Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет у передвиборній боротьбі у США


Кандидати на президента США Барак Обама і Джон МакКейн
Кандидати на президента США Барак Обама і Джон МакКейн

У Сполучених Штатах дедалі вагомішу роль у передвиборній боротьбі відіграє інтернет, за допомогою якого поширюють агітаційні відео-сюжети прихильники кандидатів. Це аматори, формально не пов'язані з жодною офіційною кампанією, але їхня продукція, різновид своєрідного домашнього телебачення, впливає на мільйони виборців.

Оплачують відео-сюжети ті, хто і виготовляє їх. А поміщення сюжету на веб-сайті коштує не більше 100 доларів. Для порівняння: прокручування 30-секундного ролика телевізійним каналом коштує 100 тисяч доларів, а виробництво – у кілька разів більше.

Ну, от наприклад, відео, приміщене на популярному веб-сайті YouTube. Там подається фрагмент проповіді Рода Парслі, консервативного лідера Євангельської церкви. Наведено його анти-ісламську заяву: «Америку було засновано з метою, зокрема, побачити знищення цієї фальшивої релігії». Під цю філіппіку підмонтовано промову президентського кандидата від Республіканської партії сенатора Джона МакКейна, причому з зовсім іншого приводу, де він називає пастора Парслі «справді значущим лідером Америки, моральним компасом, духовним провідником».

Цей сюжет змусив МакКейна опублікувати заяву, де він відкинув підтримку з боку пастора Парслі. Суперечливе відео змонтував Роберт Грінволд, голівудський режисер, який ніколи доти не спеціалізувався на рекламних роликах.

«Якби ви мені сказали, що мій сюжет на YouTube збере мільйон відвідувачів, я б вирішив, що у вас, як то кажуть, стріха поїхала», – каже він.

Але його відео в інтернеті відвідало 5 мільйонів, це значно більше, ніж агітаційний сюжет, професійно виконаний кампанією Барака Обами, кандидата демократів.

Між тим, Грінволд в інтерв'ю «Нью-Йорк Таймс» стверджував, що він жодного стосунку не має ані до Демократичної партії, ані до штабу сенатора Обами.

Інший аматор також запевняє, що не причетний до партії

Комп'ютери з виходом в інтернет є мало не в кожній американській родині, тож самодіяльно зроблені відео дивляться мільйони виборців на величезній кількості веб-сайтів. Отож, агітатори-аматори ламають бар’єри, тим більше, що їхня діяльність не вимагає великих витрат. Так нова технологія дозволяє новій генерації здебільшого незалежних політичних активістів впливати на громадську думку значно ефективніше від професіоналів.

Наприклад, відеосюжет з фрагментами проповіді пастора Джеремаї Уайта, духовного наставника Обами, завдав чималої шкоди репутації кандидата демократів. У тому виступі пастор Уайт проклинає Америку, звинувативши її в усіх смертних гріхах. Цей сюжет теж поширювали в інтернеті. Врешті-решт, Обаму змусили відмовитися від «члена його родини», як він називав Уайта.

Такими антиобамівськими сюжетами здобув популярність пенсильванський аматор відео Пол Віллареал. Він монтує відео самотужки у своїй квартирі. Кожен його сюжет відвідує в інтернеті, за даними YouTube, принаймні 50 тисяч осіб. Віллареал запевняє, що у нього нема жодних зв’язків з Республіканською партією і з кампанією сенатора МакКейна.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG