Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікувати Україні від головування Франції в ЄС?


У ніч із 30 червня на 1 липня Словенія передала головування в Європейському Союзі Франції. Стосунки з цією державою в України складаються не просто, а чого чекати українцям від піврічного головування Парижа в ЄС, розмірковують українські політологи.

«Обережний оптимізм» – так характеризують українські політологи та журналісти перспективи зближення України з Євросоюзом під час головування в ЄС Франції. Адже донедавна французький політикум дивився на Україну через призму Росії.

Взагалі ж, за словами політолога Олександра Сушка, після провалу Лісабонської угоди Франція під час головування в ЄС буде більше опікуватися внутрішніми проблемами і розв‘язанням кризи усередині Євросоюзу.

«Не так уже і багато залежить від країни головуючої. Хоча у Франції на початку року були певні ініціативи, але, все-таки, основною французькою ініціативою є Середземноморський Союз. Тому якихось радикальних змін стосовно України не варто очікувати», – зазначає Олександр Сушко.

Такої ж думки дотримується і віце-президент міжнародної громадської організації «Українська молодіжна спілка Європи» Олексій Толкачов.

«Нічого кардинально не зміниться з початком головування Франції, оскільки, на мій погляд, позиції різних держав у своїй поміркованості до України приблизно однакові. Усі чекають того часу, коли стане в головуванні в ЄС Польща, оскільки Польща демонструє дуже про-українське ставлення. І тоді, можливо, дійсно можуть відбутись якісь зміни», – каже він.

Справа у самій Україні

До того ж часу українській владі варто самотужки подбати про поліпшення іміджу в Європі, вважає київська журналістка і політолог Діана Дуцик, яка має досвід спілкування з французьким політиками та інтелектуалами.

Вона переконана: «Треба самій Україні робити усе можливе, щоб покращити свій імідж у Франції. Самі українці мають докласти до цього дуже багато зусиль і зробити дуже багато роботи».

Поки що, і французи, й інші країни ЄС спостерігають за перманентною політичною кризою і боротьбою усередині правлячої коаліції в Україні. Тож справа не у «російському факторі» і не в тому, яка держава головує в Євросоюзі – справа у самій Україні, – кажуть політологи.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG