Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 в Україні: Зробити можливе і неможливе


Проведення Євро-2012 УЄФА віддав Україні й Польщі. Чи не забере?
Проведення Євро-2012 УЄФА віддав Україні й Польщі. Чи не забере?

Україну відвідали ревізори – президент УЄФА Мішель Платіні і ще десяток чільних чиновників Союзу європейських футбольних асоціацій. Українці клянуться, що зроблять усе, щоб не провалити європейський чемпіонат через 4 роки. Гості набагато обережніші в оцінках.

Програма перебування високої делегації УЄФА в Києві була подібною до варшавської (а столицю Польщі Платіні інспектував учора): зустрічі з керівництвом держави та особами, відповідальними за підготовку фінальної частини європейської футбольної першості, й ознайомлення з футбольними об’єктами та супутньою інфраструктурою.

Українською «родзинкою» можна вважати вечерю, організовану для керівництва УЄФА місцевими чиновниками у модному – і дорогому – ресторані «Маріо» у центрі Києва.

«Треба від слів переходити до справи!» – так лаконічно визначив одну з проблем України у підготовці до Євро-2012 голова Національного агентства з цієї підготовки Євген Червоненко.

А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяє зробити усе необхідне для успішної підготовки до Євро-2012: «Ми зробимо усе навіть неможливе, щоб це було прекрасним святом для всього світу і щоб Україна виглядала як гарний партнер».

Сам Мішель Платіні був набагато обережніший і стриманіший у своїх словах. «Ситуація не така, як ми думали, і над нею доведеться багато попрацювати», – сказав він.

Футбольні чиновники закликають не драматизувати процес підготовки України до Євро-2012 і нинішній візит представницької делегації УЄФА на чолі з Платіні називають «робочою, інспекційною поїздкою».

Бракує стратегії, законів і інвестицій

Водночас чимало пересічних українців висловлюють сумніви у можливості України прийняти таку непересічну спортивну акцію, як європейська футбольна першість.

Федерація футболу України на своєму сайті поцікавилась думкою читачів: як українська сторона готується до Євро? Абсолютна більшість респондентів вважає, що підготовка іде «погано» або ж «дуже погано».

Із цим погоджується віце-президент Європейської асоціації українців Олексій Толкачов. Він називає відсутність стратегії розвитку України, відсутність законодавства на підтримку приватних ініціатив та інвестицій тими гальмами, які не дозволяють державі гідно готуватись до європейського «свята футболу».

Він наголосив, що влада фактично не створила прозорих умов для приходу іноземного інвестора: «Провести Євро-2012 і підготувати інфраструктуру й усе необхідне в цій країні, все привести до європейського стандарту – це потребує великих інвестиційних капіталовкладень. Внутрішній інвестор це однозначно не потягне. Потрібен зовнішній інвестор».

Футбол – це не тільки нажертися пива

Другою проблемою фахівець назвав те, що «на сьогодні український футбол намагається знайти іноваційну ідею для суспільства – щоб футбол був не лише якоюсь скаженою розвагою, де можна нажертися пива, а щоб це зробити елементом якоїсь культури».

Представник футбольного клубу «Динамо» (Київ) Валерій Шершень переконаний: проблема і в відсутності координації та єдності серед чиновників, які відповідають за підготовку до Євро-2012.

Він вважає, що необхідна «консолідація» тих людей, які займаються організацією Євро-2012 у Польщі й Україні, а також насамперед чіткий план дій, якого на сьогодні немає: «Не маємо плану дій, який би втілювався просто за пунктами: А, B, C, D…»

Сам Мішель Платіні каже: він особисто за проведення Євро-2012 у Польщі та Україні. Але рішення ухвалять керівники євро-футболу у вересні – за результатами інспекційних поїздок і звітів відповідальних осіб.

Пересічні ж українці сподіваються, що чиновники УЄФА розуміють: на відміну від політиків, які борються між собою за владу і повноваження, молоде покоління громадян України готове працювати для достойної зустрічі учасників і гостей європейської футбольної першості. Ба більше: понад 50 відсотків опитаних Радіо Свобода громадян зазначили, що втрата Євро-2012 буде для них особистою трагедією.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG