Доступність посилання

ТОП новини

США кинули нові виклики Росії (європейська преса)


Низка європейських газет детально висвітлюює візити держсекретаря США Кондолізи Райс до Чехії, Болгарії та Грузії. Чимало оглядачів вказують на те, що у перебігу візитів від самої Райс та людей з її оточення лунають гострі заяви на адресу Росії, що можна розцінювати, як нові виклики США Кремлю. Газети також вказують на агресивну позицію Росії у відповідь на нові ініціативи Вашингтона в Європі. А Президент України Віктор Ющенко заявив західним журналістам, що йому відомі імена замовників його отруєння у 2004 році.

Лондонська «Таймс» вважає, що президент Росії Дмитро Медведєв категорично не згодний з позицією США щодо ПРО в Європі та стосовно Грузії. Газета інформує, що Кремль у середу погрозив здійснити кроки у відповідь на підписання Кондолізою Райс у Празі договору про розміщення в Чехії радару американської системи ПРО. Кремль, як зауважує «Таймс», також послав свої літаки-винищувачі у повітряний простір Грузії напередодні прильоту до Тбілісі держсекретаря США, яка приїхала висловити американську підтримку грузинській стороні у час наростання кризи в стосунках із Москвою на теренах сепаратистських регіонів – Абхазії і Південної Осетії. Згаданий лондонський часопис наводить слова одного з чільників держдепартаменту США з делегації Райс у Грузії, який застерігає Росію від можливого вибуху «катастрофи», якщо Москва не відмовиться від кампанії воєнного і політичного тиску на Грузію. Цей дипломат, як цитує його «Таймс», сказав, що «Росія повинна зрозуміти – імперії більше нема. Вона повинна поважати територіальну цілісність сусіда». А німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» цитує Кондолізу Райс з приводу її оцінки реакції Росії на угоду США з Чехію щодо розміщення на чеській території радару ПРО, коли держсекретар вимагала від Росії реально оцінювати загрозу і наголошувала, що небезпека іранських ракет «аж ніяк не є ілюзією».

В інтерв’ю австрійській газеті «Дер Штандард» Президент України Віктор Ющенко не лише говорив про обґрунтованість намірів України стосовно євроінтеграції та вимагав «рівних правил гри», а й заявив, що йому відомі імена замовників його отруєння у 2004 році. Щоправда, Віктор Ющенко пояснив «Дер Штандард», що не бажає називати імена замовників злочину в інтересах слідства. Він також наголосив тут, що сьогодні лише від свідчень трьох головних організаторів вечері, де його отруїли, залежить і підсумок цієї справи. У цьому ж інтерв’ю Президент України висловив сподівання, що Росія видасть Києву згаданих організаторів вечері, які вже встигли стати її громадянами.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG