Доступність посилання

ТОП новини

Півсотні дітей-сиріт у Рівному домагаються соціального житла


Рівне – Діти-сироти у Рівному спонукають чиновників будувати соціальне житло. За сім років для цієї категорії населення в обласному центрі виділили тільки п’ять квартир. Нині ж на черзі перебувають п’ятдесят уже дорослих вихованців дитбудинків та будинків сімейного типу. Але чи будуть серед майже трьох тисяч метрів житлової площі, яку матиме цього року місто від інвесторів, квартири для сиріт?

Ольга Шибанова знає, як розпочати доросле життя без житла. З настанням повноліття вона покинула затишний будинок вихователів, котрий був для неї рідним домом. Мешкати там далі не могла, адже прийомна мама – Ольга Збирун – брала на виховання нових дітлахів. Пані Збирун каже, що всі її вихованці, котрі були родом зі столиці, згодом отримали там житло. У Рівному ж – зовсім інша картина.

Олі Шибановій, котра перебуває на черзі з 2000-го року, аж у нинішньому році «пощастило» отримати кімнату з фанерними стінами в старому гуртожитку. Тут виламані двері і несправне вікно. Стан кімнати – жахливий, у блоці немає душової.

Студентка Юля Коваленко, також сирота, наймає житло, викладає за нього щомісяця по 400 гривень.

Тим часом у виконкомі радять не забувати щопівроку поновлювати довідки і чекати своєї черги.

«Вони кажуть, що квартири у Рівному не будуються. Але ж будинків будують багато», – зауважує Юля Коваленко.

Позачерговики з-поміж позачерговиків

А тим часом у Рівному понад тисячу позачерговиків із більше ніж двох з половиною тисяч сімей, котрі мають право на першочергове придбання житла. Саме позачерговики стали об’єктом посиленої уваги депутатів, котрі підняли питання про надання житла сиротам.

Депутат Рівнеради Анатолій Чугуєвець обурений тим, що в новому будинкові в центрі міста отримають соціальне житло суддя міського суду та інвалід армії, які перебувають на черзі під семисотими й дев’ятисотими номерами, тоді як жодної квартири не нададуть сиротам.

«Деякі діти-сироти мають власних дітей, але вони приречені жити без власного кутка», – наголошує Анатолій Чугуєвець.

Виконувач обов’язків міського голови, секретар Рівнеради Юрій Торгун визнає, проблеми з отриманням житла пільговиками таки є, однак і суддям без квартир непереливки:

«Згідно із законом, якщо прокурор приходить у місто, то впродовж шести місяців місто має його забезпечити житлом, але впродовж шести років цього не було… Тим часом є пропозиція до виконання депутатами – щорічно виділяти кошти на придбання житла для п’яти дітей-сиріт», – зазначив Юрій Торгун.

Резерв є, квартир немає

Міська влада стверджує, правоохоронці та судді останнім часом квартир взагалі не отримували. А от начальник міського відділу обліку й розподілу житла Юрій Щербаков вважає, оскільки квартири суддям – справа державна, то забезпечувати їх житлом – справа не міста, а області. Депутати ж наполягають: резерв квартир у місті є, ось тільки дістаються вони швидше не тим, до кого мали б потрапити за законом.

Сьогодні на черговому засіданні з питань майбутніх виборів міського голови «Молодіжна варта» Рівного попередила політиків: молодь не голосуватиме за тих, хто ігнорує її законні права. Тим часом, як повідомила директор Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї і молоді Людмила Талт, гуртожиток для дітей-сиріт уже розпочав будуватися. За її словами, «згідно з положенням про цей соціальний гуртожиток, там зможуть перебувати 30 осіб».

У нинішньому році отримати власну квартиру пощастить хіба що двом із п’ятдесяти рівненських сиріт. І коли на терези ставлять інтереси і потреби двох позачерговиків, один із яких суддя, а інший сирота, здогадайтеся, чиї переважать?
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG