Доступність посилання

ТОП новини

Як євроінтеграція може поліпшити людський розвиток в Україні


«Людський розвиток і європейський вибір України» – під такою назвою в Києві презентували новий звіт Програми розвитку ООН в Україні. На думку учасників спеціального засідання «круглого столу» (а в ньому взяли участь близько 100 осіб з України і світу), євроінтеграція допоможе Україні подолати багато негараздів. Однак головні зусилля має здійснити насамперед офіційний Київ.

Експерти вважають, що європейська інтеграція – це не суто пріоритет зовнішньої політики, а, передусім, це план дій для проведення внутрішніх реформ та забезпечення подальшого людського розвитку.

Від того, мовиться у звіті, як українські лідери та органи влади на всіх рівнях зможуть використати можливості та вирішити завдання, пов’язані з впровадженням курсу європейської інтеграції, залежатимуть перспективи подальшого розвитку людського потенціалу в Україні.

Якщо Києву вдасться виконати євроінтеграційні плани та взяти вимоги ЄС за основу рамкової моделі процесу впровадження життєво необхідних реформ, Україна опиниться на стежці до успіху і процвітання. Бо матиме можливість досягти значного покращення умов життя, зменшення рівня бідності.

Звіт як «діагноз українського суспільства»

Френсіс М. О’Доннелл, координатор системи ООН та постійний представник ПРООН в Україні, сказав, що «мета написання цих звітів полягає у тому, щоб консолідувати дані про людський розвиток у країні, впливати на національну політику та мобілізувати різні групи суспільства».

Виступаючи на засіданні, Уповноважений Верховної Ради України з питань захисту прав людини Ніна Карпачова назвала звіти ПРООН «фактичним діагнозом українського супільства». «В кожній доповіді ми знаходимо компоненти, які допомагають нам проводити аналіз розвитку нашої країни. Важливим висновком звіту є те, що суто економічне зростання не є забезпеченням людського розвитку, а лише одним із його критерієв. Надто важливо, щоб державна політика спрямовувалася на дотримання прав та свобод людини та забезпечення розвитку людського потенціалу в Україні», – додала вона.

Враховуючи те, що Україна проголосила та неодноразово підтверджує, що її головною зовнішньополітичною метою є вступ до ЄС, автори звіту «Людський розвиток і європейський вибір України» аналізують те, як політика, спрямована на європейську інтеграцію, може значним чином посилити людський розвиток та який зиск може отримати країна від виконання євроінтеграційної політики.

Україна – 76-та у світі

Згідно з даними останнього глобального звіту ПРООН з людського розвитку, Україна за рівнем розвитку посідає 76 місце із 177 країн та вважається країною з середнім рівнем людського розвитку. Звіт виявив, що за більшістю показників Україна значно відстає від усіх країн-членів Європейського Союзу, у тому числі від своїх найближчих сусідів, а саме: Угорщини (36 місце), Польщі (37 місце), Словаччини (42 місце), Болгарії (53 місце) та Румунії (60 місце), які нещодавно приєднались до ЄС.

Сучасні тенденції у зміні тривалості життя серед населення країн-членів ЄС, з одного боку, та населення України та СНД, з іншого боку, надають найкращий доказ впливу практичного втілення стратегії європейської інтеграції на людський розвиток. Наприклад, з того часу як Латвія, Литва та Естонія взяли курс на євроінтеграцію, тривалість життя серед громадян цих країн підвищилась відповідно з 69,14, 70,64 та 69,79 років (станом на 1991 рік) до 71,06 та 71,33 та 72,89 років (станом на 2005 рік).

Тривалість життя в Україні зменшується

Тим часом тривалість життя в Україні зменшилася з 69,68 років у 1991 до 67,3 років у 2005 році.

Звіт пояснює, що концепція людського розвитку, заснованого на інтересах людей, є дуже подібною до процесу європейської інтеграції, якщо йдеться про виконання окремих вимог та запровадження окремих стандартів. Разом з тим, обидві концепції ведуть до покращення людського життя.

Звіт зазначає, що європейська інтеграція є складним процесом та містить в собі реалізацію далекосяжних політичних, економічних та соціальних реформ, які необхідні не лише задля досягнення Україною стратегічних цілей приєднання до ЄС, а й також для визначення принципів та основ подальшого розвитку країни взагалі.

Україні потрібні реформи

Звіт наголошує на необхідності надання підтримки глибшої економічної інтеграції та запровадження регуляторних норм та правил ЄС в рамках існуючої програми Європейської політики добросусідства.

У звіті зазначається, що для того, щоб покращити умови життя та поліпшити показники індексу розвитку людського потенціалу, належить суттєво покращити послуги з охорони здоров’я, доступ до освіти та комунальних послуг.

Автори звіту закликають до повної реалізації адміністративної реформи та децентралізації влади від центру до областей та районів, а також до створення сильних структур органів самоврядування, що, в свою чергу, дозволить краще забезпечення послуг та справедливіший розподіл надбань економічного розвитку.

(Прага-Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG