Доступність посилання

ТОП новини

Розкол: не всі проросійські організації Криму вшанували страчену родину Миколи Другого


Під час молебня
Під час молебня

90 років від дня розстрілу останнього російського імператора Миколи Другого та його родини відзначила російська громада Криму. Конгрес російських громад 17 липня провів панахиду, мітинг і ходу в пам'ять царської сім'ї. Але в акції не взяли участі представники тих проросійських організацій, які орієнтуються на офіційну Москву.

«Моліть Бога за нас, святі царственні страстотерпці...», – так молилися у Міському саду Сімферополя за вбитим комуністами 90 років тому останнім російським імператором Миколою Другим та його родиною – імператрицею Олександрою, цесаревичем Олексієм і великими княгинями Ольгою, Тетяною, Марією та Анастасією. Людей зібралося небагато – трохи більше півсотні, але було багато прапорів та ікон.

Торік Конгрес російських громад Криму поставив у Міському саду меморіальний камінь «У пам’ять жертв народів Росії у 20 столітті», і тепер активісти низки монархічних та націоналістичних організацій автономії моляться тут за нових російських святих та вимагають від влади та народу Росії публічного покаяння за вбивство царської сім’ї.

«Найстрашніше, що ця трагічна дата ще не до кінця усвідомлена більшістю російського народу. Досі ще немає публічного покаяння за той страшний гріх – гріх царевбивства, що стався за байдужості громадян Росії, і народом нашим не покаяний!» – звучало на жалобному мітингу.

Кремль наказав не розколювати?

Серед учасників заходів не було представників найбільших і найвпливовіших проросійських організацій півострова – Російського блоку, Російської громади Криму, Кримського козачого союзу, молодіжних рухів «Прорив» та Євразійськький союз молоді Криму.

Експерти пов’язують ці організації з російськими політиками чи структурами, що перебувають під впливом Кремля. Тоді як Конгрес російських громад Криму часто критикував офіційну Москву і на відміну від інших організацій не отримує звідти фінансової допомоги. На думку представників Конгресу, прокремлівські групи мають вказівку не проводити публічних заходів у пам’ять вбитого комуністами царя з родиною, щоб не розколювати переважно прорадянськи налаштованих кримських росіян.

Лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников
Голова Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников каже, що такі організації «більше прикриваються політичними лозунгами про захист прав росіян, про долю російського народу в Україні, але вони не поважають російську історію. Я не можу їх назвати росіянами», – заявив Радіо Свобода Сергій Шувайников.

У храмах Кримської єпархії Української Православної Церкви Московської Патріархії, де пройшли панахиди за «царственними новомучениками», сьогодні теж було небагатолюдно.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG