Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Чалий закликає ЄС не сидіти склавши руки


Європейський Союз не повинен сидіти і чекати, поки дійде до кризи в українсько-російських газових відносинах, адже ця криза вдарить і по європейцях. Про це прямо попередив Олександр Чалий, заступник голови Секретаріату Президента України, який зараз перебуває у відпустці і висловив цю думку від свого імені, а не як офіційну позицію.

Олександр Чалий у п’ятницю брав участь у дискусії про енергетичні відносини України, Росії і ЄС, яка відбулася в рамках Ялтинської європейської стратегії (YES), міжнародної громадської організації, що займається просуванням європейських прагнень України.

Тональність заяви Чалого не сподобалася представникові Ради Європейського Союзу. Піркка Тапіола закликав українців і росіян до конструктивної співпраці. Ще, на його думку, варто позбутися політичної складової у газовому діалозі.

Леонід Кучма вперше виступив на YES в Ялті

Але газ і нафта –це велика політика, переконаний колишній президент України Леонід Кучма. Якби в Росії не було великих покладів енергоносіїв, то ЄС так не цінував би її думку, вважає колишній український лідер.
Леонід Кучма і Раїса Богатирьова, Ялта 11 липня 2008 р.


Дискусія про блакитне паливо зачепила його за живе. Кучма уперше виступив на засіданні Ялтинської європейської стратегії, хоча бере участь у подібних зібраннях вже п’ятий рік поспіль.

«Якби в 2004 році не було різкого зміну зовнішньої політики України, то ми б до 2009 року отримували газ по 50 доларів», – заявив Кучма, посилаючись на угоду, підписану з Росією ще за його правління.

Але на це пролунала відповідь, що сьогодні навіть мало де в Росії залишилася така ціна. Так, зокрема, у Калінінградській області газ продають вже за 70 доларів за тисячу кубів.

Чи варто Україні зараз знову пов’язувати флот з газом?

Свого часу Україна давала добро на перебування російського флоту в Криму в одному пакеті з газовою угодою. «Це ми проїхали. Сьогодні піднімати питання про Севастополь, я думаю, абсолютно недоречно. Ми викликаємо, навпаки, з боку Росії заходи, які призведуть до зменшення товарообігу, взагалі співпраці економічної. І в тому числі в Росії занадто багато важелів в порівнянні з Україною для того, щоб впливати і на політичну, і на економічну ситуацію в Україні», – заявив у розмові з Радіо Свобода Леонід Кучма.

Тим часом Олександр Чалий уважає, що це Україна має багато важелів в енергетичних переговорах з Росією. Адже у відповідь на підвищення ціни газу вона може суттєво підняти вартість транзиту і газових сховищ. На думку Чалого, Україна для ЄС не є транзитером газу, адже де-факто всі контракти на поставки має російський Газпром. А це, переконаний експерт, суперечить Європейській енергетичній хартії.

Україна не зможе перейти на нову схему поставок газу до Європи, якщо не обладнає газовимірювальних
Треба домагатися від монополій, таких як Газпром, розкриття системи ціноутворення
станцій на своїх кордонах, говорить Радіо Свобода один з доповідачів круглого столу, директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

«Європейський Союз неодноразово наголошував на актуальності цього проекту. Ба більше, спільно з Європейською Комісією підготували проект із залученням фахівців Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку. Але внутрішні українські непорозуміння не дають можливості розвиватися цьому проектові», – каже директор енергетичних програм Центру «Номос».

Михайло Гончар також вважає, що треба домагатися від монополій, таких, як Газпром, розкриття системи ціноутворення. І тут він посилається на досвід ЄС із авіаперевізниками, від яких тепер вимагають оприлюднення складових ціни на квитки для пасажирів. Прозорість в енергетиці допоможе і російським споживачам, переконаний експерт.

Позицію російської влади під час дискусії мав представляти посол Віктор Черномирдін, але він до Ялти не приїхав. Організатори форуму пояснюють, що російський дипломат і колишній газовик захворів.

(Ялта-Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG