Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливе ухвалення змін до держбюджету на позачерговій сесії?


Блок Юлії Тимошенко майже зібрав необхідну кількість підписів для проведення позачергової сесії парламенту. Але сесія відбудеться за умови, коли Президент відкличе свій законопроект про зміни до бюджету на 2008 рік. Принаймні, так заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожемякін.

Про необхідність позачергової сесії парламенту для ухвалення державного бюджету майже одночасно заявили представники БЮТ і Секретаріату Президента.

Заступник голови Секретаріату Андрій Гончарук заявив на брифінгу, що Президент вимагає і навіть наполягає на позачерговій сесії. А з двох законопроектів, урядового і президентського, за його словами, бюджетний комітет може зробити один.

Дещо іншої думки головний ініціатор позачергової сесії – фракція БЮТ. Там вважають, що Президент свій законопроект має відкликати.

Бютівець Андрій Шкіль зазначив: «Ми виставили умову, що має бути один бюджет. Не можемо ми голосувати два документи, бо тут це нелогічно все виглядає. Звичайно, найкраще було б проголосувати його в п’ятницю, щоб нікому не створювати проблеми. Проблема створена не депутатам і не уряду, а в першу чергу звичайним людям».

«Бюджет має бути узгоджений»

Саме про звичайних людей думає і Президент, кажуть у фракції «Наша Україна – Народна самооборона» і вимагають врахувати його пропозиції. Голова НУНС В’ячеслав Кириленко заявив, що зміни до бюджету мають бути документом не Прем’єр-міністра, а продуктом спільної роботи Президента, уряду та коаліції.

Цю думку підтримує і його колега по фракції Ксенія Ляпіна: «Доцільно вимагати не якихось там піар-кроків, «відкликати, надавати» бюджет. Доцільно попрацювати в бюджетному комітеті і підготувати такий проект бюджету, який буде збалансований. Враховувати і бачення Президента, базуватися виключно на розрахунках урядових, і, можливо, враховувати якісь пріоритети, розставлені фракціями».

Зміни до бюджету не раніше осені?

Щоправда, незалежні експерти, політологи і аналітики сумніваються в перспективах позачергової сесії українського парламенту.

Так вважає і Олександр Палій: «Найімовірніше, до вересня позачергову сесію зібрано не буде, або вона знову не зможе ухвалити відповідне рішення. І справа не лише в запровадженні механізму особистого голосування, яким погрожує Арсеній Яценюк, але й позиції фракцій. Вони поки що не змінилися. Партія «ЄЦ» не демонструє бажання підтримати бюджет Тимошенко. І Блок Литвина. А комуністи і Партія регіонів затиснуті опозиційним статусом задля того, щоб утриматися від підтримки бюджету».

Минулої п’ятниці Верховна Рада не змогла ухвалити жодного із законопроектів про зміни до держбюджету – ні урядового, ні президентського. Врешті парламент відправив обидва законопроекти до бюджетного комітету, який міг би звести їх у єдиний законопроект і підготувати до винесення на повторне перше читання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG