Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі зростають радикальні проросійські настрої


Севастополь – 15 липня ввечері місцевий суд звільнив з-під арешту другого з трьох затриманих зловмисників, які 5 липня брали участь у нападі на українських військових моряків. Дмитро Соловйов вийшов під підписку про невиїзд за 17 тисяч гривень застави. За кілька днів цей же суд звільнив під заставу отамана козачої сотні Анатолія Марету. Третього нападника, Олександра Караваєва, як очікується на тих же умовах звільнять 17 липня. Слідство стосовно усіх трьох триває, але представники проросійських сил звільнення соратників уже назвали перемогою.

Напад на українських моряків, 5 червня 2008 р. (фото Леус-інформ)
«Україна – геть із Криму!» – подібними гаслами вже не здивуєш севастопольців. Мітинги і пікети з вимогами «відновити російський суверенітет над Кримом і Севастополем», призабуті від середини 1990-х років, останнім часом стають регулярними в Севастополі. Але, якщо досі протести проросійських сил обмежувалися лише публічними акціями, то останнім часом в хід пішли й кулаки. 5 липня активісти Російського блоку та Російської громади Севастополя напали на українських військових моряків і бійців Військової служби правопорядку, 11 і 12 лютого невідомі зловмисники повибивали вікна у вагонах трьох поїздів київського напрямку, а 13 липня – побили місцевого активіста «Молодіжного Союзу «Наша Україна» В’ячеслава Маковійчука, який повідомив, що раніше отримував погрози від проросійських активістів.

Голова «Української громади Севастополя» Мирослав Мамчак каже, що погрози на адресу активіста «Нашої України» – не поодинокий випадок у Севастополі.

«Останнім часом до активістів українських організацій практикують погрози фізичної розправи, обмальовують будинки, погрожують телефоном – як на домашній, так і на робочий і мобільний. Таке мало місце багато разів і на мою адресу, до мене особисто і до моєї родини. Крім того, погрожували голові севастопольського товариства «Просвіта» Володимиру Проценку, координатору Громадського комітету «Український Севастополь» Миколі Владзимирському, багатьом членам «Просвіти», – розповів голова «Української громади Севастополя».

Чи є в Севастополі українські спецслужби?

Мирослав Мамчак повідомив, що звертався за захистом і до міліції, і до Служби безпеки, але розуміння там не побачив.

В севастопольському ж управлінні СБУ Радіо Свобода відповіли, що уважно відслідковують усі антидержавні прояви у місті, проте відмовилися говорити про конкретні заходи за заявою Мамчака. Там же повідомили, що Служба безпеки не має відношення до розслідування факту нападу проросійських активістів на українських моряків, коли ті встановлювали меморіальну дошку на честь 90-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.

15 липня міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявив у Києві, що розслідування відбуваються за статтею про «особливо цинічне хуліганство», але він не виключив, що згодом справа буде перекваліфікована на антидержавницькі дії, оскільки міліція вбачає ознаки «масових заворушень». Міністр також висловив думку, що справу буде передано до Служби безпеки України.

Колишній військовий журналіст, капітан 2 рангу запасу Микола Гук каже, що моряки ВМС України розчаровані позицією влади і не дуже вірять, що винні в нападі будуть покарані, а сепаратистів, як у 90-ті роки минулого століття, Служба безпеки примусить поважати українське законодавство.

«Немає української Служби безпеки тут у Севастополі. Немає тут українських правоохоронних органів. Немає тут у Севастополі української політики. І ніхто цим питанням не хоче займатися. За такої подальшої політики наші ВМС звідси будуть змушені піти, і залишать Севастополь на поталу російським силам, які тут торжествують і роблять усе, що хочуть. А отже, вина у цьому і Президента, і Кабінету Міністрів, наших владних структур...», – зазначає Микола Гук.

Тим часом на форумі популярного місцевого сайту «Севастополь.інфо» у розділі «Політика» з’явилися заклики фізично знищувати місцевих українських активістів «безконтактним методом».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG