Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські пляжі небезпечні для здоров’я


Дніпропетровськ – На початку купального сезону у Дніпропетровській області лише один пляж відповідає гігієнічним вимогам.Причому не в обласному центрі з мільйонним населенням, а в невеликому містечку Павлограді. Санепідемстанція невблаганна: доки пляжі не приведуть до ладу, на їхнє офіційне відкриття дозволів не даватимуть. Однак мешканці міста не дуже перебірливі і купаються, де заманеться.

Пляж на «косі» посеред Дніпра – одне із найулюбленіших місць відпочинку мешканців Дніпропетровська. Пластикові пляшки на березі й у воді, жодної облаштованої роздягальні чи туалету... А втім, кажуть дніпропетровці, у спекотний день перебирати не доводиться – купаєшся і відпочиваєш, де завгодно, аби поближче до води.

Марина з дворічною донькою Настею приходять сюди чи не щодня. У воду дитину не пускає, бо брудно, дозволяє лише бавитись на піску. «Ми ходимо сюди, бо це близько від дому. Треба ж десь з дитиною погуляти на природі», – каже молода мама.

Скільки бруду ховають під собою блакитні хвилі Дніпра, знають любителі підводних подорожей. Цими днями активісти одразу трьох дайвінг-клубів міста об’єднали зусилля, щоб почистити дно Дніпра хоча б поблизу однієї із зон відпочинку. За день кожен учасник акції підняв і виніс із води по десятку мішків сміття. Драйвери – люди бувалі, але те, що побачили на дні, шокувало, поділилися враженнями Ігор та Олексій.

— Люди думають, що дно – це гарно: рибки, черепашки. Насправді свинюшник. Тут не тільки купатися не можна, а навіть ноги мочити.

— Може, в когось здригнеться серце й люди перестануть смітити, хоча б там, де відпочивають.


Слова драйверів про стан води у Дніпрі підтверджують і епідеміологи. Цього року вони дозволили в регіоні роботу лише одного пляжі з понад трьох десятків. Відкриття решти взагалі під питанням: на більшості не відремонтовані громадські туалети, не прибране сміття, не завезений чистий пісок.

Фахівець відділу гігієни обласної санепідемстанції Валентина Овчинникова зазначає: «На сьогодні вода у водоймах не відповідає гігієнічним вимогам, зокрема, відзначається перевищення допустимих норм бактеріального забруднення. Найгірша ситуація у Дніпродзержинську, тільки зараз мало-помалу почали наводити лад на пляжах, прибирати сміття».

Дніпро треба лікувати, а не просто очищувати

У тому, що в Дніпрі лікарі не дозволяють купатись, винні не тільки комунальники, які досі не облаштували пляжі. Щороку лише підприємства обласного центру скидають у Дніпро до 700 мільйонів кубометрів стічних вод. Екологи кажуть: річка практично не встигає самовідновлюватись. На замовлення міської влади фахівці розробили проект поліпшення екологічного стану Дніпра в межах Дніпропетровська, та тільки для його реалізації треба не менше 5 мільярдів гривень, це приблизно три річних міських бюджети.

Головний інженер Інституту водного господарства Володимир Ракуляк застерігає: Дніпро треба рятувати зараз. «Передусім треба збудувати очисні споруди на колекторах, відвести забруднення, які надходять до річки, це зменшить бактеріологічне забруднення і замулення Дніпра, також треба підвищити проточність», – наголошує він.

Між тим у воду межах Дніпропетровська не тільки страшно занурюватись. Пити її, навіть з крану, застерігають лікарі, можна тільки після кип’ятіння.

Минулого року в Дніпропетровську було дозволено купатися тільки в одному місці – на пляжі Монастирського острова. Решту зон відпочинку так і не відкрили через невідповідність санітарним нормам.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG