Доступність посилання

ТОП новини

Берлін пережив справжню «обаманію» після візиту Барака Обами


Барак Обама під час виступу у Берліні, 24 липня 2008 року
Барак Обама під час виступу у Берліні, 24 липня 2008 року

Берлін – Понад 100 тисяч шанувальників Барака Обами зібралися в четвер увечері біля Колони Перемоги в самому центрі німецької столиці, щоб послухати кандидата на посаду президента США. У Берліні Обама виступив зі своєю єдиною публічною промовою під час турне по Європі. Перед тим його прийняли канцлер Німеччини Анґела Меркель та міністр закордонних справ Франк Вальтер Штайнмаєр.

Атмосфера біля Колони Перемоги в Берліні цілком нагадувала рок-концерт: десятки тисяч фанів, гучні оплески і супер-зірка на сцені. Різниця полягала лише в тому, що в ролі супер-зірки виступав не рок-музикант, а політик – кандидат на президента США від Демократичної партії Барак Обама.

«Народи світу, подивіться на Берлін», – закликав демократичний сенатор, згадуючи слова бургомістра Берліна Ернста Ройтера під час радянської блокади міста. Тоді в 1948/49 роках американці разом із союзникам налагодили повітряний міст і в такий спосіб врятували від голоду та холоду жителів міста. «Тепер настав час споруджувати нові мости», – заявив кандидат на посаду президента США.

У Берліні Обама звернувся із закликом до народів світу згуртуватися заради нової співпраці. Союзники повинні прислухатися одне одного, вчитися одне в одного і довіряти одне одному, нагалосив Обама. Він виступив за встановлення більшої довіри між Америкою та Європою. «Америка не має кращого партнера, ніж Європа», – висловив своє переконання американський сенатор під гучні оплески берлінської публіки.

Закликав до активнішої участі в антитерористичній боротьбі в Афганістані

Конкретніше – Обама закликав до активнішої ролі європейців в антитерористичній боротьбі в Афганістані. «Афганський народ потребує наші і ваші війська, нашу і вашу підтримку», – сказав Обама. Він порушив також такі глобальні теми, як захист клімату, боротьба з негативними наслідками глобалізації, а також налагодження на планеті вільної торгівлі.

Промова Обами біля Колони Перемоги в Берліні стала його єдиним публічним виступом під час поїздки країнами Близького сходу та Європи. Німецькі оглядачі звертають увагу на передвиборний характер цього турне. Перед виступом у Берліні кандидата на посаду президента США прийняла канцлер Німеччини Анґела Меркель. Як наголосив офіційний представник німецького уряду Ульріх Вільгельм, зустріч відбулася в дуже приємній атмосфері. За його словами, обидві сторони наголосили на важливості німецько-американських відносин.

У другій половині дня Обама провів бесіду також із міністром закордонних справ Німеччини Франком Вальтером Штайнмаєром. Німецький міністр заявив після зустрічі про спільність політичних позиції з кандидатом на посаду американського президента від Демократичної партії. «Співпраця замість конфронтації» – такі зовнішньополітичні уявлення має й Обама, вважає Штайнмаєр. У п‘ятницю вранці американський гість залишив Берлін і вирушив до Франці.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG