокрема, про перетворення в системі соціального захисту в Україні. Зараз зміни в цій системі відбуваються також у Німеччині, й тут було б дуже корисно налагодити обмін досвідом. Йшлося також про питання енергетичної безпеки. Україні порадили тісніше співпрацювати з Європейським Союзом в енергетичній галузі.

Хвилювала німецьких депутатів і чергова внутрішньополітична криза в Україні. Як зазначалося на форумі, внаслідок таких суперечок чимало гарних починань, на жаль, не виходять за межі намірів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG