Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття б’є рекорди за зниженням ціни нафтопродуктів


Передмістя Ужгорода, за кілометр від українсько-словацького
кордону: попри зниження вартості палива ажіотажу на АЗС з боку ні
місцевих жителів, ні іноземців не спостерігається
Передмістя Ужгорода, за кілометр від українсько-словацького кордону: попри зниження вартості палива ажіотажу на АЗС з боку ні місцевих жителів, ні іноземців не спостерігається

Пальне в Закарпатті продовжує дешевшати: в цілому це зниження становить від 24 до 70 копійок за літр. За офіційними даними, понизили ціни 6 із 7 операторів ринку нафтопродуктів, за якими наглядає Державна інспекція контролю за цінами в Закарпатській області. Причини цього називають різні – від штучного завищення, яке існувало раніше, до… змови конкурентів.

У Закарпатті продовжують дешевшати нафтопродукти – такі процеси спостерігаються четвертий день поспіль.

За інформацією начальниці Державної інспекції контролю за цінами в Закарпатській області Любові Стебницької, нині середній рівень цін у середньому по Закарпаттю на дизпальне становить 6,28 гривень за літр, причому мінімальна ціна зафіксована на рівні 6,12, а максимальна – 6,87.

Вартість бензину марки А-76 та марки А-80 коливається в межах 5,17–5,82 гривень за літр.

А за літр найпопулярнішої марки А-95 сьогодні в Закарпатті платять від 5,72 до 6,32 гривень.

Максимальний рівень цін спостерігається на ТОВ «Альфа-нафта», а на заправках інших операторів вони істотно нижчі і майже збігаються.

Які причини здешевшання палива в Закарпатті?

Причини зниження вартості нафтопродуктів у Закарпатській області називають різні. За словами Любові Стебницької, ціни вільно формуються у вільному режимі.

«Таким чином, будь-який оператор має право встановлювати той рівень цін, який безпосередньо для нього на даний момент є вигідним, виходячи з його економічних інтересів чи вигод», – каже вона.

Економісти Закарпаття поки що дуже обережні в своїх оцінках. На думку одних, це результат «дефляційних вказівок» уряду Юлії Тимошенко.

Однак економічний оглядач газети «Старий Замок – Паланок» Лариса Подоляк вважає, що наразі просто можливий факт конкурентної змови. «Спочатку знизила ціни одна компанія-нафтотрейдер, потім інша. Я думаю, що в даному разі включаються конкурентні механізми. Або, можливо, десь втрутилися в ситуацію Антимонопольний комітет», – каже оглядач.

Незалежний аудитор із Ужгорода Василь Ковач стверджує, що ціни на нафтопродукти в Україні сьогодні настільки завищені, що коливання можуть відбуватися у будь-який бік без реальної школи постачальникам.

Ажіотажу на заправках області немає, але стало більше іноземців

Попри зменшення цін на паливо ажіотажу на АЗС Закарпаття немає. Хіба що працівники заправок констатують певне пожвавлення з боку іноземців — жителів прикордонних сіл Словаччини та Угорщини.

Приміром, Ласло та Беата Алмазі приїхали з угорського містечка Загонь, яке розташоване за 10 кілометрів від українсько-угорського кордону.

«У мене сестра живе неподалік Ужгорода, вона й зателефонувала і сказала, що в Закарпатті різко подешевшали бензин та дизпальне. Ми вирішили приїхати, заправимо повний бак, провідаємо родичів та й заодно купимо деякі інші дешевші, ніж в Угорщині, речі, одяг тощо. Все одно вигідно нам навіть сюди приїжджати і заправлятися, ніж у нас: тут принаймні бензин дешевший, якщо порахувати, майже на пів євро», – каже Беата Алмаші.

Скільки триватиме таке «бензинове щастя» для Закарпаття, невідомо. Експерти, економісти та ціновики кажуть, що у цій справі прогнози – річ невдячна.

Неофіційно областю ширяться чутки: пальне буде дешевим іще не більше як тиждень, а потім його вартість знову «поповзе» вгору. Наразі ж ціни на дизпаливо та бензин в Закарпатті найнижчі в Україні.

(Ужгород-Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG