Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібні нові дитячі спортивні школи у Дніпропетровську


У Дніпропетровську назріває скандал щодо нецільового використання бюджетних коштів у галузі фізкультури та спорту. Нещодавно міська рада ухвалила рішення створити чотири нові дитячі спортивні школи комунальної власності. Представники однієї з громадських організацій міста категорично проти: вони підозрюють владу в спробі запуску схеми відмивання бюджетних грошей.

45 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, третина з яких у комунальній власності, решта належить добровільним спортивним товариствам – мережа дитячих позашкільних спортивних закладів Дніпропетровська, як виглядає, досить розвинена.

Проте влада запевняє: на місто-«мільйонник» наявних спортивних шкіл не так вже й багато, а деякі досить розвинені види спорту, як-то веслування, досі не мають своїх баз для навчання дітей та молоді.

Аргументів на користь створення нових спортивних шкіл багато. Усі вони лунають від спортивних функціонерів із міського управління фізкультури та спорту.

Начальник управління Іван Прошак переконаний: комплексна спортивна школа, школи з ігрових, опорних та водних видів спорту місту конче необхідні.

Дніпропетровськ втрачає молодь зі спортивними можливостями: на нинішню Всесвітню олімпіаду в складі української збірної місто відсилає удвічі менше спортсменів, ніж на минулу.

Крім того, відкриття нових шкіл, каже Іван Прошак, дозволить залучити до роботи тренерів, які змушені були звільнитися з роботи через закриття шкіл спортивних товариств, та залучити до занять спортом більшу кількість дітей, а відтак протидіяти дитячій бездоглядності.

«Шість-сім місяців вмовляли депутатів і депутатські комісії відкрити ці школи, адже це додаткові ставки, додаткові бюджетні кошти. І надалі, я думаю, завдяки керівництву міста, депутатському корпусові будемо відкривати і захищати тренерів та викладачів, які працюють в місті», – каже начальник управління фізкультури та спорту міськради Іван Прошак.

Ідею з новими спортшколами критикує громадська організація

Але серед дніпропетровської громадськості ідея створення нових дитячо-спортивних закладів одностайної підтримки не має. На утримання новостворених шкіл планують витрачати по 100 тисяч гривень бюджетних коштів щомісяця, між тим ефективність цих витрат сумнівна, каже координатор Громадянського активу Дніпра «ГРАД» Андрій Денисенко.

Він підозрює, що чиновникам потрібні нові заклади для того, щоб розподіляти між собою бюджетні кошти. Навіщо відкривати нові спортшколи, якщо навіть наявні фінансуються через п’яте на десяте, запитує він.

«Ці чотири дитячо-юнацькі спортивні школи я б назвав уловлювачами бюджетних потоків, на посади керівників цих ДЮСШ поставлені люди-ставленики управління фізичної культури та спорту. Все робиться для створення системи відмивання бюджетних коштів в інтересах окремих осіб, при цьому немає жодних коштів для поліпшення фінансування наявних ДЮСШ», – каже керівник громадської організації.

Остаточну крапку в конфлікті щодо шкіл мають поставити правоохоронці. Принаймні, на це сподіваються активісти громадської організацій. До обласної прокуратури вони надіслали прохання виступити з протестом на рішення міської влади.

А втім, навіть якщо правоохоронці не знайдуть підстав для протестів, «градівці» обіцяють контролювати діяльність і фінансування новостворених шкіл власними силами.

(Дніпропетровськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG