Доступність посилання

ТОП новини

«Відхід» Вацлава Гавела закінчується оптимістично


Прага – Уявіть собі країну, де настала зміна влади: відходить один президент, чи то прем’єр або канцлер і приходить інший президент, чи то прем’єр або канцлер. Той перший покидає посаду зі сумом, але передусім зі страхом, чи будуть реалізовані його шляхетні мрії про державу, де її лідер дбає про співгромадян, а простій людині живеться достойно і спокійно. Це так важливо, щоб державна машина працювала на громадянина, а не навпаки, – невтомно повторяє Той, Хто Відходить.

Титульна сторінка п’єси Вацлава Гавела «Відхід»
Хоча й тяжко, але уявити собі такого президента чи то прем’єра або канцлера можна. Про такого лідера написав п’єсу «Відхід» драматург і перший чеський президент Вацлав Гавел, бо хто ж глибше від нього може відчувати біль відходу і загрозу змін, якщо, звичайно, новий президент чи то голова уряду або канцлер матиме інші цілі.

Прем’єра вистави «Відхід» у Празі відразу стала подією не тільки театрального життя. Глядачі заповнюють по вінця театр, щоб на власні очі побачити (як добре, що тільки на сцені!), на що перетворюється або може перетворитись суспільство, коли його лідери розмінюють національні ідеї на вілли, консорціуми чи популярність бульварної преси. Вони щиро сміються над різними секретарями, канцлерами, головами і радниками, і радниками радників, які водночас з господарями спритно міняють свої принципи.

Правда і кохання перемагають

Тільки головний герой – Той, Хто Відходить, сумує. Він не навчився брехати, маніпулювати медіями і громадською думкою. У п’єсі він з гіркотою повторює колись почуту думку про всесильних журналістів, потоплених у бульварі: вони все одно напишуть те, що схочуть, а не що сталось. Здається, що Той, Хто Відходить, такий собі трохи старомодний, але шляхетний президент, чи то прем’єр або канцлер, свою справу програв, тому що сповідує принцип правди.

Але тоді це не був би Вацлав Гавел з його чистим щитом. У «Відході» глядач в останню мить дістає від Автора (в п’єсі він має свою роль) дар – віру і тверде переконання в тому, що правда обов’язково переможе. Бо як може бути інакше, якщо і на штандарті чеського президента написано – «Правда і кохання перемагають».

Вацлав Гавел, як мало хто нині на чеській літературній сцені, знає вагу слова. Його остання п’єса збудована на артистичних діалогах, які змушують глядача затаїти подих, щоб не змарнувати жодної смислової інтонації. Кожне слово дбайливо підібране й нанизане на образну канву, читати п’єсу також насолода (до речі, п’єса вийшла окремою книжкою значно раніше, ніж відбулась її прем’єра, що на загал не практикується). У смачно змальованих образах героїв п’єси, передусім у Тому, Хто Відходить, і в його наступнику, в його радникові і раднику радника, членах їхніх родин глядачі з радістю пізнають своїх владних сучасників і на цю подібність вдячно і бурхливо реагують.

«Відхід» Вацлава Гавела розпроданий на весь театральний сезон.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG