Доступність посилання

ТОП новини

США можуть відновити в Ірані дипломатичну присутність


Прага – У західній пресі поширюються твердження, що Державний департамент Сполучених Штатів Америки збирається відкрити в Ірані секцію інтересів США. Ця установа мала б замінити повноцінне посольство за відсутності дипломатичних відносин між Вашингтоном і Тегераном.

У четвер у газетах на Заході знову ряснить заголовками про очікувану подію.

Британська «Ґардіан» цитує свої джерела, яких вона не називає, що про все офіційно оголосять «упродовж наступного місяця». Вона також додає, що представники американського Держдепартаменту відмовилися і підтвердити, і заперечити це.

Американський щоденник «Нью-Йорк Таймз» теж пише, що думку надіслати до Ірану американських дипломатів обговорюють. Але з посиланням на неназвані джерела він додає, що рішення ще не ухвалили остаточно.

Перспективу можливого відкриття так званої «секції інтересів» США в Тегерані обговорюють уже якийсь час, і в самому Ірані президент Махмуд Ахмадінеджад днями вже заявив: його країна «схвально сприйме будь-яку дію, що допомогла б зміцнити відносини між двома народами».

Дипломатія без дипломатичних відносин


У такій секції інтересів дипломати працювали б за нинішніх обставин, коли США й Іран не мають дипломатичних відносин. Якщо все підтвердиться, це буде перше повернення американських дипломатів до Ірану від 1979 року. Тоді, після захоплення студентами-ісламістами американського посольства з усіма його працівниками за явного потурання нової влади Ірану, США 1980 року перервали ці відносини.

Але про саме їхнє відновлення мови поки що немає. Нині інтереси США в Ірані представляє посольство Швейцарії.

За повідомленнями, саме в його приміщенні й могли б працювати американські дипломати, якщо дійсно прибудуть до Тегерана. І, можливо, навіть почати видавати американські візи, по які тепер іранцям доводиться їздити до найближчого посольства США в Об’єднаних Арабських Еміратах.

США долучаються й до переговорів про ядерну програму Ірану

Але незалежно від цих повідомлень принаймні один американський дипломат таки долучиться до переговорів із Іраном уже найближчими днями. Заступник держсекретаря США з політичних питань Вильям Бернз у суботу вперше буде присутній на переговорах із приводу іранської ядерної програми між Іраном і Євросоюзом у Женеві.

Ця участь не свідчить про якусь зміну позиції США, які так само, як і ЄС, хотіли б домогтися від Тегерана припинення цієї програми. Це підтвердила в четвер і держсекретар Кондоліза Райс.

«Ми постійно наголошуємо, що Сполучені Штати твердо виступають за дипломатію, твердо підтримують наших союзників і єдині з ними. Сподіваємося, що іранці зрозуміють це», – сказала вона.

У ЄС уже висловили задоволення з цього кроку США. Раніше саме американська відсутність на прямих переговорах із Іраном не давала можливості домовлятися про одну з умов Тегерана – щоб і Вашингтон надав Ірану свої гарантії безпеки.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG