Доступність посилання

ТОП новини

Абрамович може стати найбільшим у Польщі східноєвропейським інвестором, заволодівши українською компанією


Російський олігарх Роман Абрамович
Російський олігарх Роман Абрамович

Варшава – Польська преса, посилаючись на російське видання «Коммерсантъ», повідомила цього тижня, що російський олігарх Роман Абрамович має намір заволодіти українською компанією «Індустріальний Союз Донбасу». Підрозділ цієї компанії – «ІСД-Польща» – зараз найбільший у Польщі інвестор з України.

Ринкова вартість корпорації, до складу якої можуть увійти російська компанія «ЄврАз-Ґруп» та українська «Індустріальний Союз Донбасу», сягатиме 50 мільярдів доларів. У випадку створення такої корпорації вона може потрапити до списку п’яти найбільших у світі виробників сталі.

Володіючи українською компанією «ІСД-Польща», яка зараз є власником металургійного заводу «Гута Ченстохова» та 12-ти його дочірніх компаній, суднобудівними заводами «Ґданськ» та «Ґдиня», російський олігарх Роман Абрамович стане найбільшим у Польщі інвестором зі Східної Європи.

Коментаря у цій справі Радіо Свобода не почуло ані від речника «ІСД-Польща», ані від Торговельного представництва Російської Федерації у Варшаві.

У польському міністерстві не бачать небезпеки

Натомість у міністерстві державного майна Польщі не бачать жодної небезпеки у створенні нової корпорації. «Навіть якщо компанія ІСД стане водночас власником «Ґданська» та «Ґдині», потім завершаться майнові перетворення організаційної структури власника цього майна, що їх започатковано в Росії, навіть тоді третій серед найбільших польських суднобудівних заводів, завод «Щецін», залишиться незалежним. Тому, на мою думку, нема для нас найменшої небезпеки», – сказав Радіо Свобода представник міністерства державного майна Польщі Мацей Вевюр.

Відомо, що колишній польський уряд упродовж минулих років накладав вето на інвесторів з Росії, які хотіли купити заводи, важливі для енергетичної безпеки країни, а також тих, що стали ключовими для окремих галузей польської економіки. Отож постає запитання: чи зараз міністерство державного майна Польщі змінить своє ставлення до української компанії «ІСД-Польща» у справі купівлі заводу «Ґдиня», оскільки за цим може стояти російський олігарх Роман Абрамович?

Із цього приводу Мацєй Вевюр зауважив: «Це, вибачте за слово, не такий собі перший-ліпший інвестор. Однак нам ще рано говорити про пана Абрамовича та «ІСД». Це зараз лише здогадки. Однак, міністерство усвідомлює таку ситуацію. На мою думку, в переговорах із «ІСД» справа не матиме такого великого значення, як можна було б цього сподіватись. Нас найбільше цікавить успіх суднобудівних заводів, вирішення проблеми, яка упродовж останніх чотирьох років не знаходила розв’язки».

Польська суднобудівна галузь зараз у дуже скрутному становищі. Єврокомісія доручила польському урядові до 12 вересня завершити реструктуризацію та приватизацію трьох найбільших суднобудівних заводів – «Ґданськ», «Ґдиня» та «Щецін».

В іншому випадку заводи, згідно з рішенням Єврокомісії, мають повернути до бюджету три мільярди злотих державних субсидії, а це означатиме їхнє банкрутство.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG