Доступність посилання

ТОП новини

Тибет готується до Олімпійського вогню


Прага – Столиця Тибету завмерла в очікуванні Олімпійського вогню, який мають привезти до Лхаси у суботу. У місті посилені заходи безпеки: на вулицях багато військових і поліції. Три місяці тому китайська влада суворо придушила антиурядові виступи у Тибеті, і після цього естафету Олімпійського вогню у Європі та Північній Америці супроводжували акції протесту на підтримку прав тибетців.

Робітники зводять біг-борди напередодні прибуття Олімпійського вогню до Тібету, Лхаса, 20 червня 2008 р.
Щоб висвітлювати запалення Олімпійського вогню у Тибеті, китайська влада запросила туди невелику групу іноземних журналістів. Вони повідомляють, що, крім посилених загонів силовиків, у Лхасі нині можна побачити й великі транспаранти.

Там не лише реклама Олімпіади, але й заклики до спокою. На одному з транспарантів можна прочитати: «Захищаймо порядок і стабільність», на іншому – «Гармонійно вітаємо Олімпійські ігри».

Тибетці у вигнанні вважать, що запалення Олімпійського факела у них удома буде ще одним плювком в обличчя тибетців, які мріють про більшу автономію або й незалежність.

У суботу Олімпійський вогонь у Лхасі буде поєднано з вогнем, який минулого місяця доставили на найвищу точку світу – гору Еверест. Оглядачі вважають, що таким чином китайська влада хоче продемонструвати свій контроль над Гімалаями.

«Тибет – це частина Китаю, тому це нормально, що там буде Олімпійський огонь», – відповідає на це президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Роґґе.

При цьому раніше він засудив сутички в Тибеті. «Я кажу нашим китайським друзям і всім іншим: Ігри не можна проводити в атмосфері насильства», – заявляв Жак Роґґе.

Далай-Лама: протестувати треба не проти Олімпійського вогню

У березні у Лхасі, а також в інших місцевостях, де живуть тибетці, китайська влада придушила акції протесту проти політики Китаю в Тибеті. Тибетські лідери у вигнанні нарахували близько 200 загиблих від дій китайських органів правопорядку. Китайська влада натомість підтверджує загибель одного повстaнця, а ще 21 смерть покладає на самих так званих заколотників.

Після цього на знак протесту тибетські активісти намагалися перешкодити рухові Олімпійського вогню у світі. Найбільші протести відбулися в Парижі, Лондоні і Сан-Франциско.

У Пекіні вважають, що протистояння розпалює лідер тибетців у вигнанні Далай-Лама, щоб зірвати літні Олімпійські ігри в Китаї. Але сам Далай-Лама наполягає, що поважає право китайського народу на проведення міжнародних змагань.

Тепер Далай-Лама також сказав, що не підтримує можливого протесту своїх співвітчизників проти запалення Олімпійського вогню в столиці Тибету.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG