Доступність посилання

ТОП новини

«Євро-інспекція». Як проходить підготовка до Євро-2012?


Президент УЄФА Мішель Платіні починає сьогодні перевірку підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012-го року. Він відвідає Польщу та Україну. Перед поїздкою керівник «євро футболу» сказав: єдина річ, через яку УЄФА могло б позбавити Україну та Польщу права провести таке змагання – відсутність у їхніх столицях придатних стадіонів.

Що побачить Платіні?

Демонтаж торговельно-розважального комплексу «Троїцький» перед стадіоном відновили вчора, першого липня. Про це повідомили у «Київметробуді». Гендиректор будівельників Володимир Петренко уточнив: «учора була запущена одна машина, що руйнує залізобетон, сьогодні – друга, а третя - завезена». Пан Петренко запевнив, що вдруге демонтаж уже не зупинять, інформує агенція «Українські новини». Завершиться демонтаж, за планом, через 100 днів. Реконструкцію стадіону досі не почали.

Решітки зі замками на всіх входах та виходах, поруч недобудовані бетонні споруди, зелений паркан та будівельна техніка - в такому вигляді завтра побачить потенційну основну спортивну арену Євро-20012 президент УЄФА Мішель Платіні. А також дізнається, що компанія-реконструктор для стадіону так і не визначена.

Тайванська Archasia Design group limited 14 квітня виграла конкурс на оновлення Олімпійського, проте нещодавно у Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту з’явилось до тайванців багато претензій. Перш за все, урядовці кажуть: компанія має невизначений юридичний статус в Україні, а проект, який вона розробила, не враховує всі вимоги безпеки УЄФА. Також у Міністерства є сумніви, чи встигнуть тайванці реконструювати стадіон у визначений термін.

Тому інвестора від реконструкції відсторонено. І тепер міністерство шукатиме нового серед фіналістів конкурсу. За словами міністра Юрія Павленка, багато часу це не займе. Тим часом тайванська компанія збирається опротестовувати рішення української влади і погрожує міжнародним скандалом. Як заявила представниця компанії, вони домагатимуться саме відновлення права на реконструкцію. «Будемо повністю захищати свої інтереси. Навіть у Європейському суді».

На підтримку інвесторів виступає і голова Національного комітету з питань підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко: «Тайванці роблять все згідно з договором. Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту під тиском не знаю кого, не будемо говорити, ухиляється від виконання закону. Все це може закінчитись великою ганьбою».

Проблеми в підготовці до Євро-2012 стосуються не лише стадіонів, а й ремонту автошляхів. Наприклад, на Закарпатті (один із основних українських регіонів, через які вболівальники прибуватимуть на футбольну першість) наразі є єдина якісна дорога міжнародного значення - Чоп – Київ. Решта трас, а це понад 600 кілометрів шляхів лише державного значення, - далекі від міжнародних стандартів.

Шляховики визнають, що ці дороги ледве витримують нинішні транспортні навантаження, потоків автотранспорту під час футбольних матчів вони не витримають. Тим більше, якщо врахувати, що близько 60% уболівальників з Європи їхатимуть на футбольні матчі в Україну саме через Закарпатську область. За підрахунками закарпатських шляховиків, аби привести до ладу бодай лише ті дороги, які прийматимуть вболівальників, необхідно щонайменше 500 мільйонів гривень. І ще треба думати, як їх освоїти, каже начальник Облавтодору Василь Маркович. «Техніка в непридатному стані, але й попри це ми могли б робити вдвічі більше, ніж зараз робимо, тобто капітально ремонтувати. Були б гроші, а то ми вже використали на початок липня все річне фінансування».

Закарпатські спеціалісти говорять про ще один бік справи: з словацького, угорського й навіть румунського боків планують відкриття нових та реконструкцію низки існуючих пунктів переходу в підготовці до Євро-2012. У європейських країнах під ці проекти вже навіть будують дороги, а в Україні, й Закарпатті зокрема, їх ще лише планують

В України не відберуть Євро-2012, і візиту Мішеля Платіні побоюватися у цьому плані не варто, вважає голова Національного комітету з питань підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко. Але при цьому пан Червоненко визнає: проблеми в організації футбольного форуму є серйозними. Якщо уряд не почне реальних дій по виконанню своїх зобов’язань по підготовці до Євро, то «можливі будь-які висновки».

Економіка, політика, спорт – зачароване коло

Зволікання з реконструкцією головної футбольної арени у Києві, недобудований-недодемонтований комплекс, що займає практично всю площу перед стадіоном, який може зібрати 83 тисячі глядачів…
Все це – наслідки поганого менеджменту та недолугої координації в підготовці до Євро-2012, вважає економіст, народний депутат Сергій Терьохін. За його словами, у виконавчій владі просто не можуть домовитися, хто буде головним координатором. «Спочатку планувався пост віце-прем’єра уряду з питань Євро-2012, потім якогось міністра без портфеля, потім виникла Державна агенція, де керує пан Червоненко. Але вона не має жодних нормотворчих функцій, вона не впливає на бюджетні програми».
Сергій Терьохін констатує: уряду вставляють палки в колеса під час підготовки чемпіонату Європи з футболу. «Проблема з інфраструктурними проектами (дорогами, стадіонами, готелями) полягає в тому, що уряд пов’язаний зараз по руках і ногах тим, що всі ці фінансування мають здійснюватися за рахунок так званого Спеціального фонду Державного бюджету. А його джерелом наповнення є приватизація, яка зараз блокується».

А політолог Олексій Гарань вбачає в складнощах організації Євро-2012 не лише кепський менеджмент та брак координації, а й політичну складову. На його погляд, футбол перетворився на заручника політичної боротьби. Він вважає, що ця тема використовується для того, щоб показати, що ті сили, які знаходяться при владі не спроможні вирішити це питання.

У вересні цього року УЄФА остаточно вирішить – чи здатні Україна та Польща впоратися з підготовкою наступного чемпіонату Європи з футболу. А поки Україна втрачає найголовніше – час на підготовку до Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG