Доступність посилання

ТОП новини

Українофобія Європи. Як перескочити візовий тин? Угода про спрощення візового режиму не виконується ЄС


Гості Вечірньої Свободи: начальник консульського департаменту МЗС Сергій Бороденков та голова Представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Однією з провідних тем є виконання ЄС угоди про спрощенні візового режиму з Україною. Як виявляться, це величезна проблема. І про це все більше і більше говорять в Україні, оскільки, зокрема, українська сторона покладала на цю угоду великі сподівання як один зі шляхів наближення до ЄС.

Але сталося не так, як гадалося. Здається, що угода не принесла бажаного пожвавлення перетину західного кордону України українцями з паспортами з шенгенськими багаторазовими візами. І ситуація взагалі лишається малозрозумілою.

Я сьогодні взяв роздрукував цю угоду. Вона на 12 сторінках і досяжна на сайті ВРУ. Між іншим вона гідна вивчення кожним громадянином України, який звертається до посольств країн ЄС - учасниць Шенгенської угоди по багаторазову або одноразову візу.

Пане Сергію, скажіть, чи працює угода про спрощення візового режиму поміж Україною і ЄС, яка була підписана і ратифікована ВРУ?

Сергій Бороденков: Я, по-перше, хотів би почати з назви угоди.

Угодна не про спрощення візового режиму, а угода про спрощення оформлення віз. Мається на увазі порядок подачі документів і прийом цих документів посольствами і консульствами країн ЄС.

Роман Скрипін: Абсолютно Ви праві. Саме так звучить назва цієї угоди.

Тим не менше всі медіа поширили назву, яку так само вживають і чиновники МЗС, коли говорять про цю угоду – «Угода про спрощення візового режиму».


Сергій Бороденков: Можливо, це помилка чи ще щось таке.

Роман Скриін: Чи працює ця угода?

Сергій Бороденков: Важко сказати, що вона працює або не працює. По-перше, пройшло тільки півроку з моменту входу в дію цієї угоди. Ми знаємо, що ця угода почала діяти з 1 січня цього року, але була ратифікована ВРУ 15 січня цього року.

Ну, угода, можна сказати вже почала діяти. Є певні проблеми, але ми їх вирішуємо. Якщо в когось будуть конкретні запитання щодо наших кроків, що ми робимо для того, щоб була імплементація цієї угоди, я готовий ще на додаткове запитання давати більш-менш конкретні відповіді, які безумовно цікавлять нашу радіоаудиторію, бо це дійсно важливе і болюче питання для багатьох громадян України.

Роман Скрипін: Чи передбачали у МЗС такого результату, взагалі таких складнощів з реалізацією, як Ви говорите, імплементацію, впровадження положень цієї угоди про спрощення оформлення віз?

Сергій Бороденков: Ми свідомо йшли на підписання цієї угоди, тому що будь-яке наближення до ЄС наближає загалом нашу країну до країн європейської спільноти. Бо ми є європейською країною, ми намагаємося стати повнокровним, як то кажуть, членом європейської спільноти, зокрема ЄС.

Так, ми підписали цю угоду. Я хотів би сказати, що з підписанням цієї угоди не можна не сказати про те, що цією угодою передбачені суттєві преференції для наших громадян. Це дійсно так. Це факт. Але угода діє, як то кажуть, всього півроку.

Ну, які преференції? Я хотів би коротенько сказати, що передбачені цією угодою п’ятирічні багаторазові візи, однорічні багаторазові візи і безкоштовні візи.

Я вважаю, і ми вважаємо в міністерстві, що це дійсно є досягненням нашої держави, що ми підписали саме таку угоду.

Інша справа, що існують певні проблеми при оформленні віз. Ми на це звертаємо увагу.

До речі, я хотів би сказати, що саме цією угодою пунктом 12 передбачене створення спільного комітету експертів. Я хочу сказати, що вже 9 квітня відбулося перше засідання цього спільного комітету з візового спрощення з українською стороною і ЄС.

І коротенько хочу сказати, що сторонами під час засідання цього спільного комітету був погоджений регламент роботи цього комітету. Він відзначатиме організаційно-технічні питання і ряд інших питань.

І українською стороною під час вже першого засідання вже в квітні (тільки чотири місяці пройшло) головну увагу було зосереджено на питанні порушень рядом консульських установ європейських країн, які розташовані в Україні, окремих її положень.

Зокрема, детальнішу увагу європейських колег ми звернули на окремі випадки порушень деяких статей цієї угоди, зокрема щодо термінів розгляду візових клопотань, щодо вимог додаткових документів для підтвердження мети поїздки, далі – проблеми, що виникають у власників і дипломатичних паспортів під час проходження контролю, а також ухилення від надання мотивації рішення про відмову у видачі візи, що докорінно не відповідає декларації ЄС до цієї угоди.

А також ми довели до наших європейських колег проблему таку, як відсутність нормального доступу до механізмів та інформації про процедуру оформлення віз і ухилення від видачі громадянам України багаторазових п’ятирічних віз.

Всі ці питання розглядаються…

До речі, я хотів би наголосити на тому, що вже восени цього року відбудеться друге засідання цього комітету. І в нас вже є напрацьовані документи, напрацьовані, так би мовити, пропозиції про те, щоби європейські країни виправили ту ситуацію, яка дійсно існує зараз.

Вона нас турбує, і керівництво міністерства, зокрема й міністр, звертає постійну увагу нашого департаменту як такого, який профільний у цій справі, щоб ми намагалися якомога більше і конкретно надавати допомогу нашим громадянам.

Ми збираємо, так би мовити, скарги наших громадян, де і що є якісь порушення під час оформлення віз, потім їх аналізуємо і будемо добиватися, щоби європейські наші партнери виконували цю угоду.

Роман Скрипін: Пане Сергію, Ви ж користуєтеся, напевне, дипломатичним паспортом при перетині кордону?

Сергій Бороденков: Під час служби в МЗС.

Роман Скрипін: Просто тут варто відвідати будь-яке посольство країни, яка є членом ЄС та Шенгенської угоди, аби пересвідчитися, що в самих посольствах не знають, що робити з цією угодою, як її реалізовувати на практиці.

Насправді іноді роблять круглі очі, коли люди запитують про згадані Вами п’ятирічні візи, говорять, що такий прецедент взагалі відсутній.

І ми звернулися по роз’яснення стосовно багатьох моментів до голови Представництва Єврокомісії в Україні Ієна Боуга.

Я пропоную Вам теж послухати його відповіді на питання, що стосується невиконання з боку ЄС згаданої угоди про спрощення оформлення віз.


Голова Представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг
єн Боуг: Я не думаю, що Угода про спрощення оформлення віз, підписана між Україною та Євросоюзом, не працює у повному обсязі. Цей документ вступив у дію лише 1 січня цього року, і має виконуватися обома сторонами. Безумовно, що на початку виконання такої масштабної угоди з'явилися проблемні питання. У квітні експерти України та ЄС провели перше спільне засідання з цього приводу – ми визначили «больові точки», найгостріші проблеми. І тепер шукаємо механізми їх подолання.

Відзначу, що видача віз залишається в компетенції країн-членів ЄС. Наразі ЄС розробляє єдиний візовий кодекс Крім того, разом з Україною розробляється документ про правила застосування Угоди про спрощення оформлення віз. Що стосується отримання віз певними категоріями українців – це студенти, журналісти, водії, бізнесмени – Угода про спрощення оформлення віз передбачає можливість видачі многоразових віз терміном до 5 років, проте такі візи видаються консульствами у відповідності до національного законодавства кожної конкретної країни.

Що стосується безвізового режиму для України, то в преамбулі Угоди про спрощення оформлення віз зазначено, що запровадження безвізового режиму є довгостроковою метою. Першочерговим завданням на сьогодні є забезпечити виконання Угоди про спрощення оформлення віз. І після цього можна почати переговори про наступний етап в цьому процесі. Так, ми спростили процедуру отримання віз громадянам Балканських країн – але ж Хорватія і Сербія є або країнами-кандидатами на вступ до Євросоюзу або можуть такими стати, тим самим випереджаючи Україну на кілька кроків.

Що стосується проведення Євро-2012 і яким чином українські громадяни зможуть перетинати польський кордон, це питання вже розглядається в Брюсселі. І хоча до 2012 року ще є певний час і конкретних пропозицій ще немає, я вважаю, що саме зараз час розробляти детальні механізми для вирішення цього питання.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG