Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко направив до парламенту свій новий законопроект змін до бюджету


Як повідомляє Секретаріат Глави держави, запропонований Верховній Раді проект спрямований на забезпечення фінансування заходів щодо «ліквідації наслідків стихійного лиха шляхом встановлення відповідних бюджетних призначень».

У поданому Президентом Віктором Ющенком законопроекті пропонується збільшити доходи Державного бюджету на 4 мільярди 392 мільйони гривень.

При цьому Президент наполягає на «використанні реальних джерел збільшення доходів державного бюджету».

На його думку, такими джерелами є – скасування вексельної форми розрахунків зі сплати ПДВ при митному оформленні товарів, підвищення митної вартості товарів і мобілізація акцизного збору із ввезеного до України.

Використання ж «ризикових джерел» додаткових доходів, зокрема таких як збільшення ставок податків і зборів у середині бюджетного року, Президент вважає за неможливе, оскільки це «може призвести до невиконання доходної частини бюджету, що поставить під загрозу фінансування в повному обсязі заходів з ліквідації стихійного лиха».

На останньому засіданні Верховної Ради 11 липня парламентарі не ухвалили змін до бюджету.

Тоді теж до сесійної зали внесли два законопроекти: урядовий та президентський.

Тепер спікер парламенту Арсеній Яценюк оголосив, що Верховна Рада для ухвалення змін до головного кошторису країни збереться на позачергове засідання у четвер, 31 липня.

За Конституцією, Президент не має права подавати бюджетні законопроекти – це прерогатива уряду.

*******
Сьогодні ж оновлений проект змін до бюджету вніс до парламенту також Кабінет Міністрів

Цей проект передбачає кошти для ліквідації наслідків повені та допомоги постраждалим у західних областях України.
Як повідомила Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, пропонується збільшити Резервний фонд на 1 мільярд 480 мільйонів гривень та видатки Державної служби автомобільних доріг – на 755,4 мільйони гривень.

Крім того, на ліквідацію наслідків стихійного лиха пропонується спрямувати кошти зі спеціальних бюджетних програм.

Згідно із законопроектом, додаткові видатки загального фонду державного бюджету пропонується здійснити за рахунок збільшення надходжень податку на додану вартість зі ввезених на територію України товарів (+0,4 мільярда гривень), зміни ставок акцизного збору із вироблених в Україні товарів (+0,98 мільярда гривень) та збільшення ставок за користування надрами (+0,1 мільярда гривень).

Окрім того, Юлія Тимошенко повідомила, що уряд звернеться до Бюджетного комітату Верховної Ради України з пропозицією об’єднати в один законопроект зміни до бюджету, передбачені на ліквідацію наслідків стихії, а також зміни до бюджету, раніше запропоновані урядом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG