Доступність посилання

ТОП новини

Влада Туркменистану посилила переслідування журналістів і громадських активістів


Останніми тижнями туркменська влада посилила спроби змусити замовчати незалежні голоси. Громадські активісти й незалежні журналісти, включно з кореспондентами Радіо Свобода, повідомляють про переслідування, залякування і навіть арешти. 59-річного вчителя Сазака Дурдимурадова, який співпрацює з Радіо Свобода, чотири дні утримують в ізоляторі Міністерства безпеки. З трьома ашгабатськими кореспондентами зник зв’язок. Цей новий спалах переслідування став особливо відчутним перед зустріччю представників Європейського Союзу з чиновниками Туркменистану. Тема зустрічі, яка розпочалася сьогодні, – права людини.

Президент Туркменистану Ґурбанґули Бердімухаммедов
Це перший подібний діалог. Зустріч відбувається в умовах, коли порушення прав людини стало частиною щоденних реалій життя в Туркменистані під керівництвом президента Ґурбанґули Бердімухаммедова.

В останньому звіті «Міжнародної амністії» мовиться, що порушення прав людини в цій країні й надалі носять загальний і систематичний характер. При цьому безкарність пронизує всю діяльність поліції, силових відомств й інших державних структур, попри обіцянки адміністрації президента дотримуватися прав людини.

«Міжнародна амністія» особливо занепокоєна тиском туркменської влади на незалежних журналістів, в тому числі кореспондентів Радіо Свобода.

20 червня відбулося засідання Ради Безпеки Туркменистану. Випадково чи ні, але саме ввечері цього дня були відключені телефони кореспондентів Радіо Свобода. А 59-річного вчителя Сазака Дурдимурадова, який співпрацює з нашою радіостанцією, заарештували. До сьогоднішнього дня його утримують в ізоляторі Міністерства безпеки.

За словами дружини Дурдимурадова, якій вдалося зустрітися з ним, її чоловіка катували електричним струмом, а також били металевими прутами. Він перебуває в поганому фізичному стані і каже, що хоче вмерти, але не в ізоляторі, а вдома.

Спецслужби обіцяють відправити Сазака Дурдимурадова до психіатричної лікарні в Бойнузинському районі, що в 1200 кілометрах від місця його нинішнього проживання.

Пильне око спецслужб

Фактично під домашнім арештом перебуває туркменський кореспондент Радіо Свобода Осман Халлиєв. Вже тиждень спецслужби з чотирьох боків «охороняють» його будинок. Якщо ж він кудись вирушає, то кожний його крок контролюють.

Тим часом надійшло повідомлення, що сина Халлиєва, Умита, який навчається в інституті світових мов, готують до відчислення. Юнакові, впевнені його рідні, просто влаштували провал на екзаменах. Адміністрація неодноразово попереджала його, що батько мусить припинити співпрацю з нашою радіостанцією.

Колеги з туркменської редакції скаржаться, що не можуть додзвонитися до трьох кореспондентів Радіо Свобода в Ашгабаті – Аширкули Байрієва, Аміна Боґаєва і Ґурбансолтан Ачілової. Схоже, що спецслужби заблокували всі їхні телефони – домашні й мобільні.

Тиск, залякування, переслідування


Переслідування влади не обійшло й активіста із західного Туркменистану Ґурбандурди Дурдикулієва, якого
Активіст правозахисного руху Ґурбандурди Дурдикулієв на біля власного будинку з написом «Зрадник»
часом запрошують до участі в передачах Радіо Свобода. Щодо нього використовують ті ж методи, що свого часу використовували радянські спецслужби: психологічний тиск, звинувачення в неадекватності, залякування, переслідування родичів. Зокрема, 10-річного сина Дурдикулієва, Амана, який є одним із найкращих учнів школи, минулого тижня, по суті, силою змусили покинути літній табір неподалік Ашгабата. Хлопцеві відверто сказали, що КГБ не хоче, аби він залишався в таборі. Таким чином, навіть 10-річну дитину спецслужби Туркменистану перетворили у свого ворога.

Делегація Європейського Союзу має намір під час зустрічі з представниками туркменської влади чинити на них тиск, з тим, щоб офіційний Ашгабат дотримувався взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо прав людини.

Директор представництва «Міжнародної амністії» в Європейському Союзі Ніколас Беґер заявив: «Стратегія ЄС в Центральній Азії будується, головно, навколо діалогів із прав людини. Щоб діяти узгоджено, учасники зустрічі в Ашгабаті мають продемонструвати, що права людини є невід’ємною частиною їхніх взаємин, а не фіговим листком, прикриваючись яким, кожна зі сторін може отримати вигоди від економічної співпраці».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG