Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама веде перед в американських рейтингах


Виступ Барака Обами з промовою щодо політики США в Іраку та національної стратегії безпеки країни, Вашингтон, 15 червня 2008 р.
Виступ Барака Обами з промовою щодо політики США в Іраку та національної стратегії безпеки країни, Вашингтон, 15 червня 2008 р.

З наближенням американських президентських виборів, які відбудуться на початку листопада, частішають соціологічні опитування на тему переваги того чи іншого кандидата. Згідно з останнім дослідженням Інституту Зоґбі, президентський кандидат від Демократичної партії сенатор Барак Обама незначною мірою випереджає свого республіканського суперника сенатора Джона МакКейна, зокрема, коли йдеться про здатність поліпшити стан економіки країни, яка переживає рецесію, тобто уповільнення розвитку.

Американців турбує не лише економіка, а й також війна в Іраку, яка триває вже понад 5 років, значно довше, ніж участь США у Другій світовій війні. Серед інших проблем – нелегальна імміграція. Кількість нелегалів, здебільшого з Мексики й Латинської Америки, сягає 12 мільйонів.

Економіку краще врятує демократ?

Але на першому місці, як показують соціологічні дослідження, економічний спад, дорожнеча не лише пального, а й продуктів, зростання безробіття. І тут виборці вважають, що демократи краще дадуть собі раду, ніж республіканці. Принаймні, зараз вважають.

У США опитування серед потенційних виборців проводять досить часто, мало не що два тижні. Обдзвонюють до півтори тисячі виборців і результат узагальнюють, причому похибка не перевищує трьох відсотків. Є декілька соціологічних інститутів – Ґеллапа, Зоґбі, П”ю та інші.

Жінкам більше подобається Обама, ніж МакКейн

«Нью-Йорк Таймс» цього тижня опублікувала результати опитувань щодо ролі раси у президентських виборах, тобто, за кого мають намір голосувати білі, негри, іспаномовні латиноамериканці. Більшість за Обаму.

За результатами опитування Інституту Зоґбі, Обама випереджає МакКейна не набагато – 47 відсотків проти 40, цей розрив збільшився на 2% порівняно з червнем. Решта 13% воліли б обирати когось іншого. Серед виборців-чоловіків нічия – по 44% за Обаму і МакКейна, але у червні МакКейн був трохи попереду, мав на 6 відсотків більше. Серед жіноцтва кандидат демократів доволі впевнено обганяє суперника-республіканця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG